Vieraskynä: Sijoittaminen voi mahdollistaa sinulle mukavia ja yllättäviä asioita nopeammin kuin kuvittelitkaan

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut
Sijoittamisen edut

Kuten aiemmassa vieraskynässäni teille kerroin, matkani sijoittamisen maailmassa täyttää pian kymmenen vuotta. Matkaan on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia, oppeja ja myös jonkinasteisia yllätyksiä. 

Tavallisesti sijoittamisen hyödyt nähdään melko kaukaisina asioina. Tämä on kieltämättä ihan terveellinen ajattelumalli, sillä vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa sijoittaminen tuo suuria pikavoittoja, joilla voisi esimerkiksi nostaa omaa elintasoaan nopeasti. 

Sijoituskirjailija Jukka Oksaharju on monesti tiivistänyt asian muotoon ”sijoittaminen on maraton, eikä mikään pikamatka”. Olen tästä Oksaharjun kanssa täysin samaa mieltä. Jos tänään aloittaa sijoittamisen, niin suurimmat palkinnot odottavat vähintään vuosien, mutta joskus jopa vuosikymmenien päässä. 

Tämä on vähän inhorealistisesti sanottu, mutta toisaalta liian nopeasti tavoiteltu vaurastuminen voi päättyä päinvastaiseen lopputulemaan, eli sijoittaja polttaa niin sanotusti näppinsä ja lopputuloksena kädessä on vähemmän rahaa kuin aloittaessa. 

Sijoittamisen hyödyt – taloudellinen riippumattomuus

Jos lähdetään liikkeelle sijoittamisen hyödyistä ja kysellään sijoittamista harrastavilta lajin konkreettisista hyödyistä, ylivoimainen enemmistö mainitsee hyvin nopeasti termin taloudellinen riippumattomuus. Osa voi tietysti käyttää myös termiä FIRE, eli Financial Independence, Retire Early, suomennettuna saavuta taloudellinen itsenäisyys ja eläköidy ajoissa. 

Taloudellisen riippumattomuuden ja ”firettämisen” erot ovat vähän häilyviä, kuten ylipäätään koko taloudellinen riippumattomuus nähdään monesti hyvinkin eri tavoin. Syitä on monia, esimerkiksi se, että jokaisella meistä on vähän erilaiset kiinteät menot esimerkiksi oman perheen koon, mukavuudenhaluisuuden tai asuinpaikan mukaan. 

Sen vuoksi ei ole olemassa mitään nyrkkisääntöä, että kun osakesalkkusi saavuttaa miljoonan euron rajapyykin, olet tämän jälkeen taloudellisesti riippumaton. Toisilla luku on enemmän, toisilla vähemmän. Jopa sen oman luvun tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska omia menoja on vaikea ennakoida vuosia tai jopa vuosikymmeniä etukäteen. 

Jos sijoittamisen hyödyissä unohdetaan taloudellinen riippumattomuus ja firettäminen, ja kysellään lisää sijoittamisen konkreettisia hyötyjä, alkaa vastausten kirjo olla tämän jälkeen hyvinkin värikästä. Tavallisesti tässä kohti sijoittajat alkavat nostamaan esille asioita, joita he voisivat tehdä enemmän, mikäli sijoittaminen sen mahdollistaisi. Toiset mainitsevat perheen, toiset matkailun. Osa nostaisi myös esiin harrastus- tai vapaaehtoistoimintaa. 

Miten sijoittaminen on hyödyttänyt minua?

Allekirjoittanut on nyt 28-vuotias ja kuten sanottua, sijoittamista on takana pian kymmenen vuotta. Mitäpä veikkaatte, onko näin nuori ihminen ehtinyt hyötyä konkreettisesti sijoituksistaan tämän matkan aikana?

Oikea vastaus on, että kyllä on. Itse asiassa vielä useitakin kertoja, mitä pidän jo erittäin hienonakin asiana. 

Ensimmäisen ison hyödyn sijoittamisesta koin vajaa neljä vuotta sitten. Olin tuolloin hädin tuskin 25-vuotias ja olin valmistunut paria vuotta aiemmin ensimmäiseen ammattiin, jonka jälkeen pääsin kiinni täysipäiväisesti työelämään. Hyppy opiskelijaelämästä työelämään ei ollut suuri, olinhan töissä opintojen ohella lähes koko opiskeluaikani. 

Kun valmistumisesta oli ehtinyt kulua kaksi vuotta, alkoi tuntua vähän siltä, että tarvitsen muutosta. Tekemäni työt eivät olleet oikein sitä, mitä olisin halunnut ja eräänlainen epävarmuus jyskytti takaraivossa jatkuvasti. Käytännössä pestini olivat lyhyitä määräaikaisuuksia toisensa perään, mikä teki tulevaisuuden suunnittelemisesta vaikeaa.

Kuin sattumalta, samoihin aikoihin erään työsopimuksen päättymisen kanssa minulle aukesi mahdollisuus palata opiskelemaan uutta tutkintoa. Päätös vaihtaa työhaalarit opiskelijahaalareihin oli erittäin helppo, enkä ole katunut sitä hetkeäkään, vaikka tietysti hyppy tuntemattomaan jännittikin. 

Uskalsin kuitenkin ottaa tämän askeleen pitkälti omien sijoitusteni vuoksi. Ne tarjosivat minulle tarvittavan pesämunan, jonka voimalla uskalsin ottaa opintojen ajaksi paussia työelämäntä ja lähteä kouluttautumaan uudelle alalle. 

Ikävä tosiasia on nimittäin se, että monen suomalaisen uudelleenkouluttautuminen tai alanvaihto katkeaa siihen, ettei tarvittavaa askelta uskalla ottaa rahallisista syistä. Oma talous ei välttämättä kestä pieneneviä tuloja, tai riskejä ei muuten vain uskalleta ottaa. 

Sijoittamisen avulla yrittäjäksi

Vuoteen 2018 mahtui opiskelijaksi palaamisen lisäksi myös muita isoja juttuja, nimittäin myöhemmin samana vuonna sain itselleni myös yrittäjän statuksen. Oman toiminimen perustamisesta huolimatta opinnot jatkuivat ja kuvioihin tuli myös perinteinen töissä käynti. 

Elin tovin niin sanottua kolmoiselämää, kun kävin yhtä aikaa töissä ja koulussa, sekä siinä sivussa pyöritin myös omaa yritystä. Kiireitä todellakin riitti, sillä kaikki kolme sisälsivät erilaisia velvollisuuksia ja deadlineja.

Paletti toimi noin pari vuotta, kunnes tuli aika karsia ylimääräisiä statuksia pois. Tällä kertaa olin ottamassa taas samanlaista askelta, kuin aiemmin työelämästä opintoihin palaamisen aikoihin. Hyppäsin osittain tyhjän päälle, kun päätin keskittyä jatkossa pelkkään yrittämiseen ja opiskeluun, joista myös opiskelijan statuksesta oli tarkoitus potkia myöhemmin eroon. 

Aivan samaan tapaan kuin opiskelijaelämään paluun aikoihin, jälleen kerran sijoittamisesta kertynyt pesämuna antoi rohkeutta lähteä kokeilemaan siipiä täysipäiväisen yrittämisen puolella. Jälleen kerran koin sijoitusteni mahdollistaneen minulle eräänlaisen elämäntilannemuutoksen. 

Mitä muita hyötyjä?

Edellä mainitut tapahtumat ovat olleet varsin isoja muutoksia, mutta matkalta löytyy myös pienempiä asioita, joita sijoittaminen on mahdollistanut minulle. 

Sijoittamisen myötä olen saanut aitoa kiinnostusta oman talouteni ylläpitoon. Sijoittaminen ikään kuin ruokkii huomaamattani minua pitämään oman henkilökohtaisen talouteni kunnossa, jotta sijoittamiselle on edellytykset. Tämä juttu on ollut minulle iso apu esimerkiksi ensiasuntoani hankkiessa, sillä moni suomalainen havahtuu oman taloutensa ylläpitoon ensimmäistä kertaa vasta asuntolainaneuvottelussa.

Etenkin siinä kohti, kun olen alkanut kirjoittamaan sijoittamisesta rohkeammin omalla nimelläni, olen päässyt sijoitusharrastuksen kautta tutustumaan moniin muihin ihmisiin ja saanut sitä kautta uusia ystäviä sekä kaveripiirejä. Vaikka sijoittamista ei välttämättä koeta siinä mielessä harrastuksena kuten vaikkapa urheilua tai kulttuuria, niin ihan yhtä lailla siitäkin saa halutessaan harrastuksille tyypillisiä etuja. 

Harrastuksille tyypillisesti sijoittaminen voi myös jossain vaiheessa nousta harrastuksesta ammatiksi, kuten itselleni on ajan myötä käynyt. Omassa yritystoiminnassani keskityn pääasiassa sijoitusaiheiseen sisällöntuotantoon, eli käytännössä pääsen nyt ammatikseni pureutumaan sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. 

En siis kadu hetkeäkään sijoittamisen aloittamista. Vaikka alun perin kuvittelin sijoittamisen hyötyjen siintävän kymmenien vuosien päässä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisessa, olen yllättynyt positiivisesti siitä, miten paljon ”oheismukavaa” olen ehtinyt jo tässä vaiheessa kokemaan.

Rikhard Wacker

Rikhard Wacker

Rikhard Wacker on suositun Inssin Osingot -sijoitusblogin ylläpitäjä. Rikhard aloitti sijoittamisen vuonna 2012 ja on kirjoittanut sijoitusblogia vuodesta 2017 lähtien.

Tarjoukset