Sähköpyörä – Miten se toimii ja mitä hankinnassa tulisi huomioida?

| | Aihe: Vertailut ja testit
nainen ajaa sähköpyörällä

Polkupyöräily on viime vuodet kasvattanut voimakkaasti suosiotaan, ja yhtenä merkittävänä syynä siihen ovat sähköpyörät, jotka ovat tuoneet pyöräilyharrastuksen pariin myös aivan uusiakin ihmisiä. Sähköpyörä on yksinkertaisimmillaan polkupyörä, jossa on polkijaa avustava sähkömoottori. Se tekee polkemisesta kevyttä aina 25 kilometrin tuntivauhtiin asti.

Sähköpyörät ja sähköpotkulaudat ovat tulleet erityisen suosituiksi työmatkaa kahdella renkaalla taittavien keskuudessa, ja sähköpyörien yleistyessä yhä useampi kulkee myös aiempaa pidempää työmatkaa pyörällä.

Miten sähköpyörä toimii?

Sähköpyörä ei kulje polkematta. Sähköpyörissä käytetään yleensä kahdentyyppisiä poljintunnistimia.  Yleisempi on kadenssitunnistin, joka tunnistaa polkimien pyörintänopeuden.

Momenttitunnistin puolestaan tunnistaa polkimiin tai ketjuihin kohdistuvan voiman ja säätää moottorin tehoa sen mukaisesti. Mitä kovempaa pyöräilijä polkee, sitä enemmän moottori avustaa. Momenttitunnistimen etuna on viiveettömyys, mutta kadenssitunnistin on toisaalta lähes poikkeuksetta edullisempi.

Tyypillisesti avustustehoa voidaan säätää ajon aikana sen mukaan, kuinka paljon sähköä halutaan liikkumiseen käyttää. Pyörien sähkötekniikan tunnettuja osaajia ovat esimerkiksi Bosch, Yamaha, Brose ja Shimano.

Sähköpyörän lataus ja akku

Sähköpyörässä on akku, joka tarvitsee luonnollisesti myös ladata. Yhdellä latauksella ajaa muun muassa akusta, säästä, pyöräilijän painosta, maastosta ja avustustehosta riippuen 20:stä jopa 200 kilometriin saakka. Akkua voidaan säästää esimerkiksi käyttämällä suurinta tehoa vain ylämäissä ja lähdössä.

Pyörä toimii kyllä ilman sähköäkin tavallisena polkupyöränä, mutta akku vaikuttaa osaltaan myös siihen, että sähköpyörä voi painaa jopa tuplasti vastaavaan sähköttömään pyörään nähden. Kevyttä meno ei siis välttämättä akun tyhjettyä ole.

Joihinkin pyöriin akkuja voi ostaa myös varalle, jos haluaa lähteä taittamaan pidempää matkaa. Se tarkoittaa kuitenkin jälleen lisäpainoa pyörän tai pyöräilijän selkään. Integroitujen akkujen etu on puolestaan se, että ne ovat paremmassa suojassa osumilta ja varkailta.

Vaikka akut ovatkin pitkäikäisiä, eivät nekään kestä loputtomiin. Yleensä akun käyttöikä on noin 600-1000 latausta, jonka jälkeen tulee jossain vaiheessa eteen myös akun uusiminen.

Akut eivät tunnetusti pidä pakkasesta. Talvella sähköpyörän kantama putoaa jonkin verran, kun akku purkautuu kylmällä nopeammin. Samasta syystä sähköpyörää – tai ainakin akkua – olisi hyvä säilyttää lämpimissä sisätiloissa.

Mitä sähköpyörää hankkiessa kannattaa ottaa huomioon?

Lähes kaikenlaisia polkupyöriä saa nykyisellään myös sähköavusteisena. Fatbike-sähköpyörällä pääsee näppärästi vaikeammassakin maastossa, ja sähköisellä retkipyörällä taittuu pidempikin matka leppoisasti. Jokaiselle siis varmasti löytyy paras sähköpyörä omaan käyttötarkoitukseen.

Omat tarpeet kannattaakin miettiä tarkkaan ennen pyörän ostamista: hankitaanko pyörä esimerkiksi työmatka- vai harrastekäyttöön.

Sähkö tarkoittaa kuitenkin pyörän hintalappuun melkoista lisää. Halvimmat sähköpyörät saa alle tonnilla, mutta useimpien hinnat ovat nelinumeroisia. Bilteman sähköpyörä esimerkiksi irtoaa edullisemmin kuin Helkaman sähköpyörä.

Sähköpyörien hinnat ovat kuitenkin volyymien kasvaessa ja kilpailun lisääntyessä olleet laskusuunnassa. Pyöriä alkaa löytyä jo vähintään kaikista pyörä- ja urheiluliikkeistä, mutta myös marketeista.

Vaikka sähköpyöristä puhuttaessa yleensä tarkoitetaan juuri sähköavusteisia pyöriä, on sähköllä toimivia pyöriä myös muunlaisia.

Moottoroitu polkupyörä on periaatteessa hyvin samankaltainen kuin sähköavusteinen pyörä, mutta sen maksimiteho on sähköavusteisen pyörän 250 watin sijaan 1000 wattia. Ne saavat myös kulkea pelkän sähkömoottorin avulla – kuitenkin enintään 25 km/h. Tällainen pyörä vaatii liikennevakuutuksen.

Nopean sähköpyörän eli sähkömopon vauhti voi puolestaan olla jopa 45 km/h, mutta tällöin kuljettajalta tarvitaan jo ajokortti ja 15 vuoden ikä.

Hankinnan voi rahoittaa monella tapaa, riippuen omiin tarpeisiin sopivan pyörän hinnasta. Jos pyörään ei ole tarkoitus käyttää omia säästöjä, tai pyörä on hyvin hintava, voi sen rahoittaa myös osamaksulla. On hyvä huomioida että usein osamaksusopimusten maksuehdot ovat huomattavasti kulutusluottoa kalliimpia. Tästä syystä rahoitusvaihtoehdot kannattaa aina kilpailuttaa.

Sähköpyörän hyvät ja huonot puolet

Sähköpyörän hyvät puolet

  • Pitkäkin matka taittuu kevyesti
  • Voi helpottaa pyöräilyharrastuksen aloittamisessa
  • Pyörällä liikkuminen säästää rahaa ja luontoa

Sähköpyörän huonot puolet

  • Akun kantama rajallinen. Pyörällä pääsee kuitenkin liikkumaan myös ilman sähköavustusta
  • Paino. Sähkömoottori ja akku tekevät pyörästä tavallista polkupyörää painavamman.
  • Hinta: sähköpyörät maksavat melkoisesti halvimpia sähköttömiä pyöriä enemmän
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset