Pikasiirto – Mikä se on ja miten se tehdään?

|Pihla Pietiläinen
pikasiirto puhelimella

Vielä takavuosina saatettiin pankkisiirtoa eri pankkien välillä joutua odottelemaan jopa päiviä. Usein saatettiinkin kysellä maksun vastaanottajan pankkia, jotta pystyttiin hieman arvioimaan, koska maksu saattaisi olla perillä. Saman pankin sisällä maksu saattoi olla vastaanottajalla jo hyvällä tuurilla samana päivänä.

Nyt raha liikkuu muutamassa sekunnissa. Esimerkiksi MobilePaylla ja muilla vastaavilla sovelluksilla lasku voidaan jakaa kaverin kanssa hetkessä. Tämän mahdollistaa SEPA pikasiirto eli SEPA Instant Credit Transfer -palvelu, jonka piiriin käytännössä kaikki isot suomalaispankit kuuluvat.

Mikä on SEPA pikasiirto?

SEPA tulee sanoista Single Euro Payments Area, johon kuuluu Suomen lisäksi:

Euromaat eli Alankomaat, Andorra, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Monaco, Portugali, Ranska, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Suomi, Vatikaani ja Viro

Muut EU-maat eli Bulgaria, Unkari, Kroatia, Puola, Romania, Ruotsi, Tanska ja Tsekki

Muut ETA-maat eli Norja, Islanti ja Liechtenstein sekä Sveitsi ja Iso-Britannia

IBAN-muodossa syötetty tilinumero tunnistetaan verkkopankissa automaattisesti SEPA-maksuksi. SEPA-maksun kohdalla vastaanottaja saa rahat käyttöönsä pääsääntöisesti saman päivän aikana, mutta mahdollisesti vasta seuraavana päivänä. SEPA-pikasiirto on kuitenkin vielä nopeampi.

Kuinka kauan SEPA pikasiirrossa sitten kestää? SEPA pikasiirto tapahtuu vain sekunneissa vuorokauden ja viikon ympäri, siis myös viikonloppuna ja pyhäpäivinä. Aiemmin esimerkiksi juuri viikonloppu ja arkipyhät ovat aiheuttaneet viivettä pankkisiirtoihin, mutta tämä on nyt aika lailla mennyttä aikaa. Pikasiirto ulkomaille onnistuu aivan yhtä helposti kuin kotimaassakin, kunhan valuuttana vain on euro.

Tilisiirto ulkomaille, silloin kun saajan pankin maa on SEPA-alueen ulkopuolella tai valuutta on jokin muu kuin euro, on kyseessä ulkomaanmaksu. Samalla tavalla käsitellään myös kotimaisiin pankkeihin välitettävät maksut, mikäli siirron valuutta on joku muu kuin euro. Tällaiset siirrot kestävät yleensä 2-4 pankkipäivää.

Yleistä tietoa SEPA pikasiirrosta

SEPA pikasiirto on aina euromääräinen, toisin sanoen siirron valuuttana on euro.

Rahat siirtyvät ja ovat käytettävissä vastaanottajan tilillä 10 sekunnin sisällä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

Suomessa toimivien pankkien välillä ei ole siirron suhteen ylärajaa, mutta muualla SEPA-alueella yksittäinen maksu voi olla korkeintaan 100 000 euroa.

Palvelu toimii SEPA-alueella kaikkien palvelussa mukana olevien pankkien välillä, Suomessa mukana ovat lähes kaikki suurimmat pankit. Esimerkiksi S-Pankki ei kuitenkaan ole vielä ottanut käyttöön SEPA pikasiirtoa.

Mitkä suomalaiset pankit ovat mukana SEPA pikasiirrossa?

Suomessa SEPA pikasiirtoja vastaanottavat tällä hetkellä seuraavat pankit:

  • OP
  • Aktia
  • Danske Bank
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • POP Pankki
  • Säästöpankki

Käytännössä pankkien asiakkaat saavat SEPA pikasiirrot käyttöönsä automaattisesti, eikä se vaadi asiakkaalta minkäänlaisia toimenpiteitä. Pikasiirto verkkopankissa tapahtuu aivan yhtä helposti kuin mikä tahansa tilisiirto aiemminkin, mutta nyt raha liikkuu vain huomattavasti normaalia nopeammin myös eri pankkien välillä.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.