Rinnakkaiskortit vertailussa

|Niina Tuttavainen

rinnakkaiskortti

Rinnakkaiskortti on luottokorttiin hankittava niin sanottu kakkoskortti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rinnakkaiskortilla tehdyt ostokset laskutetaan samalta luottotililtä kuin pääkortillakin tehdyt ostokset. Usein rinnakkaiskortti hankitaan lapselle tai nuorelle esimerkiksi vaihto-oppilasvuoden ajaksi. Tämän lisäksi myös puolisoiden väliset rinnakkaiskortit ovat melko yleisiä.

Kuka on vastuussa rinnakkaiskortilla tehdyistä ostoksista?

Rinnakkaiskortteja on olemassa kahdenlaisia. Toisissa korteissa pääkortin omistaja on vastuussa kaikista kortilla tehdyistä ostoksista, kun taas toisissa pääkortin ja rinnakkaiskortin omistajat ovat yhteisvastuullisesti vastuussa korttitapahtumista. Vastuun jakautuminen riippuu ainakin kortin haltijan iästä; ala-ikäinen lapsi ei voi olla yhteisvastuullinen kortinhaltija. Eri korttien käytännöt täysi-ikäisten rinnakkaiskortin haltijoiden statuksesta vaihtelevat, osa pitää täysi-ikäistä rinnakkaiskortin haltijaa automaattisesti yhteisvastuullisena, osa taas ei. Oman kortin käytäntö kannattaa varmistaa pankista.

Milloin rinnakkaiskortti kannattaa hankkia?

Rinnakkaisluottokortti on kätevä olla olemassa esimerkiksi silloin, jos lapsi lähtee vaihto-oppilaaksi ulkomaille. Kortin käytön pelisäännöistä kannattaa kuitenkin keskustella lapsen kanssa etukäteen, jotta lapselle on varmasti selvää, millaisissa tilanteissa korttia voi käyttää. Rinnakkaiskorttiin voi kuitenkin asettaa eri käyttörajan kuin pääkorttiin.

American Express Platinum -kortti saattaa olla varteenotettava vaihtoehto vaihto-oppilasvuoden kortiksi, sillä lukuisten rinnakkaiskorttien lisäksi korttiin sisältyy myös matkavakuutus, joka vakuuttaa kortinhaltijan alle 25-vuotiaan lapsen vaihto-opiskelun ajaksi. Matkan kesto vaihto-opiskelun aikana saa olla korkeintaan 365 päivää, mikä on huomattavasti enemmän kuin vakuutusyhtiöiden tarjoamien matkavakuutusten kesto.

Pelkällä rinnakkaisluottokortilla varustettuna lasta ei kuitenkaan kannata lähettää maailmalle, vaan mukaan on hyvä hankkia esimerkiksi arkisiin ostoksiin sopiva Visa Electron -kortti, joka on hyvin laajalti hyväksytty kortti ympäri maailmaa. Lisäksi Electronilla maksettaessa tilin saldo tarkistetaan aina ennen maksutapahtuman hyväksymistä, jolloin vaaraa tilin ylityksestä ei ole.

Rinnakkaiskortti kannattaa hankkia myös, jos tahtoo keskittää kortilta kertyvän maksutapaedun tai palkintopisteet yhdelle tilille. On esimerkiksi kannattavampaa, että puolisot keräävät S-bonusta samalle S-etutilille rinnakkaiskortteja käyttämällä kuin että kumpikin keräisi pisteitä omalle tililleen.

Milloin rinnakkaiskorttia ei kannata hankkia?

Rinnakkaiskorttia ei kannata hankkia, jos epäilee rinnakkaiskortin haltijan kykyä käyttää korttia vastuullisesti. Olipa kyse sitten lapsesta tai rahan käyttöön vastuuttomasti suhtautuvasta puolisosta, ei rinnakkaiskorttia kannata hankkia, jos ei luota rinnakkaishakijan kykyyn käyttää korttia fiksusti.

Mihin kortteihin saa rinnakkaiskortin?

Suurimpaan osaan markkinoiden luottokorteista on mahdollista hankkia rinnakkaiskortti. Rinnakkaiskortin hakijalle asetetut ehdot eroavat korttien välillä, minkä lisäksi myös rinnakkaiskorttien hinnoissa on eroja. Vertaile rinnakkaiskortit tutustumalla taulukosta löytyvien korttien hintoihin ja vaatimuksiin!

Rinnakkaiskortit
KorttiPääkortin vuosimaksuKuka voi saada rinnakkaiskortin?Rinnakkaiskortin vuosimaksu
American Express Green Card72 €16 vuotta täyttänyt perheenjäsen1 kortti veloituksetta, muut 25 €
American Express Gold Card210 €16 vuotta täyttänyt perheenjäsen1 kortti veloituksetta, muut 70 €
American Express Platinum720 €16 vuotta täyttänyt perheenjäsen1 Platinum-kortti veloituksetta, 4 Gold-korttia veloituksetta
S-Etukortti Visa Credit,
S-Etukortti Visa Credit / Debit
0 €18 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuvaAsiakasomistajille ilmainen, muille 30 €
Nordea Credit30 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva24 €
Nordea Gold30 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva24 €
Stockmann Mastercard0 €15 vuotta täyttänyt perheenjäsen0 €
Nordea Finnair Plus Mastercard60 €15 vuotta täyttänyt perheenjäsen0 €
Tuohi Mastercard0 €15 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva0 €
Säästöpankki Visa Credit,
Säästöpankki Visa Credit / Debit
36 €*16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva24 €
Säästöpankki Visa Gold96 €*16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva24 €
Aktia Credit/Debit48 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva24 €
Aktia Platinum Credit/Debit180 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva90 €
Danske Bank Finnair Plus Visa60 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva15 €
Danske Bank Finnair Plus Visa Gold150 €16 vuotta täyttänyt samassa osoitteessa asuva30 €
Danske Bank Mastercard Platinum180 €Pääkortinhaltijan kanssa samassa taloudessa asuvalle täysi-ikäiselle perheenjäsenelle tai muulle täysi-ikäiselle60 €
Danske Bank Mastercard Gold90 €Pääkortinhaltijan kanssa samassa taloudessa asuvalle täysi-ikäiselle perheenjäsenelle tai muulle täysi-ikäiselle40 €
Danske Bank Mastercard Credit60 €Pääkortinhaltijan kanssa samassa taloudessa asuvalle täysi-ikäiselle perheenjäsenelle tai muulle täysi-ikäiselle20 €
Handelsbanken Credit / Debit70 €15 vuotta täyttänyt perheenjäsen0 €
Handelsbanken Credit70 €15 vuotta täyttänyt perheenjäsen0 €
Handelsbanken Platinum320 €15 vuotta täyttänyt perheenjäsen0 €
Ålandsbanken Mastercard Credit/Debit45 €16 vuotta täyttänyt25 €
POP Visa Credit / Debit, Credit30 €*Ei alaikärajaa, myönnetään alaikäiselle tapauskohtaisesti30 €*, useissa POP Pankeissa alle 26-vuotiaalle 1 kortti maksutta
POP Visa Gold72 €*Ei alaikärajaa, myönnetään alaikäiselle tapauskohtaisesti72 €*, useissa POP Pankeissa alle 26-vuotiaalle 1 kortti maksutta
Hypo Mastercard0 € 16 vuotta täyttänyt samassa taloudessa asuva0 €
Eurocard Gold50 €18 vuotta täyttänyt30 €

*Hinta voi vaihdella konttorikohtaisesti

Kuten taulukosta nähdään, lähes kaikkien suomalaispankkien kortteihin on mahdollista hankkia rinnakkaiskortti. OP:n sivuilta ei kuitenkaan löydy mainintaa rinnakkaiskorteista, joten OP-kortteihin ominaisuutta ei ainakaan avoimesti mainosteta.

Rinnakkaiskorttimahdollisuuden lisäksi luottokorttien muillakin ominaisuuksilla on väliä! Tutustu syihin hankkia luottokortti ja vertaile luottokorttien ominaisuuksia löytääksesi unelmiesi luottokortin.

Vertaile luottokortteja täällä