Mitä tehdä kun rahat ei riitä

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Vinkit
Tags: ,

Rahat ei riitä

Elämä on yllätyksiä täynnä. Mitä tehdä, kun yllätykset eivät olekaan taloudellisesti positiivisia? Suuret tai pienet elämänmuutokset voivat heilauttaa oman talouden muuten tasapainossa pysynyttä vaakaa.

Katamme järjestelmällisesti kaikki mahdolliset tilanteet, joissa rahat eivät riitä ja tarjoamme ratkaisun jokaiselle.

Kun huomaa, että rahat eivät riitäkään, ovat vaihtoehdot melko yksinkertaiset: täytyyhankkia lisätuloja työnteolla, rakentamalla passiivisia tulonlähteitä tai järjestellä omaa taloudenpitoa uudelleen, ja saada rahaa säästöön.

Tärkeintä on miettiä, mitä on omassa tilanteessa mahdollista, ja kuinka pitkäkestoinen tilanne on.

Entäs jos ei voi hankkia lisätuloja tai tarvitsee rahaa heti?

Vahinko ei useinkaan tule kello kaulassa, ja lisätulojen hankinta vie aikaa ja tuo tuloksia vasta viikkojen tai vuosienkin päästä menetelmästä riippuen. Jos tulee äkillinen rahantarve, kannattaa ensimmäisenä kuopia jokainen kolikko säästöpossun pohjilta, ja myydä tai pantata kotoa tavaraa, joka ei ole aivan välttämätöntä.

Entä jos tulonhankinta ei ole mahdollista tai rahaa ei tule kokoon tarpeeksi? Sen jälkeen kannattaa pohtia, miten pitkäaikainen tilanne luultavasti on.

Jos esimerkiksi tietää, että tarvittavat rahat ovat kasassa kuukauden kuluttua, kannattaa muistaa luottokortti. Luottokorttia käytettäessä saa usein keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa, joten voit saada rahaa käyttöösi ilman ylimääräisiä, jos luottokortin käyttöön ei sisälly esimerkiksi kuukausimaksuja luotonkäytöstä.

Kannattaa tarkistaa, sisältyykö luottokorttiisi myös esim. cashback-ominaisuus tai muita bonusohjelmia vertailustamme. Näet myös korottoman maksuajan ja erilaiset kuukausimaksut jokaisesta Suomessa tarjolla olevasta luottokortista:

Jos rahantarve kestää pidempään kuin muutaman viikon ajan, kannattaa miettiä muita ratkaisuja.

Tärkeintä on selvittää syyt, miksi on päätynyt tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä, eikä parannusta ole näkyvissä muutaman viikon kuluttua. Mitkä syyt ikinä ovatkaan, ratkaisu tilanteeseen on menojen vähentäminen ja tulojen lisääminen.

Joskus rahat eivät riitä sen takia, että velkaa on liikaa. Useimmat sanovat, että nettotuloista kolmasosan voi käyttää velkojen maksamiseen. Tätä suurempi summa ei pitkällä aikavälillä kestä korkojen vaihtelua, hauskanpitoa tai mahdollisia yllätyksiä omassa taloudessa.

Kannattaa siis miettiä uusiksi suuret, pitkäaikaiset lainat kuten asuntolaina, autolaina ja ehkä liian suuri määrä kulutusluottoa.

Jos on ottanut liikaa lainaa, kannattaa harkita elintason laskemista ja sen vaikutuksia omaan elämään. Velkaneuvontaan nimittäin tulee ihmisiä myös uutuuttaan kiiltävällä autolla hienosta kivitalosta merkkivaatteet päällä. Jos tietää, että on ostanut velalla enemmän kuin pelkkiä välttämättömyyksiä, kannattaa harkita pienempään asuntoon muuttamista tai vaatimattomampaa autoa ja myydä hienot, mutta kalliit tavarat.

Muista myös, että köyhäily on nykyään muodikasta ja monet rikkaatkin pyrkivät kuluttamaan mahdollisimman vähän.

Alla on listattuna myös muita tapoja laskea elintasoa, jotta velkojen maksuun jää enemmän rahaa, mutta pystyt silti pitämään hauskaa pienillä kuluilla silloin tällöin.

  • Vaihda auto halvempaan, käytä julkista liikennettä ja/tai pyörää ja kävele.
  • Urheilla voi kehonpainoharjoittelulla. Esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon ilmaisia liikuntavideoita, ja monet erilaiset liikuntasovellukset tarjoavat kokeilukuukausia.
  • Vaihda ulkona syöminen eväsretkiin tai piknikkeihin luonnossa, grillaukseen tai nyyttärikesteihin. Käy kahvilla kavereiden luona.
  • Suomessa on monia sykähdyttäviä kansallismaisemia, joten elämysloma ei vaadi viiden tähden hotellia tai matkaa ulkomailla.
  • Lyhytikäisissä kulutustuotteissa kannattaa valita kaikista halvin vaihtoehto

Entä jos elintasosta on oikeasti tingitty niin paljon kuin mahdollista?

Asunnosta, ruoasta, lääkkeistä ja puhelinliittymästä ei kannata luopua. Kannattaa kuitenkin ensiksi miettiä voisiko asua kaukaisemmalla alueella pienemmässä asunnossa ja kilpailuttaa kaiken puhelimista sähköön, ja muistaa valita apteekissa aina halvin lääkevaihtoehto.

Jos käyttää kaikessa halvinta mahdollista vaihtoehtoa ja velkoja on niin paljon, että rahat eivät riitä maksun jälkeen välttämättömyyksiin, kannattaa ottaa yhteyttä velkojiin ja yrittää neuvotella kuukausierän pienentämisestä ja maksuajan pidentämisestä. Lisäksi kannattaa ottaa yhteyttä oman kaupungin velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

Yksi mahdollinen ratkaisu on myös lainojen yhdistäminen, jonka tarkoitus on pienentää lainojen kokonaiskustannuksia. Tavoitteena ei siis ole ottaa suurempaa lainasummaa tai pidentää maksuaikataulua.

On melko rasittavaa ja vaikeaa maksaa lainoja useille eri lainantarjoajille, kun olisi vain kätevämpää ja ehkä jopa edullisempaa laittaa tietty summa automaattisesti maksuun joka kuukausi. Kannattaa kuitenkin ensin laskea, tulisiko yhdistelylaina halvemmaksi kuin nykyiset luotot.

Voit tarkistaa yhdistelylainatarjoukset kattavasta vertailustamme, joka kertoo lisäksi lainan saamisen todennäköisyyden antamiesi tietojen perusteella:

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *