SEPA-uudistus mahdollistaa viiveettömät rahansiirrot eri maiden välillä

|Niina Tuttavainen
sepa

Aiemmin tänä vuonna rahansiirrot eri pankkien välillä Suomessa kokivat mullistuksen, kun Nordea, Osuuspankki ja S-Pankki ottivat käyttöön Siirto-sovelluksen, jolla voi siirtää rahaa viiveettä kyseisten pankkien välillä pelkästään vastaanottajan puhelinnumeron perusteella. Seuraava mullistuksen kohde maksujen maailmassa ovat tilisiirrot Euroopan maiden välillä, kun SEPA Instant Credit Transfer otetaan käyttöön ensi marraskuussa. Uudistuksen myötä viiveettömät rahansiirrot onnistuvat siis myös eri maissa sijaitsevien tilien välillä.

Mikä SEPA?

Ennen kuin perehdymme tarkemmin viiveettömiin SEPA-maksuihin, kerrataan, mitä SEPA-maksut ylipäätään ovat. Lyhenne SEPA tulee sanoista Single European Payment Area, eli suomennettuna SEPA tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta. SEPA-alueeseen kuuluvat kaikki Euroopan Unionin jäsenmaat (myös ne, joiden valuutta ei ole euro), sekä Islanti, Norja, Liechtenstein, Monaco ja Sveitsi.

SEPA-tilisiirrot otettiin käyttöön vuonna 2008 ja niiden tavoitteena on helpottaa elektronisten maksujen tekemistä tilisiirtoina, suoraveloituksina tai pankkikorttimaksuina yli maiden rajojen. Selkeimmin SEPA:n käyttöönotto näkyi tavalliselle kuluttajalle, kun tilinumerot vaihdettiin IBAN-muotoon.

Viiveettömät SEPA-siirrot

Ensi marraskuussa SEPA-tilisiirrot ottavat taas uuden askeleen maksamisen helpottamiseksi, kun viiveetön rahansiirto eri maiden välillä tulee mahdolliseksi. Koska maksuvälittäjien tulee täyttää EPC:n (European Payment Council) asettamat tiukat kriteerit voidakseen ottaa viiveettömät SEPA-maksut käyttöön, aluksi viiveettömät siirrot toteutuvat vain viidessä maassa: Suomessa, Espanjassa, Itävallassa, Italiassa ja Latviassa. Vuoden 2018 aikana Saksan, Portugalin, Belgian, Ruotsin ja osittain myös Alankomaiden on tarkoitus liittyä mukaan.

Miten viiveetön SEPA-maksu toimii?

SEPA-uudistuksen myötä rahojen pitäisi siirtyä tililtä toiselle hitaimmillaan kymmenessä sekunnissa. Suurin mahdollinen siirtosumma tulee olemaan 15 000 euroa, ja SEPA-maksut tulevat toimimaan vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Viiveettömien SEPA-maksujen odotetaan kehittävän kaupankäyntiä yksityishenkilöiden kesken ja myös yritysten ja yksityishenkilöiden välillä, sillä sen koetaan olevan nopeutensa ja helppoutensa ansiosta lähin vastine käteiselle rahalle. Lisäksi tilisiirron myötä käteisen rahan käsittelystä aiheutuvien kulujen voi olettaa pienentyvän.

Milloin viiveettömistä SEPA-maksuista on eniten hyötyä?

EPC:n tekemän kyselyn mukaan 48 % kuluttajista kokee, että eniten hyötyä välittömistä SEPA-tilisiirroista on kaupanteossa yksityishenkilön ja yrityksen välillä. 35 % vastaajista katsoi viiveettömien SEPA-maksujen olevan hyödyllisimpiä yksityishenkilöiden välillä tapahtuvissa maksuissa.

Vaikka ajatus välittömästä tilisiirrosta esimerkiksi nettiostoksilla voikin tuntua houkuttelevalta, verkko-ostoksia ei silti koskaan ole suositeltavaa maksaa tilisiirrolla. Jos ostettu tuote jää saamatta, se ei vastaa myyjän kuvausta, tai myyjä menee konkurssiin, ei ostajalla ole käytännössä mahdollisuuksia saada rahojaan takaisin, jos tuote on maksettu tilisiirrolla. Parhaan turvan tällaisia tilanteita varten tuo luottokortti, sillä asiakas voi vaatia rahoja takaisin luottokorttiyhtiöltä kaikissa edellä mainituissa tapauksissa.

Valitse paras luottokortti nettishoppailuun

Myöskään yksityishenkilöiden välisessä kaupankäynnissä tilisiirto ei ole suositeltavin vaihtoehto. Jos myyjä ei koskaan lähetä ostettua tuotetta, ei tilisiirrolla maksettuja rahoja saa koskaan takaisin. Hyvä vaihtoehto yksityishenkilöiden väliseen kaupankäyntiin on esimerkiksi PayPalilla maksaminen.

Lähteet: European Payment Council