Millä säästötilillä saat parhaan koron 10.000 eurolle?

|Juuso Korhonen

Matalien korkojen aikana säästötilien ja määräaikaistalletusten korot eivät ole huippulukemissa. Säästötili on kuitenkin perinteinen tapa säästää ja hyvä keino pitää vararahasto erillään päivittäisestä kulutuksesta. 

VertaaEnsin.fi teki laajan vertailun säästötilien koroista. Otimme mukaan Suomen suosituimmat säästötilit ja analysoimme niiden ehtoja ja korkotasoja. Vertailussa on mukana 25 eri säästötiliä. 

Kun säästötilejä on vertailtu viimeisten kuukausien aikana, huomattiin kuinka useat pankit ovat pudottaneet talletusten korkoprosentteja. Korot ovat pudonneet usein jopa nollaan tai hyvin lähelle sitä. Näin ollen asiakas ei saa talletuksilleen ollenkaan tuottoa, ja inflaatio syö ison osan säästöistä.

Muutamat rahoituslaitokset tarjoavat kuitenkin vielä kilpailukykykysiä korkoja säästötilille. Katso vertailutaulukko jutun lopusta. Voit myös siirtyä vertailemaan säästötilejä allaolevasta linkistä, täysin ilmaiseksi.

Mikä on paras säästötili?

Parhaan säästötilin, tai minkä tahansa taloustuotteen valinta, ei ole helppoa. Säästämiseen on tarjolla monenlaisia ratkaisuja ja useat pankit myyvät omia tuotteitaan osana laajempia palvelupaketteja.

Säästötilille maksettava korko suhteutuu yleiseen taloudelliseen tilanteeseen, joten vuonna 2020 säästötilien korot ovat suhteellisen matalalla. Jotkin pankit tarjoavat kuitenkin säästötilejä, joilla pääsee kuromaan kiinni inflaation aiheuttamaa rahan menetystä.

Perinteisten kivijalkapankkien lisäksi Suomen markkinoille on tullut viime vuosina useita kansainvälisiä rahoituslaitoksia joiden valikoimaan kuuluu sekä säästötilejä, mutta myös erilaisia lainoja, kuten joustoluottoja. Uusista tulokkaista voidaan mainita esimerkiksi Instabank säästötili, jonka korko on hyvin kilpailukykyinen.

Alla olevan vertailun perusteella voidaankin sanoa, että perustamalla säästötilin haastajan asemassa olevaan pankkiin voi rahoilleen saada huomattavasti paremman tuoton.

Haastajan asemassa oleva pankki voi antaa rahoille huomattavasti paremman tuoton.

Säästötilin korko – Miten valita oikea vaihtoehto?

Säästötilien korot ja ehdot vaihtelevat siis pankin ja eri tuotelajin mukaan. Vertailussamme on mukana pääsääntöisesti yksi tuote per rahoituslaitos, mutta selkeyden vuoksi esimerkiksi Danske Bankilta on otettu vertailuun kolme eri vaihtoehtoa säästämiseen liittyen. Tämä siksi, että tuotteiden korkotasot eroavat huomattavasti toisistaan.

Kun valitset säästötiliä, tai muuta taloustuotetta, on äärimmäisen tärkeää tehdä vertailu huolellisesti. On hyvä käydä läpi eri toimijoita, ja näiden tarjoamia ratkaisuja. Jos valitsee ensimmäisen tarjotun vaihtoehdon, voi käytännössä olla varma että se ei ole paras.

VertaaEnsin.fi säästötilivertailu tekee työn puolestasi, ja saat perustietojen jälkeen selkeästi eriteltynä useiden eri palveluntarjoajien tuotteet listauksena. Vertailu on ilmainen sekä puolueeton eikä velvoita mihinkään. Emme myöskään käytä tietojasi muuhun kuin henkilökohtaisen vertailun räätälöintiin.

Säästötilivertailu 2020

Säästötilivertailu tehtiin alkuvuonna 2020 ja siihen valittiin 25 eri säästämiseen liittyvää tuotetta. Vertailuun valittujen säästötuotteiden korkojen keskiarvo oli 0.33% vuodessa.

Säästötilin avausmaksut ovat pääsääntöisesti kaikissa vaihtoehdoissa maksuttomat, mutta nämä vaihtelevat suurten pankkien kohdalla paljonkin. Perinteiset pankit yleensä vaativat, että asiakkaalla on myös muuta pankkiasiointia käytössä pankkiasioinnin lisäksi.

Säästötilivertailuun on eritelty seuraavat mittarit

  • Säästöratkaisun tarjoaja
  • Säästötuotteen nimi
  • Tuotteen korko
  • Avausmaksu
  • Muut kulut
  • Maksuttomat nostot per vuosi
  • Mahdollinen minimitalletus
  • Maksimitalletus
  • Muu info

Kuten aiemmin mainittiin, useat tarjoajat ovat pudottaneet viime aikoina korkotasonsa lähelle nollaa. Muun muassa Aktia muuttaa korkotason vuoden 2020 huhtikuussa nollaan prosenttiin, ja vuoden 2019 lopussa saman on tehnyt Evli Pankki.

Säästötilit taulukossa

Tarjoaja Tuotteen nimiKorkoAvaus-/vuosimaksuMaksuttomat nostotMuu info
InstabankKorkeakorkoinen0.95%0€ / 0€4
BalanziaSäästötili0.85%0€ / 0€ 6 (sen jälkeen 0.85% / nosto)
InstabankSäästötili0.80%0€ / 0€Ei rajoituksia
SveaSäästötili0.80%0€ / 0€Ei rajoituksia
Bank NorwegianSäästötili0.75%0€ / 0€Ei rajoituksia
BigBankMääräaikaistalletus0.75%0€ / 0€MääräaikaistiliMääräaikaistalletuksen ennenaikainen lopettaminen 2 % talletussummasta, väh. 50 €
CollectorSäästötili0.60%0€ / 0€Ei rajoituksia
TF BankSäästötili0.50%0€ / 0€2 (sen jälkeen 1% / nosto)
Danske BankKultapossutili0.40%0€* / 0€Ei ilmoitettuAvausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan
NordaxTuottotili0.40%0€ / 0€ 12 (sen jälkeen 1 % / nosto)
HypoTalletustili0.30%0€* / 0€Ei rajoituksia
Danske BankTavoitetili0.20%0€* / 0€Ei ilmoitettu Säästettävä vähintään 20 euroa/kk, avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan
Danske BankTurvatili 0.20%0€* / 0€Ei ilmoitettu Säästettävä vähintään 50 euroa/kk, avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan
OPKasvutuotto0.15%0€* / 0€4Avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
S-PankkiTuottotili0.15%0€* / 0€Ei rajoituksiaAvausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
NordeaEtutili0.05%0€ / 0€Ei rajoituksia
Nooa SäästöpankkiSäästötili0.025%Ei ilmoitettuEi ilmoitettu
Nooa SäästöpankkiMääräaikaistalletus0.025%Ei ilmoitettuEi ilmoitettu
HandelsbankenSijoitustili0.00% 0€ / 0€ 12 (sen jälkeen 1,50 % vähintään 8,50 euroa)
AktiaSäästötalletus0.00%*0€* / 0€Ei rajoituksiaKorko muuttuu 0% 1.4.2020. Avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
ÅlandsbankenItämeritili0.00%0€* / 0€ 6 (sen jälkeen 1% / nosto)Avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
Danske BankEtutili0.00%0€* / 0€Avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
Evli PankkiPankkitili0.00%0€ / 0€Avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan.
NordnetTalletustili0.00%0€ / 0€
NordeaJoustoTalletus0.05% 0€* / 0€12kk määräaikaisjaksot, avausmaksut vaihtelevat palvelupaketin mukaan

Paras korko säästötilille

Tällä hetkellä parhaan koron säästötilille tarjoaa Instabank

Instabank on norjalainen pankkilaitos, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2016 lähtien. Instabank on täysin digitaalinen pankki joka tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja lainoihin ja säästämiseen liittyen.

Instabank nappasi vertailussa sijat 1 ja 3. Instabankin Korkeakorkoinen-säästötili maksaa asiakkaalle jopa 0.95% vuosikoron.

Korkeakorkoinen-säästötili eroaa muista tuotteista niin, että tililtä voi tehdä maksimissaan neljä nostoa kalenterivuodessa. Saman rahoituslaitoksen Säästötili maksaa 0.80% vuosikoron talletuksille ilman nostorajoituksia tai muita kuluja.

Toisella sijalla on Balanzia, joka säästötilin korkoa on 0.85%. Balanzian kohdalla asiakas voi nostaa varojaan kuusi kertaa veloituksetta, jonka jälkeen veloitetaan 0.85& maksu per nosto.

Neljäntenä vertailussa on Svea, joka on vuonna 1998 perustettu ruotsalainen pankkitoimija. Svean säästötili tarjoaa kuluttajille 0.80% koron, mikä on vallitsevassa markkinassa erittäin kilpailukykyinen korkotaso. Svean säästötilillä ei ole nostorajoituksia tai aloitusmaksuja.

Viidennellä sijalla on Bank Norwegian. Bank Norwegian on paljon huomiota saanut norjalainen pankki, joka on toiminut Suomessa aktiivisesti jo vuodesta 2015. Pankki perustettiin Norjassa vuonna 2007. Bank Norwegian Säästötilin korko on 0.75%. Säästötuotteessa ei ole nostorajoituksia eikä vuosi- tai aloitusmaksuja.

Suomalaiset kivijalkapankit eivät pärjää vertailussa

Kun verrataan pelkästään asiakkaalle maksettavia korkoja, kärkipaikat menevät alunperin ruotsalaisille ja norjalaisille pankeille. Pohjoismaiset pankit ovat saaneet vahvasti jalansijaa Suomessa viime aikoina erityisesti kulutusluottojen osalta, mutta myös säästötilit ovat mielenkiintoinen vaihtoehto.

On maininnan arvoista, että paras niin sanottu kivijalkapankki löytyy vasta vertailun sijalta 10. Danske Bankin Kultapossutilin korko on tällä hetkellä 0.40%.

Tämän lisäksi voidaan ottaa tarkasteluun rahoituslaitosten ja pankkien hinnoittelun läpinäkyvyys. Usealla suomalaisella pankilla ei ole selvästi saatavilla säästötilien hintatietoja. Ehtoja ja hintoja ei löydy useiden suomalaisten pankkien kotisivuilta, tai käyttäjä joutuu etsimään niitä useasta eri paikasta.

VertaaEnsin Oy Suomen toimitusjohtaja Jussi Valsta kommentoi tilannetta seuraavasti:

Moni valitsee perinteisen matalakorkoisen säästötilin, vaikka markkinoilla haastajan asemassa oleva pankki voi tarjota säästöille huomattavasti paremman tuoton. Kuluttajalle vertailun tekeminen on haastavaa, koska markkinoilla on iso määrä erilaisia säästö- ja talletustuotteita.

Varsinkin jos säästämiseen liittyvät käsitteet eivät ole tuttuja, on vertailua vaikeaa tehdä.

Talletussuoja muualla kuin Suomessa?

Koska vertailun kärkitiloja pitävät norjalaiset ja ruotsalaiset pankit, on tärkeää käydä läpi myös talletussuoja.

Suomessa asiakkaiden varat on suojattu talletussuojalla 100 000 euroon asti. Jos talletuspankki on jostain syystä maksukyvytön, asiakas saa siis suojaa rahoilleen. Suomessa talletussuojasta vastaa Rahoitusvakausviraston talletussuojarahasto.

Talletussuojajärjestelmät on EU:n jäsenmaissa yhtenäistetty keskeisiltä osiltaan, joten myös norjalaiset ja ruotsalaiset pankit ovat talletussuojajärjestelmän piirissä.

Ruotsissa on samanlainen talletussuoja kuin Suomessa. Ruotsin Valtiokonttorin (Riksgälden) päätöksen mukaan kuluttajien talletukset ovat suojattuja 100 000 euroon asti.

Talletussuoja Norjassa on miljoonaa kruunua, eli noin 100 000 euroa.Suomalaisten tekemät talletukset norjalaisiin pankkeihin ovat nyt siis samalla tasolla kuin muissakin EU-maissa.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.