Säästä rahaa sähkölaskussa

Kilpailuttamalla sähkösopimukset voit tarkistaa, kuinka paljon pystyt säästämään vaihtamalla edullisempaan sähkösopimukseen.

  • Kilpailutus vie vain hetken, mutta voi tuoda pysyviä säästöjä
  • Helppo tapa vertailla paljonko sähkö maksaa eri sähköyhtiöillä
  • Solmi uusi edullinen sähkösopimus vaivatta parilla klikillä

Hae paras sähkötarjous

    Katuosoite on virheellinen. Sen tulee olla 3 - 45 merkkiä pitkä.
    Tiedoksi, että emme löytäneet tätä osoitetta postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
    Huomioithan, että et ole kirjoittanut talonumeroa katuosoitteeseen. Voit kuitenkin jatkaa eteenpäin laittamatta numeroa.
      Postinumero on virheellinen.
      Emme löytäneet tätä postinumeroa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
      Postin tietokannan mukaan katuosoite ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postitoimipaikka on virheellinen. Sen tulee olla 2 - 45 merkkiä pitkä.
        Emme löytäneet tätä postitoimipaikkaa postin tietokannasta. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        Postin tietokannan mukaan postitoimipaikka ei ole postinumeron alueella. Voit kuitenkin jatkaa tuloksiin tästä huolimatta.
        4.5
        Arvostelut tarjoaa

        Pienennä sähkölaskua kilpailuttamalla sähkö

        Vertaile sähköyhtiöiden tarjoukset helposti

        Sähkölaskun pienentäminen on helppoa

        1. Laskuri

          Arvioi sähkönkulutuksesi

          Syötä vuosikulutus tai käytä laskurimme arviota

        2. Tarjoukset vertailussa

          Vertaile tarjoukset

          Selaa tarjouksia ja löydä halvin sähkösopimus

        3. Tilaa uusi sopimus

          Solmi uusi sähkösopimus

          Täytä henkilötiedot ja vahvista tilauksesi

        Yli puolet sähkölaskun loppusummasta muodostuu sähkönkulutuksesta

        Monelle kuluttajalle sähkön hinta ja sähkölasku tarkoittavat samaa asiaa, mutta todellisuudessa sähkölaskun loppusummasta vain osa koostuu sähkön hinnasta. Yksinkertaistettuna sähkölaskun loppusumma rakentuu kolmesta eri osa-alueesta:

        1. Sähköyhtiölle maksettava osuus, joka muodostuu sähkönkäytön (c/kWh) ja kuukausittaisesta perusmaksun (€/kk) mukaan.
        2. Paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle maksettava summa sähkönsiirrosta.
        3. Valtiolle maksettavat verot: energiavero, huoltovarmuusmaksu ja arvonlisävero.

        Alla on esimerkkinä Helenin sähkölasku. Laskun yhteenveto-osiosta löytyy erittely kulutuksen, siirron ja verojen osuudesta:

        Sähkön kulutuksen osuus sähkölaskusta nykyisellä energian hinnalla

        Sähkölaskua voi leikata kahteen eri tapaan: kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja kuluttamalla vähemmän sähköä

        Nopein ja helpoin tapa vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan on kilpailuttaa sähkösopimus. Kilpailuttamalla voit vaikuttaa suoraan maksamasi energian hintaan. Vertailemalla sähkösopimuksia huomaat myös mikäli oma sähkösopimuksesi ei osu yhteen asunnon koon ja omien sähkönkulutustapojesi kanssa. Omaan kotiin sopivan sopimuksen löytäminen voi tuoda sinulle pitkässä juoksussa isojakin säästöjä.

        Myös sähkön kulutusta leikkaamalla on mahdollista saavuttaa pienempi sähkölasku. Kulutustapojen muokkaaminen ei kuitenkaan ole nopea tai helppo ratkaisu, sillä useimmat meistä kuluttavat sähköä järkevästi jo alkujaan. Kilpailutukseen yhdistettynä sähkönsäästö on kuitenkin hyvä tukitoimi sähkölaskun pienentämiseksi.

        Sähkön siirtohinta muodostaa jopa kolmanneksen kotitalouden sähkölaskusta

        Sähkönsiirtomaksu koostuu kolmesta eri osasta: kuukausittaisesta perusmaksusta, sähkönsiirron mukaisesta kulutusmaksusta ja veroista. Perusmaksu määräytyy yleensä asunnon sulakekoon perusteella. 3 x 16 A on yleinen sulakekoko kerrostaloissa ja 3 x 25 A sähkölämmitteisissä rivitaloissa, mutta omakotitaloissa voi olla suurempikin sulakekoko.

        Alueellisten siirtohintojen välillä voi olla isojakin eroja, sillä siirtomaksuilla katetaan mm. alueelllisen sähköverkon rakentaminen, ylläpito ja käyttö. Jos alueella rakennetaan esimerkiksi säävarmaa sähköverkkoa, voivat paikallisen verkkoyhtiön siirtokulut ovat huomattavasti korkeammat kuin alueella jossa säävarman verkon rakentamiselle ei ole tarvetta. Vaatimuksina siirtoverkon rakentamiselle ovat turvallisuus, tehokkuus ja ympäristöystävälliset kestävät arvot. Verkkoyhtiön on myös noudatettava tiukkoja turvallisuusmääräyksiä ja toimittava nopeasti mahdollisten häiriöiden sattuessa.

        Sähkönsiirtomaksut ovat nousseet Suomessa viime vuosina keskimäärin noin 2–3 prosentin vuosivauhtia. Tämä johtuu pääasiassa investoinneista sähköverkkoihin. Viranomaisten rooli on valvoa, että hinnankorotukset ovat perusteltuja ja kohtuullisia. Lisäksi viranomaiset varmistavat, että verkkoyhtiöt noudattavat vastuullisuusperiaatteita toiminnassaan. Tieto tämänhetkisestä siirtomaksustasi löytyy nykyisestä sähkölaskustasi. Jos sähkönmyyjäsi on muu kuin paikallinen verkkoyhtiö, saat siirtomaksun erillisenä laskuna paikalliselta verkkoyhtiöltäsi.

        Sähkölaskun erittelyosuus

        Usein kysyttyä sähkölaskusta

        Kuinka usein sähkölasku ilmestyy?

        Sähkölasku ilmestyy yleensä kuukauden tai kolmen kuukauden välein, mutta sähköntarjoajasta riippuen laskutuksen tiheys on usein sovittavissa erikseen.

        Miksi sähkölaskuni suuruus vaihtelee?

        Sähkölaskun suuruus riippuu kuukausittaisesta kulutuksesta ja kilowattihinnasta. Poikkeuksena kiinteähintaiset pakettisopimukset, joissa sähkölasku on samansuuruinen kuukaudesta toiseen ellei laskutusjakson kulutus ylitä sille asetettua kulutuskiintiötä.

        Paljonko on kerrostaloyksiön keskimääräinen sähkölasku?

        Yhden henkilön kotitaloudessa (kaukolämmitetty pieni yksiö) kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksut huomioiden) vaihtelee yleensä 10–80 euron välillä.

        Paljonko on rivitalon keskimääräinen sähkölasku?

        Kaukolämmitteisessä kerros- tai rivitaloasunnossa asuvan pariskunnan/pienen perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksut huomioiden) vaihtelee yleensä 20–290 euron välillä.

        Paljonko on omakotitalon keskimääräinen sähkölasku?

        Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan pariskunnan/perheen kuukausittaisen sähkölaskun suuruus (siirtomaksut huomioiden) vaihtelee yleensä 70–1 200 euron välillä.

        Kuinka paljon talvikauden sähkölasku eroaa kesäkauden sähkölaskusta?

        Talvikuukausina energiankulutus on sähkölämmitteisessä asunnossa jopa kymmenen kertaa suurempaa kuin kesällä. Myös sähköstä perittävä kWh-veloitus on usein korkeimmillaan talvikuukausina.

        Kaukolämmitteisessä asunnossa vuotuinen sähkölasku jakaantuu huomattavasti tasaisemmin eri kuukausille. Kesäkuukausien sähkölasku voi kuitenkin olla jopa puolet talvikautta pienempi, koska perheet ovat yleisemmin hyvien säiden aikaan enemmän poissa kotoa.

        Voiko sähkönsiirtolaskussa säästää?

        Sähkönsiirtolaskussa ei voi suoraan säästää, sillä paikallinen sähkönsiirtoyhtiö määrittelee sen hinnan. Laskulla voi kuitenkin säästää epäsuorasti, sillä mitä vähemmän kotitalous kuluttaa sähköä, sitä vähemmän sähköä tulee siirrettyä. Tämä puolestaan pienentää laskun loppusummaa. Toinen vähemmän käytännöllisempi tapa on muuttaa toisen sähkönsiirtoyhtiön alueelle.

        Miksi sain kaksi eri sähkölaskua?

        Voit saada kaksi eri sähkölaskua, jos valitsemasi sähkönmyyjä on muu kuin paikallinen sähkönsiirtoyhtiö. Tällöin sähkön myynnistä vastaava toimittaja laskuttaa sinulta kulutetusta energiasta ja paikallinen sähköyhtiösi sähkön siirrosta.

        Toinen tilanne, jossa voit saada useamman sähkölaskun, on kun vaihdat sähkönmyyjää kesken laskutuskauden.

        Mitä tarkoittaa arviolasku?

        Jos osoitteessasi ei ole etäluettavaa sähkömittaria, sähköyhtiö laskuttaa sinua arviolaskulla, joka on käytännössä arvioitu kulutuksesi. Lähes kaikki sähkömittarit Suomessa ovat nykyisin etäluettavia Valtioneuvoston antaman asetuksen mukaisesti. Etäluennan myötä myös laskutus perustuu ensisijaisesti ajantasaiseen sähkönkäyttöön.

        Mitä tarkoittaa tasauslasku?

        Koska arviolaskutus on nimensä mukaisesti vain arvio, sähköyhtiö lähettää tarvittaessa kerran vuodessa tasauslaskun, jossa oikaistaan arviolaskutuksessa tapahtuneet vääristymät.

        En ole saanut sähkölaskua, kuinka toimin?

        Jos sähkölasku ei ole tullut postilaatikkoon ajallaan, syynä on todennäköisesti postissa kadonnut kirje. Laskutushistoriaa on usein mahdollista tarkastella sähköyhtiöiden verkkosivuilta ja sovelluksista, joista voi tarkistaa onko laskuja jäänyt saapumatta.

        Miten voin tarkistaa sähköyhtiön verkkosivuilta tai sovelluksesta laskutushistorian?

        Voit tarkistaa sähköyhtiön verkkosivuilta tai sovelluksesta laskutushistorian kirjautumalla omilla tunnuksillasi. Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat kätevän tavan nähdä laskutus- ja maksuhistoriasi sähköisesti.

        Mitä vaihtoehtoja minulla on, jos haluan välttää postissa kadonneet laskut?

        Sähköyhtiöt kannustavat yleisesti sähköiseen laskutukseen, joka on turvallisempi ja kätevämpi vaihtoehto. Yksi vaihtoehto on E-lasku, jossa sähkölaskun tiedot siirtyvät automaattisesti verkkopankkiin. Voit myös halutessasi automatisoida maksusuorituksen E-laskun avulla, jolloin maksut suoritetaan ajallaan ilman erillistä toimenpidettä.

        Kuinka siirrän sähkölaskun eräpäivää?

        Sähkölaskun eräpäivän siirtäminen onnistuu helpoiten soittamalla oman sähköyhtiön asiakaspalveluun. Joissain tapauksissa laskun eräpäivää voi siirtää sähköyhtiön omassa verkkopalvelussa tai sovelluksessa.

        Mitä tapahtuu, jos maksan sähkölaskun myöhässä?

        Mikäli sähkölasku jää vahingossa maksamatta, ei ole välittömiä seurauksia. Kuitenkin, jos maksu viivästyy, seuraa laskuttajalta maksumuistutus aikaisintaan kahden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Maksumuistutuksesta voi aiheutua lisäkuluja.

        Mitä tapahtuu, jos en reagoi sähköyhtiön lähettämään maksumuistutukseen?

        Jos maksumuistutusta ei makseta, laskuttaja voi lähettää neljän viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä perintäkirjeen eli ensimmäisen maksuvaatimuksen. Tässä vaiheessa saatetaan siirtää velan hoito perintätoimistolle. Jos ensimmäiseen perintäkirjeeseen ei reagoida, lähetetään kuuden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä toinen perintäkirje.

        Mitä seuraa, jos en reagoi sähköyhtiön perintäkirjeisiin?

        Jos toiseenkaan perintäkirjeeseen ei reagoida maksamalla laskua tai sopimalla parempaa maksuaikataulua velkojan kanssa, saatetaan sinut haastaa käräjäoikeuteen. Käräjäoikeuden tuomion jälkeen seuraa yleensä maksuhäiriömerkintä, ellei oikeudessa todeta laskuttajan vaatimusten olleen aiheettomia. Jos velkaa ei makseta vapaaehtoisesti, velka siirtyy ulosottoon. Sähköyhtiö voi myös keskeyttää sähkön jakelun.

        Kuinka toimia, jos en kykene maksamaan sähkölaskua?

        Monet sähköyhtiöt tarjoavat pyydettäessä sekä laskun eräpäivän siirtoa että laskusuorituksen jakamista useampiin osiin. Olennaisinta on viestiä ongelmasta sähköyhtiön asiakaspalveluun etukäteen, sillä siinä vaiheessa kun lasku on siirtynyt perintään, sähköyhtiönkin kädet ovat asian suhteen sidotut.

        Mitä tehdä, jos maksusuunnitelman laatiminen on epärealistista?

        Jos omat taloudelliset näkymät eivät mahdollista maksusuunnitelman laatimista, voit hakea Kelalta perustoimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen. Toimeentulotuki voi auttaa tilanteessa, jossa et tällä hetkellä kykene maksamaan laskua omilla resursseillasi.

        Mitä muita tukivaihtoehtoja on saatavilla sähkölaskun maksamiseksi?

        Kuntien velkaneuvonta ja Takuusäätiö voivat tarjota tukea talouden tasapainottamiseen. Velkaneuvonnan kautta voit saada talous- ja velkaneuvontaa sekä apua velkajärjestelyjen suunnittelussa. Takuusäätiö puolestaan voi tarjota takauksia asunto- ja kulutusluottoihin, mikä voi auttaa vähentämään taloudellista painetta ja parantaa neuvotteluasemaasi velkojien kanssa. Näitä tukivaihtoehtoja kannattaa hyödyntää tilanteissa, joissa omat taloudelliset vaikeudet ovat suurempia ja maksusuunnitelman laatiminen ei yksin riitä talouden tasapainottamiseksi.

        Kuinka lasken/arvioin tulevan sähkölaskun suuruuden?

        Tulevan sähkölaskun arvioiminen on kohtalaisen helppoa, jos tiedät oman kuukausikulutuksesi sekä sähköstä maksettavan kWh-hinnan.

        Kulutuslasku on laskettavissa kaavalla (kulutus * sähkön hinta) / 100. Jos kuukausikulutus on esimerkiksi 1 000 kWh ja sähkön hinta on 25 senttiä/kWh, kulutuslasku on ylemmän laskukaavan mukaisesti:

        1 000 kWh * 25 c/kWh / 100 = 25 000 c / 100 = 250 €

        Tämän lisäksi laskuun lisätään sähköntarjoajan perusmaksu sekä sähkönsiirrosta syntyvät kulut, jotka vaihtelevat yhtiökohtaisesti. Sähkönsiirrosta syntyvät kulut saattavat kasvattaa sähkölaskun kokonaissummaa jopa puolella.

        Voiko sähkölaskun saada E-laskuna?

        Useat sähköyhtiöt toimittavat laskunsa ensisijaisesti verkkopankkiin saapuvana E-laskuna tai sähköyhtiön oman mobiilisovelluksen kautta. Sen sijaan sähköpostitse toimitettavat pdf-laskut ovat poistuva laskutuskäytäntö. Toinen yleinen vaihtoehto on paperinen postitse toimitettava lasku.

        Mikä on käyttöpaikan osoite?

        Käyttöpaikan osoite määrittää osoitteen, jossa sähkösopimuksen kohteena oleva sähkö kulutetaan. Perussääntönä on, että jokaisella käyttöpaikalla voi olla ainoastaan yksi voimassa oleva sähkösopimus kerrallaan.

        Jos samassa katuosoitteessa on useita eri kiinteistöjä, joista jokaisella on erillinen sähkösopimus, toimii sähkömittarin tunnistenumero käyttöpaikan yksilöivänä tunnistetietona.

        Käyttöpaikan osoite sekä mittarinumero löytyvät usein sähkölaskun ensimmäisen sivun yläkulmasta.

        Miten päivitän laskutusosoitettani?

        Jos epäilet, että sähköyhtiöllä on väärä laskutusosoite tai että sähkölasku on kadonnut postissa, ole yhteydessä sähköyhtiösi asiakaspalveluun.

        Ilmoita muutoksista aina välittömästi, kuten uudesta osoitemuutoksesta suoraan sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Tämä onnistuu helpoiten sähköisten asiakaspalvelukanavien kautta tai puhelimitse.