Kuinka hoitaa raha-asiat parisuhteessa?

|Posted by Nita Joutsen | Asuminen, Kaikki artikkelit, Vieraskynä, Vinkit
Tags: omatalous
raha-asiat parisuhteessa

Parisuhteissa rahankäyttö voi olla haasteellista. Kirjoitimme vaihtoehdoista raha-asioiden jakamiseen parisuhteessa ja kuinka parisuhteen rahankäytössä päästäisiin molempia tyydyttävään tilanteeseen.

Parisuhteet eivät aina ole ruusuisia ja ylämäkiä mahtuu matkaan. Osa raha-asioihin liittyvistä riidoista voidaan kuitenkin välttää keskustelemalla ja sopimalla keskenään molempia miellyttävät yhteiset pelisäännöt.

Sinkkuna ollessa on raha-asioiden hoitaminen helpompaa, koska kaikki rahat voi laittaa juuri siihen, mihin itse haluaa. Parisuhteessa tulisi toinenkin ottaa huomioon, unohtamatta omia tarpeita. Moni kulu puolittuu parisuhteessa ja taloudellinen tilanne voi mahdollisesti myös parantua. Rahaa jää enemmän käteen kulujen jälkeen. Kuitenkin monia uusia kysymyksiä ilmaantuu siitä, miten talouden raha-asiat hoidetaan yhdessä. Suoraan ei pysty määritellä, mikä on pariskunnalle oikea ratkaisu. Kaikilla on omat mielipiteet siitä, mikä on reilua ja mikä ei. Ihmiset myös arvostavat rahaa eri tavoin. Tämä vaikuttaa siihen, mikä parisuhteessa toimii ja mikä ei.

50/50 talous

Tässä taloudessa kulut hoidetaan tasan puoliksi. Tämä voi hoitua esimerkiksi säilyttämällä kaikki yhteisten ostosten kuitit ja kuukauden lopuksi tasoitetaan tilanne. Toinen helpompi vaihtoehto on yhteisen tilin perustaminen, jonne kummallakin on pääsy ja maksukortit, josta yhteiset kulut maksetaan. Näin ei tarvitse erikseen laskea yhteisiä kuluja ja puolittaa niitä, vaan kaikki menee automaattisesti tasan.

%-osuus tuloista

Toinen vaihtoehto on, että kulut suhteutetaan tuloihin. Näin se kumpi tienaa enemmän, kantaa myös isomman vastuun yhteisistä menoista ja vähemmän tienaava vähemmän. Näin kummallekin jää myös omaa rahaa käyttöönsä. Kulut voidaan jakaa suoraan prosenteissa esim. toinen maksaa 70% ja toinen 30% kuluista. Näin monesti tekevät taloudet, joilla on isot tuloerot tai toinen on esimerkiksi äitiyslomalla, työttömänä jne., eikä pysty täysin tasan menevään jakoon kulujen osalta. Toisaalta voi myös olla, että pariskunnan toinen osapuoli haluaa esimerkiksi asua kalliimmassa asunnossa, kuin johon toisella on varaa ja siksi on myös valmis maksamaan tästä suuremman osuuden. Sopivan kulujen jaon osuuden sopii pariskunta itse, siihen ei pitäisi muiden mielipiteiden antaa vaikuttaa.

Kulut jaettu vastuualueen mukaan

Osa haluaa myös jakaa kulut niin sanotusti vastuualueiden mukaan. Esimerkiksi toinen maksaa kauppalaskut ja toinen sähkökulut, netin jne. Kannattaa kuitenkin muistaa, että osa kuluista saattaa mennä jonkin pitkäaikaisen sijoituksen maksamiseen. Siksi voisi olla hyvä idea jakaa jotkin kulut, kuten asuntolainan kulut, osittain tai puoliksi maksettaviksi. Muistakaa kuitenkin merkitä sopimus aina kirjallisesti osakekirjoihin, sillä pelkkä suullinen sopimus ei riitä.

Joka toinen kerta

Tällaisessa ratkaisussa pariskunta jakaa kulut mutu-tuntumalla tasan. Haasteellisen tästä tekee, että monesti molemmista tuntuu, että itse maksaa enemmän. Mikäli tämä ratkaisu aiheuttaa paljon riitoja, kannattaa yhdessä keskustella, miten oikeudenmukaisemmalta tuntuvaan ratkaisuun voisi päästä. Ottakaa vaikka kuukaudelta kaikki kuitit talteen ja laskekaa kulut. Näin näette suoraan, toimiiko ratkaisunne haluamallanne tavalla vai haluatteko muuttaa sitä.

Kaikki on yhteistä

Ei ole olemassa minun ja sinun rahoja tai sinun ja minun kuluja, vaan kaikki on yhteistä. Näin kaikki talouden rahat jaetaan tuloista huolimatta. Tämä on helpoin ratkaisuna, mutta vaatii myös sen, että kumpikin osapuoli sitoutuu siihen täysin.

Oli niin tai näin, tärkeintä on  keskustella yhdessä avoimesti raha-asioista. Sitoutuneessa parisuhteessa rahan ei pitäisi olla puheenaiheena tabu, vaan on hyvä keskustella omista toiveista rahankäytön ja säästämisen suhteen. Näin toivottavasti pääsette kumpaakin tyydyttävään vaihtoehtoon, jolloin voitte toteuttaa yhteisiä ja omia unelmianne.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *