Kannattaako remontti rahoittaa asuntolainalla vai kulutusluotolla?

|Posted by Ilona Suviranta | Asuminen, Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: asuntolaina, kulutusluotto, remontti, remonttilaina
remontti-asuntolaina-kulutusluotto

Lähes jokainen meistä ottaa ainakin kerran elämässään asuntolainaa, kun oman asunnon hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Usein asunnon vaihdosta aiheutuu monia lisäkuluja, kun pitää esimerkiksi hankkia uusia huonekaluja ja remontoida uutta asuntoa. Tämän vuoksi monet asuntolainan hakijat ottavat asuntolainaa mielellään hieman enemmän kuin mitä itse asunnon ostaminen vaatii.

Monesti lisälainan ottajat sanovat, että ei kai sillä ole merkitystä, onko asuntolainaa 200 000 vai 210 000 euroa. Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Tässä artikkelissa kerromme, mikä ero on sillä, rahoitetaanko remontti asuntolainalla vai kulutusluotolla.

Ylimääräiset kulut voi rahoittaa myös kulutusluotolla

Asuntolainojen korot ovat nykyään varsin matalalla, minkä vuoksi remonttilainan sisällyttäminen asuntolainaan voi tuntua varsin houkuttelevalta ajatukselta.

Vaikka yleinen korkotaso onkin varsin matala, luonnollisesti kulutusluottojen korot ovat korkeampia kuin asuntolainojen, minkä vuoksi remontin rahoittaminen kulutusluotolla ei kuulosta järkevältä, jos remontti on mahdollista rahoittaa myös lähes ilmaisella asuntolainalla.

Moni ei kuitenkaan ota näissä järkeilyissä huomioon asuntolainan maksuaikaa, joka on tyypillisesti jopa kaksikymmentä vuotta (Suomen Pankin tilastojen mukaan vuonna 2016 nostettujen asuntolainojen keskimääräinen laina-aika oli 19 vuotta), kun taas kulutusluoton takaisinmaksuaika on yleensä muutaman vuoden.

Vuonna 2020 kulutusluottojen korkokatto puolittui COVID-19 pandemiaa seuranneen lakimuutoksen myötä. Lakimuutosta jatkettiin myös vuodelle 2021, joten tänä vuonna kulutusluotolle saa todennäköisesti edullisemman koron, kuin edellisinä vuosina. Uusi korkokatto tuli voimaan 1.7.2020 ja koskee tämän jälkeen otettuja kulutusluottoja vuoden 2021 syyskuun loppuun asti.

Remontti asuntolainalla vai kulutusluotolla?

Kummalla remontin rahoittaminen sitten tulee edullisemmaksi, matalakorkoisella mutta pitkäaikaisella asuntolainalla, vai korkeampikorkoisella mutta lyhytaikaisella kulutusluotolla? Me laskimme!

Remontin rahoitus
 Erillinen laina asunnon remonttiinAsunnon remontti sisällytetty asuntolainaan
Lainasumma13 000 €13 000 €
Laina-aika5v22v
Vuosikorko5,5 %1,7 %
Tilinhoitomaksu5 €/kk5 €/kk
Korkokustannukset ja tilinhoitomaksu2 198,91 €3 911,28 €
Kustannukset yhteensä15 198,91€16 911,28 €


Asuntolainan pitkän takaisinmaksuajan takia asuntolainaan sisällytetty remonttilaina aiheuttaa esimerkissä yhteensä 1712,37 euroa korkeammat kustannukset kuin erillisellä remonttilainalla rahoitettu remontti.

On siis varsin ilmeistä, että remonttilainaa ei kannata maksaa takaisin 20 vuotta asuntolainan kylkiäisenä, vaan on taloudellisesti kannattavampaa ottaa remonttia varten erillinen, lyhytaikaisempi laina.

Muista vertailla ja kilpailuttaa lainat

Olipa kyseessä sitten asuntolaina tai kulutusluotto, lainojen vertailu on äärimmäisen tärkeää ennen lainapäätöksen tekemistä.

Asuntolainatarjoukset kannattaa pyytää suoraan pankeista ja kilpailuttaa lainat varmasti edullisimman lainan löytämiseksi. Kulutusluotot voi puolestaan vertailla helposti puolueettomassa vertailussamme!

Muista lainoja vertaillessa laskea aina lainan kokonaiskustannukset . Vertailumme tuloksissa kokonaiskustannusten laskeminen on helppoa: kuukausierän summa kerrotaan laina-ajan kuukausien määrällä.

Todellinen vuosikorko on hyvä mittari lainan kokonaiskustannusten arviointiin, mutta kaikki palveluntarjoajat eivät esitä sitä selkeästi. Esimerkiksi takaajan osuus on useilla toimijoilla jätetty pois ja jos sinulla ei ole takaajaa ja haet lainaa niin todellinen vuosikorko onkin eri esitetystä.

Lainojen yhdistäminen asuntolainaan

Voiko vanhat lainat yhdistää asuntolainaan on yleinen kysymys, joka nousee esiin asuntolainasta ja lainojen yhdistämisestä. Yhden isomman lainan maksaminen useamman pienemmän lainan sijasta säästää usein rahaa kuluttajalle. Suosittelemme vanhojen lainojen yhdistämistä vain, jos se kaikkeudessaan vähentää lainojen tai lainan kuluja.

Se, onko mahdollista yhdistää vanhat lainat asuntolainaan, riippuu kuitenkin täysin omasta pankistasi. Joissain tapauksissa on todistetusti mahdollista yhdistää vanhat lainat asuntolainaan. Jos pohdit kyseistä ratkaisua, ole yhteydessä pankkiin, jotta voitte selvittää mahdollisuuden yhdistetystä lainasta.