Sirukortti tuo turvallisuutta maksamiseen

|Posted by Ilona Suviranta | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Maksaminen, Termit
Tags: luottokortit, luottokortti, maksaminen, sirukortti

Sirukortti

Sirukortteja voidaan pitää jo itsestäänselvyyksinä nykypäivän maksutapahtumissa. Kortti maksupäätteeseen, näppäile PIN-koodi, ja maksu on suoritettu. Tai vielä helpommin, heilauta korttia maksupäätteen edessä ja lähimaksu hoitaa homman puolestasi. Näin ei kuitenkaan ollut aina, ja ennen kuin uudet maksutavat vievät meidät mennessään, käytetään hetki sirukorttien kekseliäisyyden ihailemiseen.

Suomessa kaikki pankki- ja luottokortit toimivat nykyään sirukortteina. Näitä voi verrata keskenään helposti ilmaisessa ja kattavassa luottokorttivertailussamme.

Sirukortit seuraavat EMV-standardia

Ensimmäiset sirukortit tuotettiin jo 1980-luvun alussa Ranskassa. Kaikki hyvä kestää kuitenkin aikansa, ja myös sirukorttien yleistyminen vaati sirukortti-teknologian yhtenäistämistä, aluksi kun useiden toimijoiden erilaiset standardit vaikeuttivat sirukorttien laajaa käyttöönottoa. Tähän ongelmaan ratkaisun toi EMV-standardi, jonka loivat yhteistyössä Europay, MasterCard ja Visa, josta projektin nimi juontaakin juurensa. Nykyiset sirukortit ovat EMV-sirukortteja, ja standardi on yleistynyt ympäri maailmaa 2000 luvun edetessä.

Kuinka sirukortti toimii?

Kaikki EMV-kortit toimivat sekä prosessoreina että lähettiminä niistä löytyvän pienen tietokonesirun ansiosta. Vanhoista magneettinauhoista eroten tämä teknologia toimii dynaamisesti, eli jokainen maksutapahtuma vaatii oman ainutlaatuisen koodinsa läpimenoa varten. Samantyylistä tekniikkaa käytetään esimerkiksi kryptovaluutoissa. Koodeja ei voi koskaan olla kahta samanlaista, mikä vaikeuttaa varkaiden toimintaa; jos maksutapahtuman koodin saisikin käsiinsä, ei siitä ole käytettynä enää hyötyä tulevaisuudessa.

Erilaiset mobiilimaksusovellukset hyödyntävät samanlaista teknologiaa, ja EMV-kortit mahdollistavatkin esimerkiksi Dansken MobilePayn, Aktia Walletin ja Osuuspankin Pivon käytön. Vaikka mobiililompakkoihin ei kuulukaan fyysistä sirua, käyttävät ne hyväkseen samanlaisia uniikkeja koodeja maksutapahtumissa kuin maksukortit siruineen.

Siru vs. magneettinauha

Magneettinauhoihin verrattuna juuri sirujen mahdollistama dynaaminen maksuprosessi tekee niistä turvallisempia. Siinä missä tietokonesirun kautta kulkevien maksutapahtumien tunnistautuminen on joka kerta ainutlaatuisen koodin takana, magneettinauhalta löytyvät tiedot pysyvät aina samoina.

Magneettinauhojen kautta tapahtuva maksuprosessi eroaa myös tunnistautumiseltaan. Siinä missä ennen kaivettiin esille kynää allekirjoitusta varten, nykyään maksupäätteeseen näppäillään yksityinen PIN-koodi. Sirukortit ovat siis parantaneet maksuturvallisuutta huomattavasti, sillä PIN-koodin selvittäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin allekirjoituksen väärentäminen. Varkauksien vaikeuttamiseksi PIN-koodia ei tulisi koskaan säilyttää samassa paikassa maksukortin kanssa – turvallisinta on, jos kortin tunnusluvun opettelee ulkoa.

Tiesitkö?

Myös sirukorteissa tunnistautuminen on mahdollista allekirjoituksella, jos tunnusluku on unohtunut. Tämä kuitenkin tapahtuu vain henkilötodistuksen kanssa ja kauppiaan hyväksynnällä. Kauppiaalla on myös täysi oikeus kieltäytyä myyntitapahtumasta ilman tunnuslukua.

Turvallista maksamista

Sirukortit ovat siis tärkeä osa maksuturvallisuuden kehitystä ja suurin harppaus eteenpäin maksamisessa magneettinauhojen yleistymisen jälkeen. Valitettavasti turvallisuuteen on turha tuuduttautua, sillä myös huijarit ja varkaat ovat kehittyneet sitten sirukorttien käyttöönoton. Esimerkiksi erilaiset skimmauslaitteet yleistyvät, ja pankit työskentelevätkin jatkuvasti huijausyritysten estämiseksi.

Maksutapahtumat ovat kuitenkin jälleen murroksessamuun muassa PSD2- direktiivin ansiosta. Direktiivi mahdollistaa kolmansien osapuolien pääsyn pankin tietoihin, mikä tuo täysin uuden sektorin maksutapahtumiin perinteisten pankkien rinnalle. Samaan aikaan on kehitetty älysormuksia ja jopa älyhanskoja maksamisen helpottamiseksi. Jäämmekin jännityksellä odottamaan, milloin maksaminen onnistuu vaikkapa vain kasvojentunnistuksen avulla. Kuka tietää?

Ennen kasvojentunnistusta on hyvä tutustua jo voimassaoleviin maksutapoihin, kuten luottokortteihin. Vertaile luottokortteja kattavassa vertailussamme ja säästä!