Yle: Kesän huoleton rahankäyttö näkyy syksyn velkaneuvonnassa

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Uutiset
Tags: , ,

Maksuhäiriömerkinnät kesä

Syksyllä herätään rahahuoliin

Kesän rennompi rahankäyttö näkyy syksyllä velkaneuvonnassa, kertoo Yle.

Uutisen mukaan moni suomalainen käyttää kesällä rahaa ronskimmalla otteella. Esimerkiksi suurten juhlien, kuten ylioppilasjuhlien tai häiden, järjestäminen saattaa tuntua houkuttelevalta lainarahalla. Jos lainan päälle tulee yllättäviä kulueriä, saattaa takaisinmaksu vaikeutua.

Milloin liikaa velkaa?

VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtajan ja rahoitusasiantuntija Lauri Timgrenin mukaan kulutusluotto sopii hyvin kuitenkin juhlien järjestämiseen, jos talous on kunnossa.

”Jos luottotiedot ovat kunnossa, tulot ovat säännölliset ja tietää pystyvänsä maksamaan lainaa pois kuukausittain, ei lainan ottaminen ole ongelma. Luottotietojen ollessa kunnossa on myös helppo neuvotella pankin kanssa korko matalammaksi, sekä maksuehdot joustaviksi. Maksuongelmilta vältytään, mikäli omassa taloudessa on joustovaraa ja varasuunnitelma yllättäville kuluerille. Hyvä nyrkkisääntö on, ettei lyhennettävä kuukausierä saisi ylittää 25 prosenttia omista kuukausittaisista tuloista.” 

Voit vertailla kulutusluottoja kätevästi hintavertailussamme:

Lainavertailu

Lue lisää: Kannattaako häät rahoittaa lainarahalla?

Miksi rahankäyttö karkaa kesällä käsistä?

Lomarahojen tullessa tilille, saattaa rahankäyttö kuitenkin löyhentyä. Kun kesällä menoeriä ja tapahtumia on monenlaisia ja tavallista enemmän, ovat kuluerätkin suuremmat kuin normaalisti, ja budjetti saattaa huomaamatta vääristyä.

Huonosti hoidettu taloudenpito lomalla saattaakin johtaa taloudelliseen ahdinkoon. Tämä näkyy talous- ja velkaneuvonnassa syksyllä, kun lomalla huolettomasti rahaa käyttäneiden jono kasvaa.

Lue lisää: Miten päästä eroon velasta?

”Erilainen elämäntyyli kesällä tuo piikin meille syksyllä, kun luotolla ostetut kesäreissut tai muu kulutus alkaa erääntyä”, Mikkelin seudun talous- ja velkaneuvoja Sirpa Vahvaselkä toteaa Ylelle.

Yhteyttä velkaneuvontaan tulisikin ottaa jo hyvissä ajoin, eli silloin, kun tuntuu, ettei itse enää selviä raha-asioiden kanssa.

”Harvemmin meille tullaan koskaan liian aikaisin, täytyy sanoa että monesti ne raha-asiat ovat jo aika solmussa ja velkaantuminen pitkällä. Kynnys tulla velkaneuvontaan on korkea” Vahvaselkä kertoo.

”Rahaongelmat aiheuttavat monelle häpeää, minkä takia apua ei aina kehdata tai viitsitä hakea ajoissa. Tällaisessa tilanteessa ei kuitenkaan pidä koskaan maksaa velkaa pois uudella lainalla, vaan hakea apua”, toteaa puolestaan Timgren.

Useat lainantarjoajat tarjoavat monipuolisia asiakaspalveluita alkaen chatista ja puhelimesta. Usein nämä ovat myös auki hyvin. Esimerkiksi Lainastolla aukioloajat ovat maanantaista perjantaihin kello 8 – 22 ja viikonloppuisin kello 12 – 20. 

Lue lisää: Vältä velkahelvetti – hae apua ajoissa!