Prepaid-luottokortti – mikä se on?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
prepaid-luottokortti

Mikä on Prepaid-luottokortti?

Prepaid-luottokortti tarjoaa mahdollisuuden maksaa ostoksia ja käyttää maksukorttia luottokortin tapaan. Prepaid-luottokortti eroa tavallisesta luottokortista niin, ettei siinä sitouduta luottotiliin. Jokaista maksua varten kortille tulee siis siirtää rahaa, jota voi sitten käyttää haluamallansa tavalla. Toimintatapa on siis varsin samankaltainen kuin prepaid-puhelinliittymissä.

Prepaid-luottokortit ovat suhteellisen uusia tulokkaita Suomen rahoitustuotemarkkinoilla ja prepaid-luottokortti onkin monelle käsitteenä vielä varsin tuntematon. Prepaid-luottokortit ovat kuitenkin yleistymässä, ja niitä tarjoaa Suomessa jo useampi rahoitusyhtiö.

Prepaid-luottokorttien plussat?

+ Luottokorteista poiketen prepaid-luottokorteissa ikäraja on ainoa hakukriteeri ja ikäraja vaihtelee kortinmyöntäjien välillä. Prepaid-luottokortti on mahdollista saada vaikka kontolla olisi maksuhäiriömerkintä tai tulot eivät riittäisi tavallisen luottokortin saamiseksi.

Helpompi hallita rahankäyttöä ja välttää velkaantumista, sillä maksua varten tulee kortille aina siirtää rahaa. Sopii siis myös henkilöille, joilla on vaikeuksia hallita rahankäyttöään.

Entä Prepaid-luottokortin miinukset?

Prepaid-luottokortti ei tarjoa korotonta maksuaikaa ostoksille normaalin luottokortin tapaan, eikä se tuo täten joustoa arjen maksuihin samalla tavalla kuin luottokortti.

– Prepaid-luottokorttien kulut ovat poikkeuksetta korkeampia kuin pankkien ja rahoitusyhtiöiden tavallisissa luottokorteissa.

– Prepaid luottokortti ei sisällä joihinkin luottokortteihin kuuluvia etuja, kuten matkavakuutusta tai ostoturvavakuutusta.

Esittelyssä muutama Prepaid-luottokortti:

Paysafecard MasterCard –kortti

Paysafecardin MasterCard Prepaid -korttia voi käyttää luottokortin tavoin kortille siirrettyjen varojen puitteissa. Korttia voi hakea kolmiportaisen hakuprosessin kautta paysafecardin sivujen kautta ja kortti lähetetään hakijalle 5-10 työpäivän sisällä.

 • 9,90 € vuosimaksu
 • 4 % latauspalkkio
 • 3 % (väh. 3,5 €) palkkio automaattinostoista
 • 2 % palkkio ulkomaanvaluutassa tehdyistä maksuista

AIRO Paycard Prepaid MasterCard

AIRO MasterCard toimii tavallisen MasterCard:n tavoin. Sen saaminen on helppoa, eikä kortin saamiseksi tehdä luottotietotarkastusta eikä sitä liitetä pankkitiliin.

 • Kortin tilaus 17 €
 • Kuukausiveloitus 4 €
 • Lataus Credit/Debit kortilta netissä tai kortilta toiselle siirto netissä/SMS-palvelulla 2,5 %
 • Lataus pankkisiirrolla 1,0 %
 • Lataus verkkopankkipainikkeilla 0,5 € + 1,50 %
 • EU –alueen korttinosto 4 €
 • Korttinosto EU-alueen ulkopuolella 4,50 €
 • EU –alueen maksut/tapahtumat ilmaisia, EU –alueen ulkopuoliset 0,5 €
 • Kulu valuutanvaihdosta 3,0 %
 • Veloitus hylätystä ostotapahtumasta 0,25 €

Tavallinen luottokortti on halvempi

Prepaid-luottokorttien kuluja verratessa tavallisten luottokorttien kuluihin, on helppo nähdä, että Prepaid-luottokortti on lähes poikkeuksetta kalliimpi vaihtoehto kuin tavallinen luottokortti.

Vastaavasti sen saaminen on helpompaa, sillä vaatimuksia säännöllisiin tuloihin tai puhtaisiin luottotietoihin ei ole. Suuret suuret kulut voivat kuitenkin helposti yllättää kortin hankkijan. Joissakin korteissa joutuu esimerkiksi maksamaan, mikäli korttia ei ole käytetty 6 kuukauteen, kun taas joissakin joutuu jokaisesta latauskerrasta maksamaan jopa 5€ + 16 %. Tällöin esimerkiksi 300 € lataukselle 10 € + 16 % latausmaksu tarkoittaa 5 € + 48 € eli yhteensä 53 €!

Mikäli mietteissäsi on Prepaid-luottokortin hankinta, kannattaa kortin kuluihin perehtyä tarkasti sekä vertailla eri vaihtoehdot tarkasti.

Prepaid-luottokortin sijasta voi olla hyvä harkita tavallisen luottokortin hankkimista. Esimerkiksi useimmat peruskortit ovat vuosimaksuttomia, mutta ne saattavat sisältää etuja, joita prepaid-luottokortti ei tarjoa, kuten esimerkiksi matkavakuutuksen tai ostoturvavakuutuksen. Joihinkin kortteihin on lisäksi mahdollista hankkia rinnakkaiskortti perheenjäsenelle.

Tämän lisäksi ne tarjoavat mahdollisuuden vähintään 30 päivän korottomaan maksuaikaan. Tavallista luottokorttia on fiksuinta kuitenkin käyttää vain korottoman maksuajan puitteissa, sillä tämän jälkeen perittävä korko tuo ostoksille lisähintaa.

Lähteet:

PaysafecardPayCard

Tarjoukset