Rahan säästäminen pienistä tuloista

|Posted by Antti Tauriainen | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Vinkit
Tags: budjetti, oma talous
säästäminen pienistä tuloista

Pienet tulot tekevät säästämisestä haasteellisempaa, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Tyhjästä on paha nyhjäistä, kuten sanonta kuuluu, minkä takia ei kannata odottaa säästävänsä jättimäistä summaa nopeasti: säästötavoite tulee määrittää sen mukaisesti. Rahaa tulee muistaa jättää hieman myös huvituksiin. “All work and no play makes Jack a dull boy”, kuten Kubrickin Hohdossa Jack kirjoittaa.

Säästäminen voi vaatia asioista luopumista, mikä harvoin on miellyttävää puuhaa. Tosiasia kuitenkin on, että joistain asioista on joskus luovuttava, jotta säästäminen on mahdollista.

 1. Laadi tai päivitä budjetti
 2. Ole järjestelmällinen ja pysy suunnitelmassa
 3. Kilpailuta sopimuksesi, tarkista kulutuksesi
 4. Aloita alusta

Erityisesti pienten tulojen kohdalla järjestelmällisyys ja pitkäjänteisyys kasvavat arvoon arvaamattomaan, koska summa, jonka säästöön kykenee laittamaan ei todennäköisesti ole kamalan suuri. Tämän takia lipsahduksilla on suuri merkitys säästöön kertyvään summaan.

Kuten monessa muussakin asiassa, aloittaminen on vaikeinta. Kun säästämisen on kerran saanut käyntiin, tulee seuraavaksi vain pitää pää kylmänä ja edetä järjestelmällisesti. Hyväksi havaittu tapa on laittaa säästöt säästötilille.

Säästäminen tapahtuu periaatteessa samoin, oli kyseessä pienet tai suuret tulot. Kaikki lähtee liikkeelle budjetin laatimisesta, missä määritellään kaikki tulot ja menot. Säästäminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista, jos menot ylittävät tulot, missä tapauksessa kuluja on karsittava. Budjetoinnissa kannattaa käyttää hyväksi esimerkiksi erilaisia taloudenhallintasovelluksia.

Kuinka pienistä tuloista säästäminen käytännössä tapahtuu?

 1. Laadi budjetti
 2. Karsi kuluja
  • Kilpailuta sopimuksesi
   • Sähkö
   • Puhelin
   • Internet
   • Vakuutukset
  • Karsi asumiskuluja
   • Edullisempi asunto tai alue?
   • Pienempi asunto?
  • Vähennä energiankulutusta
   • Sammuta valot, kun niitä ei tarvita
   • Lämmitä sähkösaunaa mahdollisimman harvoin
   • Sammuta laitteet kokonaan, kun niitä ei käytetä
   • Laske sisälämpötilaa
   • Pese vain täysiä koneellisia
  • Laita ruoka itse ja ota eväät töihin
  • Korjaa uuden ostamisen sijaan
  • Suosi joukkoliikennettä autoilun sijaan
  • Kulje jalan tai pyörällä kun voit
 3. Pidä itsesi työkuntoisena, elä terveellisesti
 4. Panosta laatuun, älä määrään
 5. Vuokraa harvoin tarvittavia juhlavaatteita, välineitä tai koneita
 6. Hyödynnä alennukset
  • Osta varastoon tuotteita, jotka eivät pilaannu, tai pakasta ne

Budjetti

Laadi budjetti, johon listataan kaikki tulot ja menot. Säästösumma tulee listata pakollisiin kuluihin, jotka on maksettava, oli tilanne mikä tahansa. Tämä on hyvin tärkeää, koska silloin itselle konkretisoituu se, että säästäminen on asia, mistä ei jousteta. Pakollisia kuluja ovat muun muassa asumiskustannukset, ruokakulut, vaatekulut, harrastuskulut sekä terveys- ja lääkekulut. Pakollisiin kuluihin kannattaa lisätä myös tietty summa kuukaudessa, jonka voi käyttää mihin huvittaa. Säästämisen ei tule olla täysin ankeaa, vaan budjetista pitää löytyä tietty summa virkistäytymistä varten.

Yllättäviä kuluja varten erillisen säästön voi kerätä esimerkiksi budjetin ylijäämästä, jos ja kun sellaista tulee. Budjetin suunnittelussa kannattaa omaa taloutta ajatella yrityksenä, jonka tarkoituksena on tuottaa voittoa. Älä tavoittele nollatulosta, vaan pyri tekemään tuottoa.

Kulujen karsiminen

Asumiskustannukset haukkaavat yleensä karhun osan pienistä tuloista. Kannattaa harkita, olisiko mahdollista asua edullisemmin, pienemmässä asunnossa tai halvemmalla alueella. Jos asumiskustannuksia ei saa alemmas, on olemassa muita asioita mistä nipistää.

Pienistä tuloista säästäessä on hyvin tärkeää pitää kulut kurissa, jonka takaa säännöllinen kilpailuttaminen ja vertailu. Sähkön kilpailuttaminen, sekä puhelinliittymän, internetyhteyden ja vakuutusten vertailulla ja saa vedettyä kuluja alas. Kymmenen euron säästö yhdessä paikassa kuukaudessa säästää vuodessa 120 euroa. Jos saman summan säästää kymmenestä paikasta, säästö on 1200 euroa vuodessa.

Sähkö-, vesi- ja lämmityskustannuksissa voi säästää myös ilman kilpailuttamista vähentämällä kulutusta. Valojen ja laitteiden sammuttamisella, sisälämpötilan pienellä laskemisella,vain täysiä koneellisia pesemällä ja harvemmalla saunan lämmittämisellä saavuttaa lisäsäästöjä.

Joukkoliikennettä tulisi suosia autoilun sijaan kun mahdollista, koska se säästää rahaa ja luontoa. Kulkeminen jalan ja polkupyörällä myös kaventaa kuukausikuluja, ja kohentaa kuntoa. Työkykyisenä pysyminen on myös tärkeää, mikä käytännössä tarkoittaa terveellisiä elintapoja. Hyvinvoinnilla on vaikutuksia jokaiselle elämän osa-alueelle.

Harvoin tarvittavia juhlavaatteita, laitteita tai koneita kannattaa vuokrata niiden hankkimisen sijaan. Alennuksia hyödyntämällä säästää vähänkään pidemmällä aikavälillä jo merkittävästi. Pilaantumattomia tuotteita kannattaa ostaa varastoon ja muut voi pakastaa käyttöajan pidentämiseksi.

“Köyhällä ei ole varaa halpaan” – Laadulla säästää

Laatuun panostaminen määrän sijaan kannattaa. Laadukkaat vaatteet kestävät oikein huollettuna paljon pidempään verrattuna heikkolaatuisiin. Sama pätee kaikkiin tuotteisiin. Laadukkaita tuotteita pystyy myös yleensä jopa korjaamaan, eikä tällöin tarvitse hankkia aina uutta.

Loppujen lopuksi säästämisessä kaikista tärkeintä ovat järjestelmällisyys, pitkäjänteisyys ja realistiset tavoitteet. Äärimmilleen vedetty budjetti tuskin tulee pitämään, jolloin talouden kanssa pitää tasapainotella jatkuvasti, jotta laskelmat pitäisivät paikkansa.