Mitä tehdä, jos rahat ovat tiukilla?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Vinkit
Tags: , ,

Rahat tiukilla

Eivätkö rahat riitä?

Mitä tehdä tilanteessa, jossa rahat eivät yksinkertaisesti tunnu riittävän elinkulujen kattamiseen? Tällainen tilanne voi tulla vastaan kenelle tahansa esimerkiksi lomautuksen tai työttömäksi jäämisen yhteydessä. Uuden tilanteen edessä on tärkeää suunnitella uusi budjetti ja laskea tulojen ja menojen erotus.

Kuinka paljon kuukaudessa menee laskuihin ja vuokraan, entä paljonko on mahdollista saada työttömyystukea? Voit käyttää budjetoinnissa apuna Excel-budjettiamme. Näin tulot ja menot pysyvät paremmin kuosissa!

Miten toimia, jos rahat eivät riitä?

Ensinäkin pyri karsimaan turhista kuluista – lue täältä 6 helppoa säästövinkkiä, joilla säästää rahaa.

Helppojen säästövinkkien ohella voi olla hyvä idea miettiä, mitä muuta voi tehdä, jotta kuukausittaiset menot pienenevät. Kokosimme muutaman neuvon, joita kannattaa harkita:

1. Maksusuunnitelmien uudistaminen

Ota rohkeasti yhteyttä velkojiin ja kysy mahdollisuutta maksusuunnitelmien uudistamiseksi. Useimmat yritykset voivat olla hyvinkin ymmärtäväisiä ja he voivat joustaa muuttamalla maksusuunnitelmaa, joko ilmaiseksi tai maksua vastaan.

Älä ikinä jätä laskuja maksamatta ajatellen, ettei esimerkiksi kuukauden myöhästyminen laskun maksamisessa haittaa! Ota ennemmin yhteyttä velkojaan ja pyydä mahdollisuutta maksaa lasku joustavammalla maksuaikataululla.

Laskuja ei ikinä kannata jättää maksamatta ainakaan ilman, että velkojaan on oltu yhteydessä ja kerrottu viivästyksestä.

Lue myös: kuinka päästä irti velkasotkusta – hae apua ajoissa!

2. Kilpailuta palvelut

Niinkin yksinkertaisella asialla kuin vertailulla voi säästää huomattavia summia vuodessa. Pienellä perehtymisellä voi löytää edullisemman puhelinliittymän tai laajakaistan.

Esimerkiksi luottokorttien kustannuksissa voi olla suuria eroja. Voit vertailla eri luottokorttien etuja ja kustannuksia helposti sivustomme ilmaisessa luottokorttivertailussa:

Luottokorttivertailu

3. Lainan lyhennysvapaa

Asuntovelalliset pystyvät säästämään menoissaan hyödyntämällä asuntolainan lyhennysvapaata. Tämä tarkoittaa sitä, että tällöin asuntolainasta ei makseta normaalia lyhennyserää, vaan lainalle maksetaan pelkästään korkoja.

Asuntolainan lyhennysvapaata ei kuitenkaan myönnetä suoralta kädeltä kaikille, vaan asunnonomistajan on pitänyt hoitaa raha-asiansa siihen asti huolellisesti. Esimerkiksi OP ja Danske Bank tarjoavat lyhennysvapaata vain niille asiakkaille, jotka ovat hoitaneet laina-asiansa sopimuksen mukaan, ja joilla ei ole maksuhäiriöitä.

Kauppalehti uutisoi kampanjan houkutelleen asiakkaita hyödyntämään lyhennysvapaata ja kiinnostus lyhennysvapaisiin on jatkunut asiakkaiden suosiossa vielä tänä vuonna.

Finanssivalvonnan toimistopäällikön Tommi Orpanan mukaan asuntolainan lyhennysvapaiden käyttö on ollut kolminkertaista verrattuna kampanjointia edeltävään aikaan.

Asuntolaina ei ole kuitenkaan ainoa laina, johon voi saada lyhennysvapaita. Luottokortteihin sisältyy usein mahdollisuus maksuvapaaseen kuukauteen. Lisäksi monet kulutusluottoja ja pikavippejä tarjoavat yritykset tarjoavat maksuvapaita myös, erityisesti tunnollisimmille asiakkailleen. 

Voit vertailla eri lainojen hintoja ja ominaisuuksia helposti lainavertailussamme:

Kulutusluottovertailu

Lähteet:

Taloussanomat

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *