Selvitys: Matkojen peruutusturvat edullisia myös vuonna 2023

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Peruutusturva

Lennot, junaliput ja risteilyt varataan tavallisesti jo kauan ennen varsinaisen matkan alkua. Tänä aikana voi ilmetä ennakoimattomia tapahtumia, jotka johtavat matkan peruuntumiseen. Osa palveluntarjoajista tarjoaa kattavaa peruutusturvaa, kun taas toisilla varsinaista peruutusturvaa ei ole lainkaan.

Matkan peruuttamisesta koituvat kustannukset voivat olla hyvin erisuuruiset riippuen palveluntarjoajan peruutusehdoista. Etenkin tiukalla matkabudjetilla reissaavan kannattaa tutustua huolellisesti ehtoihin. Vertailimme eri toimijoiden peruutusturvat, sekä tarkastelimme miten peruutusturvan kulut ovat muuttuneet vuoteen 2022 verrattuna.

Inflaatio ei ole vaikuttanut peruutusturvien hintaan

Inflaatio ei ole vaikuttanut peruutusturvien hintaan edelliseen vuoteen verrattuna, sillä kaikista vertailemistamme peruutusturvista ainoastaan Norwegianin hinta oli noussut, ja sekin vain 0,90 €. Tässä mielessä matkailu- ja kuljetuspalvelut tuntuvat tulleen kuluttajaa vastaan.

VR:n peruutusturva 

VR:n peruutusturvan voi ostaa kaukoliikenteen istumapaikkojen ja hyttien kertalippuihin. Mikäli matka peruuntuu, junalipun ja hankittujen lisäpalvelujen hinnan saa takaisin, mutta itse peruutusturvaa ei makseta takaisin. Matka on peruttava ennen junan aikataulun mukaista lähtöaikaa. Peruutusturva maksaa lipun lisäksi 5–19 € riippuen junamatkan pituudesta. Peruutusturva ostetaan junalipun oston yhteydessä.

VR:n operatiivisen päällikön Marianna Artmanin mukaan peruutusturva on ollut korona-aikana melko suosittu palvelu, sillä se on tuonut heidän asiakkailleen mielenrauhaa ja taloudellista turvaa. Tämän vuoksi hän suositteleekin palvelun käyttöä kaikille, joilla on matkasuunnitelmien kanssa pienintäkään epävarmuutta:

“Suosittelemme peruutusturvan ostamista, jos matkasuunnitelmissa on epävarmuutta mistään syystä – myös sen jälkeen, kun koronatilanne hellittää. Peruutusturva tuo taloudellista turvaa, jos matkat joutuu perumaan jostain syystä.”

Marianna Artman, VR

Peruutusturvan voi hankkia myös pelkälle ajoneuvolle, jolloin sen hinta on 5,90–45,90 €. Ajoneuvon kuljetuksen peruutus tulee tehdä 72 tuntia ennen junan aikataulun mukaista lähtöä.

VR:n peruutusturva eroaa hieman muista peruutusturvista ja Artman valaisee asiaa näin: “Monilla matkailualan yrityksillä on tarjolla peruutusturvaa, joka vaatii lääkärintodistusta ja tuo turvaa vain sairauksiin liittyvissä tapauksissa. VR:n peruutusturva tarjoaa turvan kaikissa tapauksissa – emme vaadi lääkärintodistusta, vaan matkan voi perua muista syistä. VR:n peruutusturva palvelee ja tuo turvaa elämän erilaisissa tilanteissa. Kaikenlaista voi sattua ja tapahtua.”

Marianna Artmanin mukaan takaisinmaksun nopeus vaihtelee maksutavan mukaan, mutta asiakas saa hyvityksen yleensä muutaman päivän sisällä – osassa tapauksista jopa tätäkin nopeammin.

Finnairin peruutusturva

Finnair Peruutusturvan voi ostaa lentovarauksen yhteydessä Finnair.com -sivustolta. Finnairin peruutusturvassa lentovarauksen hinta voidaan hyvittää, mikäli lennolle pääseminen estyy matkustajan tai läheisen perheenjäsenen sairastumisesta tai tapaturmasta johtuen. 

Finnarin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan Finnair Peruutusturva on suosittu lisäpalvelu, jonka avulla asiakkaat saavat mielenrauhaa yllättävien tilanteiden varalle. “Koronaviruksen luoma epävarmuus on entisestään lisännyt Finnair Peruutusturvan suosiota”, kertoo Tallqvist. 

Finnair Peruutusturva kattaa sekä lentolipun että Finnairilta erikseen ostettujen lisäpalveluiden hinnan niiden matkustajien osalta, jotka eivät pääse matkustamaan. Mikäli menolento on jo käytetty, peruutusturva kattaa paluulennon hinnan tai sitä vastaavan osan maksetusta hinnasta.

Matkan estymisen pakottavuus arvioidaan joka kerta erikseen lääketieteellisin perustein. Matkustajan on hyvityshakemuksen yhteydessä esitettävä hyväksyttävä lääkärintodistus. Peruutusturvan hinta näkyy varauksen teon yhteydessä.

  • Peruutusturva on ilmainen alle 2-vuotiaille.
  • Peruutusturva on saatavilla kaikille Finnairin ja Norran operoimille lennoille.
  • Hinnat ovat samat sekä yhdensuuntaisille että meno-paluulennoille.

Finnair Peruutusturvan yksityiskohdat eivät ole aina kuluttajille selviä. Tallqvist ohjeistaakin matkailijoita seuraavasti:

Finnair Peruutusturvan voi ostaa ainoastaan lennonvarauksen yhteydessä Finnair.com -sivustolta, eikä sitä voi ostaa erikseen aiemmin tehtyyn varaukseen. Finnair Peruutusturvan avulla asiakas voi saada takaisinmaksun myös ostetuista lisäpalveluista kuten ennakkoon tilattavista aterioista tai lisämatkatavaroista. Peruutusturvan vaihtoehtona asiakkaat voivat saada varaukseen joustoa myös valitsemalla Flex-lipputyypin lentovarausta tehdessä.”

Päivyt Tallqvist, Finnair

Tallqvistin mukaan Finnair käsittelee takaisinmaksuhakemukset mahdollisimman nopeasti, useimmissa tapauksissa kahden viikon kuluessa.

Norwegianin peruutusturva

Norwegianin peruutusturvan voi ostaa vain verkosta lipun varauksen yhteydessä Norwegian.com -sivustolta, eikä sitä ei voi lisätä jo olemassa olevaan varaukseen. Peruutusturva maksaa 12 euroa henkilöä ja varausta kohden. Lippu tulee peruuttaa viimeistään 30 minuuttia ennen lennon aikataulun mukaista lähtöaikaa. Hyvityksen saamiseksi varaukseen sisältyvän matkustajan on esitettävä alkuperäinen lääkärintodistus. Lääkärintodistus hyväksytään seuraavilla kielillä: englanti, norja, ruotsi, tanska, suomi, espanja, ranska, saksa ja italia.

Koronan seurauksena Norwegianilla on kuitenkin käytössä poikkeuksellisesti käytäntö, jossa asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta muuttaa tekemiään varauksia ilmaiseksi.

“Koska asiakkaamme ovat olleet ymmärrettävästi huolissaan koronan vaikutuksista matkustamiseen, olemme lanseeranneet uudistuksen, jossa asiakkaat voivat muuttaa lentovarauksiaan ilmaiseksi. Olemme huomanneet tämän talven aikana, että matkustajamme ovat hyödyntäneet tätä mahdollisuutta enenevässä määrin, mikä on luonnollista, kun ottaa huomioon Euroopan tämän hetkisen koronatilanteen,” Norwegianin viestintäpäällikkö Andreas Hjørnholm kertoo.

Mikäli läheinen perheenjäsen sairastuu, matkustajan tulee hyvityksen saamiseksi esittää alkuperäinen lääkärintodistus sekä perhesuhteen osoittava asiakirja.

Peruutusturva ei hyvitä Norwegianin kumppaneilta ostettuja lisäpalveluita, kuten hotellimajoitusta tai autonvuokrausta, ellei niitä ole hankittu osana Norwegian Holidays -pakettia peruutusturvan hankkimisen yhteydessä.

Hjørnholmin mukaan Norwegian käsittelee takaisinmaksuhakemukset nopealla aikataululla: “Noudatamme peruutusturvan suhteen eurooppalaisia säännöksiä ja asiakkaamme voivat odottaa takaisinmaksettavia rahojaan viikon kuluessa siitä, kun olemme saaneet korvausvaatimuksen.”

Viking Linen peruutusturva

Viking Linen peruutusturva maksaa 6 euroa ja koskee varauksia, joissa on 1–9 matkustajaa. Peruutusturvalla varauksen arvo maksetaan takaisin täysimääräisenä, mikäli matka perutaan viimeistään 24 tuntia ennen lähtöä. Lääkärintodistusta ei tarvita.

“Peruutusturvan hinta on 9 henkilön varauksiin asti vain 6 euroa ja sen turvin matkan voi perua kuluitta aina 24 tuntia ennen matkaa asti. Myös ryhmä- ja kokousasiakkaidemme kannattaa harkita peruutusturvaa varauksilleen. Yli 9 henkilön varauksissa peruutusturvan hinta on 12 % varauksen kokonaishinnasta,” Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo.

Grönlundin mukaan peruutusturvan käyttö on tällä hetkellä erittäin suosittua, sillä 9 varausta kymmenestä sisältää peruutusturvan. “Suosittelemme peruutusturvaa kaikille matkustajillemme, sekä nyt korona-aikana, että muutoinkin. Peruutusturva on edullinen tapa varautua mahdollisiin odottamattomiin tilanteisiin”, Grönlund toteaa.

Mikäli matkustamiseen tulee este, varaus tulee perua tai muuttaa viipymättä. Takaisinmaksun saamisen edellytyksenä on, että matka on peruttu ehtojen mukaisesti. On hyvä huomioida, että ryhmä- ja kokousmatkoja koskevat eri ehdot. Takaisinmaksu pyritään suorittamaan Grönlundin mukaan mahdollisimman pian: “Takaisinmaksuaikamme on vaihdellut korona-aikana, mutta takaisinmaksut suoritetaan keskimäärin muutamien viikkojen sisällä.”

Matkan peruuttaminen Matkahuollolla

Matkahuollolla ei ole tarjolla “peruutusturvaa”, mutta matka on silti mahdollista perua yrityksen omien ehtojen mukaisesti. Matkahuollon kautta ostetun lipun voi peruuttaa viimeistään matkaa edeltävänä arkipäivänä (vähintään 24 tuntia ennen matkan alkua). Peruutuksesta veloitetaan yhdeksän euron palvelumaksu, joka vähennetään hyvitettävästä summasta.

Jos samalla varausnumerolla on sekä meno- että paluulippu, peruutus tulee tehdä viimeistään menomatkaa edeltävänä arkipäivänä (vähintään 24 tuntia ennen menomatkan alkua). Menopaluulippu on mahdollista peruuttaa kokonaan tai osittain.

Hyvitys maksetaan viiden arkipäivän kuluessa. Mikäli lippu on ostettu maksukortilla, hyvitys maksetaan samalle kortille. Nordean, Osuuspankin, POP Pankin ja Säästöpankin verkkopankeissa maksettu lippu hyvitetään samalle pankkitilille, eikä tilinumeroa tarvitse ilmoittaa erikseen.

Matkan peruuttaminen Aurinkomatkoilla

Myöskään Aurinkomatkoilla ei ole varsinaista “peruutusturvaa” vaan peruutusoikeus. Aurinkomatkojen peruutus- ja muutosehtoihin vaikuttavat tekijät ovat matkavarauksen tyyppi, varauspäivä ja aika lähtöpäivään.

Aurinkomatka-paketin matkakohdetta, lähtöpäivää, matkan kestoa tai majoitusjärjestelyitä voi muuttaa veloituksetta toiseen normaalihintaiseen Aurinkomatka-pakettiin, jos muutokset tehdään vähintään 21 vuorokautta ennen alkuperäisen matkan alkamista. Muutosoikeus ei koske perushintaisen matkan vaihtamista äkkilähdöksi tai kampanjahinnoitelluksi matkaksi. Se ei koske myöskään yksittäisinä lähtöinä tuotettuja erikoismatkoja, kaupunkilomia tai ryhmämatkoja.

Aurinkomatkoilta varatun matkan voi peruuttaa täysin kuluitta 7 vuorokauden kuluessa, kunhan lähtöpäivään on vähintään 60 vuorokautta. Muilta osin peruutusta koskevat Kilpailu- ja kuluttajaviraston yleiset matkapakettiehdot.

Yleiset matkapakettiehdot ovat seuraavat:

  • Kun lähtöön on yli 45 vuorokautta, peruutuskulut ovat etukäteen ilmoitetut toimistokulut.
  • Kun lähtöön on 45-21 vuorokautta, peruutuskulut ovat matkan varauskulut.
  • Kun lähtöön on 20-7 vuorokautta, peruutuskulut ovat 50 % matkan hinnasta.
  • Kun lähtöön on 6-3 vuorokautta, peruutuskulut ovat 75 % matkan hinnasta. 
  • Kun lähtöön on alle 3 vuorokautta, peruutuskulut ovat 95 % matkan hinnasta.

Aurinkomatkoilla on artikkelin kirjoitushetkellä käytössä karanteeniturva, jonka avulla kuluttaja voi vaihtaa varauksensa uuteen Aurinkomatka-pakettiin, jos varauksessa mukana oleva henkilö joutuu syystä tai toisesta karanteeniin. Muutosoikeus on voimassa matkoilla, joiden lähtöpäivä on viimeistään 30.6.2022.

Taksiliikenteen peruutusturvat

Taksipalveluiden tarjoajilla ei vaikuttaisi olevan käytössä peruutusturvaa. Lähtökohtaisena peruutuskäytäntönä on, että taksi on mahdollista perua ilmaiseksi, kun se on vielä matkalla määränpäähänsä. Mikäli peruminen tapahtuu kuskin saavuttua perille, on tällä taksiyhtiöstä riippuen oikeus periä lähtömaksu asiakkaalta.

Poikkeuksena tähän ovat vaihtoehtoiset taksipalvelut kuten Uber ja Yango. Uber veloittaa yleensä matkan peruuttamisesta pienen palvelumaksun, jonka suuruus on tapauskohtainen. Yangolla on on käytössään aktiivisuuspisteytys, josta matkan perunut menettää pisteitä.

Yhteenveto

Peruutusturvista on hyvä huomioida se, että ne toimivat käytännössä vakuutuksen tavoin. Peruutusturvien ehdot ja hinnat vaihtelevat paljon eri palveluntarjoajien välillä, joten peruutusturvan ehdot on syytä käydä aina tarkkaan läpi ennen matkan varaamista. Lisäksi on tärkeää huomata, että peruutusturva on normaalisti otettava matkan varauksen yhteydessä, eikä sitä voi yleensä liittää matkapakettiin jälkikäteen.

Kaikki palveluntarjoajat eivät tarjoa asiakkailleen varsinaista peruutusturvaa. Tässä vertailussa Matkahuolto ja Aurinkomatkat olivat tällaisia palveluntarjoajia. Tällaisten yritysten suhteen on muistettava, että matka on mahdollista perua yrityksen omien ehtojen mukaan tai kilpailu- ja kuluttajaviraston yleisten matkapakettiehtojen mukaisesti.

Peruutusturva voi olla palveluna kallis, mutta mikäli matka peruuntuu asiakkaasta johtuen, on peruutusturva parempi vaihtoehto kuin matkakulujen menettäminen. Toisaalta aina on hyvä tarkistaa, mitkä ovat matkan muuttamisen tai peruuttamisen ehdot ilman peruutusturvaa. Monesti esimerkiksi matkan päivämäärään voi tehdä muutoksia pientä lisämaksua vastaan myös ilman peruutusturvaa. Tällöin kustannukset maksetaan vasta riskin realisoituessa, eikä lisäkustannuksia tule, jos matka toteutuu normaalisti.

Korona-ajan matkailussa on syytä kiinnittää huomiota yritysten erikoisehtoihin. Esimerkiksi Norwegian ja Aurinkomatkat soveltavat koronan vuoksi joustavampia muutosehtoja. Peruutusturvan ottaminen ei siis ole välttämätöntä koronatartunnan pelossa, sillä matkaan voi usein tehdä muutoksia maksutta tai pienestä lisämaksusta muutenkin.

Aarne Helenius

Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset