PSD2-standardi tulee voimaan Suomessa lauantaina – Maksupalvelulaki avaa pankkiliikenteen kolmannen osapuolen sovelluksille

|Posted by | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Pankkiasiointi, Uutiset
Tags: , , ,

PSD2 direktiivi tulee voimaan Suomessa 13.1.2018

PSD2-standardi, eli maksupalveludirektiivin mukaiset maksupalvelu- ja maksulaitoslait tulevat voimaan Suomessa 13.1.2018. Laeissa on 18 kuukauden siirtymäaika, jonka aikana pankkien on luotava ja annettava tarvittavat tiedot uusien palvelujen käyttöönoton mahdollistamiseksi. Suomessa lait otetaan käyttöön ensimmäisten joukossa Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsi ottaa asetuksen käyttöön vasta toukokuussa.

Voimaantulevan maksupalvelulain mukaan maksupalveluntarjoajan on tunnistauduttava pankille aina kun tietoja vaihdetaan pankin ja palvelun välillä. Direktiivi on EU:n asetus joka on tarkoitus ottaa käyttöön jokaisessa EU-jäsenmaassa. Asetus avaa pankkien maksuliikennejärjestelmät ulkopuolisille palveluntarjoajille, joiden on tarkoitus tuoda markkinoille maksutapoja ja rahoituspalveluja uudistavia sekä jopa mullistavia palveluja.

Mobiilimaksamiseen tarkoitetut palvelut käyttävät yleensä pankki- tai luottokortin tietoja, mutta uuden asetuksen tullessa voimaan palvelut voivat tehdä suoraan siirtoja käyttäjän tililtä.
Lue lisää aiheesta: PSD2Suomessa uudet maksupalveluntarjoajat tarvitsevat luvan Finanssivalvonnalta tai muun EU-maan valvovalta laitokselta, jotta voivat toimia Suomessa. Suomessa toimintaa valvova laitos Finanssivalvonta on huomauttaa kannanotossaan, että verkkopankkitunnuksien käyttö näissä palveluissa ei ole lain mukaan sallittua. Tämän lisäksi käyttäjän pitää pystyä valitsemaan minkä tilien tietoja palvelu voi käyttää.

Kolmas osapuoli

Uudet ulkopuoliset palveluntarjoajat pääsevät käyttämään pankkien luomaa maksuliikennejärjestelmää ilmaiseksi, minkä on tarkoitus kannustaa fintech-yrityksiä luomaan uusia ja mahdollisesti mullistavia maksutapoja ja palveluita. Fintechillä, eli finanssiteknologialla tarkoitetaan uusia ideoita ja toteutuksia rahoituspalveluiden tarjoamiseksi ja tehostamiseksi.
Lue myös: Fintech – Miksi se on ilmiö?
Finanssiteknologian myötä markkinoille on tullut uudenlaisia pankkeja kilpailemaan suurten tuttujen pankkien rinnalle. Uusilla pankeilla ei välttämättä ole konttoreita, vaan kaikki palvelu tapahtuu usein verkossa ja mobiilisovelluksilla. Kuitenkaan nämä fintech-yritykset eivät välttämättä uhkaa perinteisiä pankkeja.