Siirto-sovellus mullistaa rahansiirron pankkien välillä

|Niina Tuttavainen

Reaaliaikainen rahansiirto pankista toiseen on vihdoin mahdollista Automatian lanseeraaman Siirto-sovelluksen ansiosta. Historiallinen, ensimmäinen viiveetön rahansiirto pankkien välillä tapahtui eilen, 20. maaliskuuta, kun S-Pankki otti Siirto-sovelluksen käyttöön, ja raha liikkui reaaliajassa Nordean ja S-Pankin välillä. Perinteisellä tilisiirrolla maksettaessa rahojen siirtymiseen menee 1-2 pankkipäivää, jos tilit ovat eri pankeissa.

Mikä Siirto-sovellus on?

Siirto on ilmainen mobiilisovellus, jonka tarkoitus on tehdä rahansiirrosta aiempaa helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa. Sovelluksen ehdoton etu on, että se pystyy tarjoamaan reaaliaikaisia rahansiirtoja myös eri pankkien käyttäjien välillä. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät voivat siirtää rahaa toisilleen helposti pelkän maksun vastaanottajan puhelinnumeron perusteella.

Tällä hetkellä vain S-Pankki ja Nordea tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta käyttää Siirtoa, mutta Osuuspankki ja Aktia ovat ilmoittaneet kiinnostuksestaan aloittaa Siirron käyttämisen myöhemmin tänä vuonna. Danske Bank ei ole vielä tehnyt päätöstä palveluun liittymisestä.

Yksityishenkilöiden välisen rahansiirron lisäksi Siirtoa voi käyttää maksamiseen myös nettikaupoissa ja kaupan kassalla mobiilimaksupäätteellä, mutta Siirto ei kuitenkaan tuo samanlaista turvaa maksamiseen kuin esimerkiksi luottokortti.

Miten Siirto toimii?

Siirto-sovelluksen käyttöönottoon tarvitaan verkkopankkitunnukset, älypuhelin, maksamiseen soveltuva tili, sekä pankista riippuen mahdollisesti pankin mobiilisovellus tai vaikkapa pankin tunnuslukusovellus. Palveluun ei syötetä luottokortin tietoja vaan rahat siirtyvät tililtä tilille.

Sovelluksessa voi siirtää rahaa muille rekisteröityneille käyttäjille pelkän puhelinnumeron perusteella. Jos rahaa yrittää siirtää ei-rekisteröityneelle käyttäjälle, sovellus varoittaa tästä eikä siirrä rahaa. Maksujen turvarajat ovat pankkikohtaisia. Nordean asiakkaat esimerkiksi voivat siirtää sovelluksessa korkeintaan 1700 € vuorokaudessa, kun taas S-Pankin asiakkaille vastaava summa on 20 000 €.

Sovelluksen avulla voi rahan lähettämisen lisäksi saada ilmoituksen vastaanotetusta maksusta, lähettää maksupyyntöjä sekä tarkastella kaikkia Siirron kautta tehtyjä maksutapahtumia.

Siirto-sovellus on saatavilla Android ja iOS-puhelimiin.