Sähkön hinnoissa suuria eroja EU:ssa

|Posted by | Kaikki artikkelit
Tags: , ,

Sähkön säästäminenOnko Suomessa halpaa vai kallista sähköä?

Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö Caruna kertoi korottavansa siirtohintoja huomattavasti maaliskuusta alkaen. Carunan ilmoittamat hinnannostot tulevat vaikuttamaan monen suomalaisen talouteen huomattavasti.

Iltalehden laskelman mukaan rivi- tai omakotitalossa korotus olisi vuodessa 134,4 euroa 5000 kilowattitunnin kulutuksella, ja vuodessa 2000 kilowattituntia kuluttavan kerrostaloasunnon sähkölaskun vuosihinta nousisi 62,4 eurolla.

Hintojen noustessa on entistä tärkeämpää kilpailuttaa sähkö, käyttää sähköä fiksusti sekä hyödyntää eri keinoja joilla säästää sähköä, liian suuren sähkölaskun välttämiseksi. 

Sähkön hinta nousee

Caruna kertoi nostavansa hintoja keskimäärin jopa 27 prosenttia, kuitenkin paikkakohtaisesti. Hintojen nostoa on perusteltu vuonna 2013 voimaan tulleella sähkömarkkinalailla koskien jakeluverkon uusimista ja parantamista, jonka vuoksi sähköjohdot kaapeloidaan maan alle.

Sähkön hinta Euroopassa

Sähkön hintavertailu

Suomi on pitkään ollut varsin edullisessa asemassa verrattuna muihin Euroopan maihin koskien sähkön hintaa. Taulukosta nähdään, että kaikkiin Pohjoismaihin verrattuna Suomi on ollut kolmanneksi halvin sähkönhinnassa vuoden 2015 ensimmäisella puoliskolla (Eurostat 2015s1, excluding taxes and levies eli hinta ilman veroja ja muita maksuja).

Jopa naapurimaamme Ruotsi ja Norja ovat maksaneet huomattavasti kalliimpaa hintaa per kilowatti verrattuna Suomeen.

Lue lisää: Hauskoja säästövinkkejä!

Suomessa kallista sähköä Ruotsiin verrattuna

Verratessa EU:n keskiarvoon voidaan yllä olevasta taulukosta huomata, että kaikki Pohjoismaat Suomea myöten ovat saaneet nauttia EU:n keskiarvoa halvemmasta sähköstä, kun sähkönhintaan ei lueta mukaan veroja ja muita maksuja.

Esimerkiksi Espanja sen sijaan on ollut jopa 29 % kalliimpi verrattuna EU:n keskiarvoon.

Iltalehti vertaili siirtomaksuja perivien sähköyhtiöiden hintoja Suomessa. Iltalehden tekemästä vertailusta selvisi, että Caruna ei tule olemaan kallein siirtomaksuja perivä sähköyhtiö Suomessa edes hinnan korotusten jälkeen. 27 prosentin hinnankorotus kuulostaa varsin isolta kertakorotukselta kuluttajalle ja se tulee vaikuttamaan monen suomalaisen talouteen.

Caruna kuitenkin ennustaa, että investointien jälkeen sähkönkeskeytyksien pitäisi vähentyä ja täten hinnan odotetaan tippuvan investointien valmistuttua.

Vertailemalla säästät

Halusit säästää sitten sähkössä tai polttoainekustannuksissa (siinä tapauksessa suosittelemme tsekkaamaan bensakortitjoita on esimerkiksi ST1) niin kaikki lähtee siitä, että sinulla on kilpaillut ja hyvin vertaillut tuotteet: Ei kannata maksaa sellaisesta, mitä ei tarvitse eikä kannata maksaa liikaa sellaisesta, mitä tarvitsee.

Esimerkiksi lainan kannattaa olla ehdoiltaan juuri eikä melkein sinulle sopiva. Voit vertailla lainoja kätevästi lainavertailustamme:

Lainavertailu

Lähteet:

Eurostat

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *