Sähkösopimukset – Vaihteleva hinta vai tasaraha-sopimus?

|Posted by | Asuminen, Esittelyssä, Kaikki artikkelit, Sähkö
Tags: , ,
sähkösopimus määräaikainen kuvassa tuuliturbiini

Sähkösopimuksia kilpailuttaessa kuluttajalla on mahdollisuus valita useita erilaisia sopimustyyppejä. Kävimme läpi muutamia yleisimpiä tuotteita, esimerkiksi tasarahasopimuksia tai määräaikaisia sähkösopimuksia.

Tässä artikkelissa käsitellään yhden kumppanimme, Lumo Energian tuotteita. Jos haluat vertailla koko markkinan sähkösopimukset, käytä ilmaista vertailuamme.

Lumo Energia on yksi VertaaEnsin.fi:n sähkön kilpailutus palvelusta löytyvistä palveluntarjoajista. Lumo on suomalainen sähköyhtiö ja se myy asiakkailleen sähköä Nord Pool -sähköpörssin kautta. 

Lumo tarjoaa kuluttajille niin määrä-aikaisia, kuin toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus kannattaa valita silloin, kun on vakiintunut asuinpaikka ja asunnossa on tarkoitus asua pitkä-aikaisesti. Etenkin tällöin sähkön hintaa kannattaa seurata ja sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa aika-ajoin, jotta saa edullista sähköä jatkossakin. 

Lumo Energialta löytyy valikoimastaan esimerkiksi MarkkinaPlus -sopimus, joka seuraa pörssihintaa ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. MarkkinaPlus -sähkösopimus sopii kuluttajalle, joka haluaa jatkuvan sähkösopimuksen oman kulutuksen mukaan räätälöidyllä hinnalla. Pitkällä aikatähtäimellä kuukausittain vaihtuva hinta voi olla edullisin ratkaisu. 

Lumo Energian MarkkinaPlus 

  • Sähkön hinta vaihtuu kuukausittain ja se määräytyy NordPool -sähköpörssin mukaan. Pörssihinta määräytyy kuukausittaisen Suomen hinta-alueen keskihinnan mukaisesti, lisäksi siihen lisätään marginaali, sekä sisäänostokulut. 
  • Sopimuksen perusmaksu on 0 euroa kuukaudessa.
  • Sähkön alkuperään voi vaikuttaa ja halutessaan alkuperäksi voi valita Hangon, jolloin sähkö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.
  • Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja sähkönsiirrosta vastaa, sekä laskuttaa erikseen paikallinen sähkönsiirtoyhtiö.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa 14 päivän irtisanomisajalla.

Lumo Energia Tuntispot

Lumo Energian Tuntispot on myös toistaiseksi voimassa oleva sopimus, mutta poiketen MarkkinaPlus -sopimuksesta, sen hinta vaihtelee tunneittain.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus taas sopii parhaiten hintatietoiselle kuluttajalle, joka haluaa kiinteähintaista sähköä. Määrä-aikainen sopimus on myös hyvä valinta, jos asuinpaikka on tilapäinen ja sähköä tarvitsee vain lyhyeksi ajanjaksoksi.

Lumo Energian valikoimasta löytyy tähän tarkoitukseen esimerkiksi 6 kuukauden, 1 vuoden ja 2 vuoden määräaikaiset sopimukset. Näissä hinnat pysyvät ennallaan koko sopimuskauden ajan. Sopimus voikin sopia kuluttajalle, jonka sähkönkulutus on runsasta.

Lumo Energia Määräaikainen 6kk, 1v ja 2v

  • Sähkön hinta on 6kk sopimuksessa 3,97 snt/kWh, 1v sopimuksessa 4,20 snt/kWh ja 3v sopimuksessa 4,96 snt/kWh
  • Määräaikaisten sopimusten perusmaksu on Lumolla 0 euroa kuussa
  • Sähkön alkuperään voi itse vaikuttaa sopimuksen solmimisvaiheessa
  • Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja sähkönsiirrosta vastaa, sekä laskuttaa erikseen paikallinen sähkönsiirtoyhtiö

Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa Lumon Omat sivut -palvelussa muuton yhteydessä 14 vrk irtisanomisaikaa noudattaen.

Lumo Energia Tasaraha

Lumo Energian Tasaraha -sopimukset ovat 12 kuukauden määräaikaisia sopimuksia. Tasaraha paketeissa sähköstä maksetaan sama hinta kuukausittain mahdollisista kulutuspiikeistä huolimatta.

Paketteja on neljää eri kokoa ja Lumo antaa viitteet, minkä kokoiseen taloon mikäkin sähkösopimus sopisi.

Yksiöön tai kaksioon Tasaraha S, kerrostalokolmioon Tasaraha M, rivitaloasuntoon Tasaraha L ja omakotitaloon Tasaraha XL. Lumo Energian sivuilla kuitenkin neuvotaan tarkastamaan oma vuosittainen sähkönkulutus, jotta voi valita kulutukseltaan itselleen sopivimman paketin. Paketeissa on nimittäin määritelty maksimikulutus, jonka jälkeen yli menneestä kulutuksesta laskutetaan 6,99 snt kilowattitunnilta.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *