Uusi Siirto-palvelu toimii sekunneissa

|Posted by | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Uutiset
Tags: , , ,

Siirtopalvelu

Rahaa tarttis siirtää just nyt

Lapsi soittaa ja tarvitsisi rahaa tililleen? Pitäisi maksaa Facebook-kirpparin ostokset?

Tuttuja tilanteita varmasti monelle. Rahan kiertäminen on taloudelle elintärkeää, mutta tilisiirrot eli esimerkiksi rahan siirtäminen pankkitililtä toiselle voinut olla tähän saakka suorastaan tuskallisen hidasta.

Jos et ole siirtänyt rahaa esimerkiksi saman pankin sisällä, on rahan siirtämiseen voinut kulua jopa useita päiviä. Se on voinut tuntua hullulta maailmassa, jossa kaiken pitäisi tapahtua nopeasti ja tehokkaasti.

Niinpä siihen on haluttu kehittää ratkaisu.

Uusi pikasiirtopalvelu on työnimeltään Siirto

HS uutisoi,  että maaliskuusta 2017 alkaen on tarkoitus ottaa käyttöön uusi siirtopalvelu. Tämä siirtopalvelu (joka kulkee tällä hetkellä yksinkertaisesti nimellä Siirto) nopeuttaisi rahan siirtämistä tililtä toiselle huomattavasti. Alustavasti on luvattu, että rahat siirtyisivät tililtä toiselle muutamassa sekunnissa.

Hieman vastaavia palveluita on kehitetty aikaisemmin. Esimerkiksi Danske Bankin Mobile Pay on mahdollistanut tilinsiirrot, mutta sen perustana on toiminut maksukortti, ei tili. Se ei myöskään ole toiminut täysin viiveettä.

Miten Siirto-palvelu toimii?

Pikasiirto toimii joko omalla, erillisellä sovelluksellaan tai sitten pankkisi mobiilisovelluksen kautta. Esimerkiksi Nordealla pikasiirtoa voi käyttää Nordea Pay -sovelluksella tai ladata erillisen sovelluksen, jos sinulla on iPhone tai Android. S-ryhmällä pikasiirron voi ottaa käyttöönsä S-Pankin S-mobiilissa.

Ladattuasi sovelluksen voit siirtää rahaa kirjoittamalla vastaanottajan puhelinnumeron. Myös vastaanottajan pitää olla ottanut sovelluksen käyttöönsä. Järjestelmä ilmoittaa, onko vastaanottajakandidaatti ottanut sovelluksen käyttöönsä, joten lähettäjän ei tarvitse pelätä siirtävänsä rahoja ”turhaan”.

Mikä on Automatia?

Oletko miettinyt, miksi saat saman tien rahasi tililtäsi (olipa pankkisi mikä tahansa) käyttäessäsi pankkiautomaattia riippumatta siitä, minkä pankin asiakas olet?

Uusi pikasiirto pohjautuu pitkälti jo olemassaolevaan tekniikkaan, jota käytetään pankkiautomaateilla. Automatia Pankkiautomaatit Oy:lla on tili-infrastruktuuri, jossa pankkiautomaatit ovat reaaliaikaisesti kytköksisisä kaikkien pankkien tileihin, ja tätä tullaan hyödyntämään uudessa pikasiirtopalvelussa.

Uuden palvelun on kehitellyt Automatia Pankkiautomaatit Oy, jonka omistavat tasakolmanneksin Suomen kolme suurinta pankkia: OP Ryhmä, Nordea ja Danske Bank. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla minkään edellämainitun pankin asiakas käyttääksesi sovellusta, sillä sovelluksen voi ottaa käyttöönsä.

Yksi tulevan palvelun esikuvista on ruotsalainen Swish, joka on ollut Ruotsissa erittäin suosittu.

Lue myös: Kiinassa WeChatilla voi maksaa melkein mitä vain!

Miksi pankit julkaisevat Siirto-sovelluksen nyt?

Kysymyksessä on tietenkin fintech eli uusien teknologioiden valjataminen liiketoimintaan. Fintech on nyt kaikkien huulilla ja sitä on perinteisesti pidetty ketterien start-uppien temmellyskenttänä.

Siirto-palvelun takana ovat nyt nimenomaan Automatian omistajat eli Suomen suurimmat pankit. Juuri näitä on kritisoitu siitä, etteivät ne ole jähmeinä jättiläisinä pystyneet tai halunneet uudistua, vaikka maailma ympärillä on muuttunut.

Siirto-palvelu voi olla isojen toimijoiden tapa osoittaa, että ne haluavat olla mukana kehityksessä ja tarjota nopeita ja näppäriä palveluita.

Virallisemmissa yhteyksissä edelleen luottokortti

Siirto mahdollistaa nopeat rahan- eli tilinsiirrot nimenomaan kuluttajien eli sinun ja minun kesken. Perheenjäsenet ja netin Facebook-kirpputorilla ostavat voivat vaihtaa numeroita ja sitä myöten myös rahaa.

Siirto ei kuitenkaan (ainakaan vielä) ole tarkoitettu ns. virallisempaan nettikauppaan. Jos siis haluat ostaa esimerkiksi Gigantin Black Friday -alennusmyynneistä uuden läppärin tai joululahjaksi isälle nettikirjakaupasta Ilkka Remeksen uusimman, kannattaa edelleen turvautua luottokorttiin. Sen avulla sinä, ostoksesi ja rahasi olette paremmassa turvassa kuin esimerkiksi maksamalla tilinsiirrolla.

Voit vertailla luottokortteja, niiden hintoja ja ominaisuuksia, ilmaisessa luottokorttivertailussamme. Löydä itsellesi sopivin!

Vertaile luottokortteja

Lähteet:

HS, Otto

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *