PS4 vai XBox One? Vertailussa pelit, virtuaaliteknologia ja palvelut

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit
Tags: PS4 vai XBox One

Vertailu: PS4 vs. Xbox

Kun harkitset isoa elektroniikkaostosta, on hyvä vertailla niiden hintoja ja ominaisuuksia ensin. Pelikonsolit ovat aina hitti, joten vertailimme Playstation 4:ää ja Xbox Onea.

Sonyn Playstation ja Microsoftin Xbox ovat kilpailleet konsolimarkkinoiden herruudesta jo vuosikausia. Uuden sukupolven PS4 ja Xbox One ovat jo olleet markkinoilla jonkin aikaa. Kummankin konsolin pelivalikoima on kuitenkin kasvanut huomattavasti parin vuoden takaisen lanseerauksen jälkeen. Konsolien hinnat ovat myös tulleet alkuperäisestä 500 eurosta reippaasti alas, mikä on varmasti ollut monelle syy lykätä ostopäätöstä.

Pelit ovat luonnollisesti konsolien tärkein kilpailuvaltti. Valmistajilla on omat yksinoikeuspelinsä, jotka ovat osalle pelaajista ostopäätöksen ratkaiseva tekijä. Esimerkiksi Masterchiefin seikkailut Halo-sarjassa ovat olleet monelle syy kallistua Xboxin puoleen. PS4:lla ei ihan samanlaista hittisarjaa löydy, konsoli tarjoaa kuitenkin monta todella mielenkiintoista yksinoikeuspeliä – esimerkiksi Dark Soulsin jälkeläinen Bloodborne. Moni odottaa varmasti myös Metal Gear Solidin luoja Hideo Kojiman tulevaa peliä, joka julkaistaan yksinomaan PS4:llä.

Isoja ostoksia ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota maksutavan lisäksi myös maksuvälineeseen. Ei ole aivan sama, maksaako pelikonsolinsa luottokortilla vai oravannahoilla. Moniin luottokortteihin sisältyy esimerkiksi tuote- ja ostoturva. Sen avulla voit nukkua yösi hyvin, koska ostoksesi ovat paremmassa turvassa!

Kaikki luottokortit antavat suojaa esimerkiksi siinä tapauksessa, että myyjä ajautuu konkurssiin. On kuitenkin luottokorttikohtaisia eroja siitä, millainen tuote- ja ostoturva niissä on. Esimerkiksi Ålandsbankenin MasterCard Private Baking Goldissa korvataan maksimissaan 2 000 euron ostoksia ja 12 000 euroa kortin voimassaoloaikana, joka on noin 1,5 – 2 vuotta – ilman omavastuuta. Sen sijaan vaikkapa K-Plussa MasterCardissa korvataan korkeintaan 6 000 euroa kortin voimassaoloaikana, joka voi olla 90 – 180 päivää. Lisäksi K-Plussa MasterCardissa on 40 euron omavastuu. Toisaalta K-Plussan turva on voimassa kaikkialla, kun taas Ålandsbankenin vain Pohjoismaissa.

Jos sinulla ei vielä ole luottokorttia tai haluat vertailla, miten omasi pärjää vertailussa, kannattaa tutustua ilmaiseen luottokorttivertailuumme:

Luottokorttivertailu Löydä parhaat edut

Hyviä ja huonoja uudistuksia löytyy kummaltakin konsolilta

Xboxin puolesta puhuu yksi suuri etu, nk. backward compability. Toiminto mahdollistaa vanhojen Xbox 360 -pelien pelaamisen uudella konsolilla ilmaiseksi. Pelattavissa on etenkin monia vanhoja suosikkeja, esimerkiksi Halo- sekä Bioshock-sarjan pelit. Ominaisuus ei kuitenkaan kata kaikkia julkaisuja, lista yhteensopivista peleistä löytyy mm. täältä.

PS4:llä on hieman vastaava toiminto, pilvipalvelu PS Now. Palvelu ei valitettavasti palvele pelaajia yhtä hyvin kuin kilpailijansa. PS Now on maksullinen ja se on käytössä tällä hetkellä ainoastaan Yhdysvalloissa. Vanhojen pelien pelattavuus on monelle tärkeä ominaisuus, joten tässä kategoriassa Xbox vie selvän voiton.

Yksi suuri ja monen mielestä negatiivinen muutos kummallakin uudella konsolilla on, että aikaisemmin ilmaiselle nettipelaamiselle on lätkäisty noin 50 euron vuosimaksu. Sonylla pelaaminen tapahtuu Playstation Plus, Xboxilla Live Gold -palvelun kautta. Kummaltakin valmistajalta löytyy myös interaktiiviseen pelaamiseen tarkoitettu lisälaite: Xboxilla päivitetty versio Kinectistä, PS4:lla Playstation Camera.

Konsoli vie pelaajan virtuaalitodellisuuteen jo tänä vuonna

Ehkä jännittävin uuden sukupolven pelaamisen liittyvä uudistus on virtuaalitodellisuus – tällä hetkellä se on jo käsinkosketeltavan lähellä. Sonyn Project Morpehus -virtuaalilasit ovat tällä hetkellä ennakkomyynnissä ja laite saadaan markkinoille luultavasti tämän vuoden lopussa. Lasit ovat automaattisesti yhteensopivat PS4-konsolin kanssa.

Xbox taas tekee virtuaalitodellisuuden saralla yhteistyötä Oculus VR:n kanssa. Yhtiöstä kerrotaan, että Xbox One -ohjain tulee jokaisen Oculus Rift -paketin mukana, mutta lasit eivät kuitenkaan ole automaattisesti yhteensopivat Xbox Onen kanssa.

PS4:n ja Xboxin ominaisuudet vertailussa

Vertailu Xbox vai ps4

Valinta tällä hetkellä lähinnä makukysymys – tulevaisuuden kehitys ratkaisee voittajan

Vertailu Xboxin ja PS4:än välillä osoittaa, että valinta on suurimmaksi osaksi makukysymys. Konsolien tekniset ominaisuudet ovat hyvin lähellä toisiaan, ja hintakin on lähes sama. Konsoleiden lähitulevaisuuden kehitys onkin luultavasti kilpailun ratkaiseva tekijä.

Mielenkiintoiset yksinoikeuspelit ovat myynnin kannalta tärkeitä, mutta ratkaisevaksi tekijäksi saattavat nousta pelaamisen uudet muodot: Kun virtuaalitodellisuusteknologia tulee kuluttajien saataville ja arkipäiväistyy, asettaa se konsolivalmistajille uuden haasteen. Tällä hetkellä näyttää, että Sony on valmistautunut tekniseen kehitykseen paremmin, mutta asiat voivat vielä muuttua täysin.

Jos ostat pelejä netistä, suosittelemme lukemaan:

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.