Mitä tehdä kun rahat ei riitä?

|Posted by Pauliina Laitinen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Vinkit
Tags: rahat ei riitä, rahat loppu
Rahat ei riitä

Olisi varmasti hienoa jos voisi lauleskella ” Kaikkea on ja rahani riittää ” kuten Kirka. Elämä on kuitenkin yllätyksiä täynnä. Mitä tehdä, kun yllätykset eivät olekaan taloudellisesti positiivisia? Suuret tai pienet elämänmuutokset voivat heilauttaa oman talouden muuten tasapainossa pysynyttä vaakaa.

Katamme järjestelmällisesti kaikki mahdolliset tilanteet, joissa rahat eivät riitä ja tarjoamme vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmatilanteisiin.

Kun huomaa, että rahat eivät riitä, ovat ensimmäiset askeleet melko yksinkertaiset: täytyy hankkia lisätuloja työnteolla ja rakentamalla passiivisia tulonlähteitä. Tai sitten järjestellä omaa taloudenpitoa täysin uudelleen ja opetella, miten säästää rahaa oman budjetin rajoissa.

Tärkeintä on miettiä, mitä on omassa tilanteessa mahdollista, ja kuinka pitkäkestoinen tilanne on.

Jos ei voi hankkia lisätuloja tai tarvitsee rahaa heti?

Vahinko ei useinkaan tule kello kaulassa, ja lisätulojen hankinta vie aikaa ja tuo tuloksia vasta viikkojen tai vuosienkin päästä menetelmästä riippuen. Jos tulee äkillinen rahantarve, kannattaa ensimmäisenä kuopia jokainen kolikko säästöpossun pohjilta, ja myydä tai pantata kotoa tavaraa, joka ei ole aivan välttämätöntä.

Entä jos tulonhankinta ei ole mahdollista tai rahaa ei tule kokoon tarpeeksi? Sen jälkeen kannattaa pohtia, miten pitkäaikainen tilanne luultavasti on.

Jos esimerkiksi tietää, että tarvittavat rahat ovat kasassa kuukauden kuluttua, kannattaa muistaa luottokortti. Luottokorttia käytettäessä saa usein keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa, joten voit saada rahaa käyttöösi ilman ylimääräisiä, jos luottokortin käyttöön ei sisälly esimerkiksi kuukausimaksuja luotonkäytöstä.

Jos rahantarve kestää pidempään kuin muutaman viikon ajan, tai jos velaksi eläminen on selkeästi vain ongelman lykkäystä, kannattaa miettiä muita ratkaisuja.

Tärkeintä on selvittää syyt, miksi on päätynyt tilanteeseen, jossa rahat ei riitä, eikä parannusta ole näkyvissä muutaman viikon kuluttua. Mitkä syyt ikinä ovatkaan, ratkaisu tilanteeseen on menojen vähentäminen ja tulojen lisääminen.

Joskus rahat eivät riitä sen takia, että velkaa on liikaa. Useimmat sanovat, että nettotuloista kolmasosan voi käyttää velkojen maksamiseen. Tätä suurempi summa ei pitkällä aikavälillä kestä korkojen vaihtelua, hauskanpitoa tai mahdollisia yllätyksiä omassa taloudessa.

Kannattaa siis miettiä uusiksi suuret, pitkäaikaiset lainat kuten asuntolaina, autolaina ja ehkä liian suuri määrä kulutusluottoa. Äärimmäisissä tilanteissa voi olla luovuttava jostain omaisuudesta.

Jos on liikaa lainaa

Jos on ottanut liikaa lainaa, kannattaa harkita elintason laskemista ja sen vaikutuksia omaan elämään. Velkaneuvontaan nimittäin tulee ihmisiä myös uutuuttaan kiiltävällä autolla hienosta kivitalosta merkkivaatteet päällä.

Jos tietää, että on ostanut velalla enemmän kuin pelkkiä välttämättömyyksiä, kannattaa ensitöikseen vaihtaa pienempään asuntoon ja etsiä omaan budjettiin sopivan hintaista autoa, sekä myydä tarpeettoman kalliit tavarat.

Muista myös, että minimalismi on nykyään tavallista ja monet hyvätuloisetkin pyrkivät kuluttamaan mahdollisimman vähän.

Alla on listattuna myös muita tapoja laskea elintasoa, jotta velkojen maksuun jää enemmän rahaa, mutta pystyt silti pitämään hauskaa pienillä kuluilla silloin tällöin.

  • Vaihda auto halvempaan, käytä julkista liikennettä ja/tai pyörää ja kävele.
  • Urheilla voi kehonpainoharjoittelulla. Esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon ilmaisia liikuntavideoita, ja monet erilaiset liikuntasovellukset tarjoavat kokeilukuukausia.
  • Jätä ulkona syöminen erityistilaisuuksiin. Kokoontukaa ystävien kanssa jonkun luokse tai ulos nyyttärimerkeissä. Käy kahvilla ystävien ja sukulaisten kotona.
  • Suomessa on monia sykähdyttäviä kansallismaisemia, joten elämysloma ei vaadi viiden tähden hotellia tai matkaa ulkomailla. Näin vältät myös turhaa altistusta koronalle.
  • Lisää hintatietoisuuttasi ja vertaile hintoja aina ruokakaupoissa ja hyödynnä tarjouksia. Muissa tuotteissa taas selvitä edullisin hinta netistä etukäteen jos mahdollista.

Mitä tehdä jos rahat ei riitä, vaikka elintasosta tinkisi kuinka?

Asunnosta, ruoasta, lääkkeistä ja puhelinliittymästä ei kannata luopua. Kannattaa kuitenkin ensiksi miettiä, voisiko asua kaukaisemmalla alueella pienemmässä asunnossa, kilpailuttaa kaiken sähkösopimuksesta puhelinliittymiin, sekä esimerkiksi muistaa apteekissa kysyä farmaseutilta aina reseptilääkkeestä mahdollisesti edullisempaa rinnakkaisvalmistetta.

Jos käyttää kaikessa halvinta mahdollista vaihtoehtoa ja velkoja on niin paljon, että rahat eivät riitä maksun jälkeen välttämättömyyksiin, kannattaa ottaa yhteyttä velkojiin ja yrittää neuvotella kuukausierän pienentämisestä ja maksuajan pidentämisestä. Lisäksi kannattaa ottaa yhteyttä oman kaupungin velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

Lainojen yhdistäminen saattaa pienentää velkakustannuksia

Yksi mahdollinen ratkaisu on myös lainojen yhdistäminen, jonka tarkoitus on pienentää lainojen kokonaiskustannuksia. Tavoitteena ei siis ole ottaa suurempaa lainasummaa tai pidentää maksuaikataulua, vaan ottaa lainaa juuri sen verran, kuin erinäisitä veloista kertyy yhteensä. Yhdistelylainalla maksetaan siis kaikki vanhat velat pois ja keskitytään maksamaan vain yhtä uutta lainaa yhdellä korolla ja yhdellä kuukausimaksulla.

On melko rasittavaa ja vaikeaa maksaa lainoja useille eri lainantarjoajille, kun olisi vain kätevämpää ja ehkä jopa edullisempaa laittaa tietty summa automaattisesti maksuun joka kuukausi. Kannattaa kuitenkin ensin laskea, tulisiko yhdistelylaina halvemmaksi kuin nykyiset luotot.

Voit tarkistaa tarkistaa ilmaisen vertailumme avulla, kuinka alhaisella korolla sinun olisi mahdollista saada lainaa eri pankeilta.