Mikä on Penno?

| | Aihe: Vertailut ja testit
Mikä on Penno

Penno on verkossa toimiva ilmainen nettipalvelu oman talouden hallintaan, kulujen seurantaan ja säästämiseen. Pennon avulla on helppo seurata omaa rahatilannetta, sillä sen avulla voi kätevästi listata omat tulot ja menot yhdessä paikassa. Pennolla onnistuu helposti esimerkiksi koko kotitalouden menojen seuranta.

Penno on voittoa tavoittelemattoman Takuusäätiön kehittämä sovellus. Takuusäätiö auttaa ihmisiä rahahuoliin liittyen. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia, anonyymejä ja maksuttomia.

Kuinka Penno toimii?

Penno perustuu ennakointiin. Ihmisen rahat tulevat tilille usein yhtenä tai joskus muutamana suurempana summana, kun taas menot ovat jatkuva virta suurempia ja pienempiä rahasummia. Kaikkein helpointa on hahmottaa säännölliset kulut, kuten vuokra, vastike, lainaerä, puhelin- ja nettilaskut sekä ehkä vielä sähkö- ja vesilaskutkin. Muuttuvien kulujen, eli esimerkiksi ruokaostosten, lääkärikäyntien, ulkona syötyjen aterioiden ja kahvilakäyntien kohdalla voi olla vaikea arvioida, mihin raha todellisuudessa menee.

Penno toimii ainoastaan verkkoselaimessa, joten sovellus ei ole ladattavissa puhelimeen. Tämä ei toisaalta ole huono asia, sillä sivusto näyttää toimivan mainiosti myös mobiililaitteen selaimessa. Näin se ei myöskään vie tilaa puhelimesta.

Miten alkuun Pennossa?

Ensimmäisenä sinun tulee kirjautua Pennoon, jonka jälkeen voit mennä suunnittelu-osioon ja kirjata ylös säännölliset tulosi (palkat, etuudet…) ja menosi (vuokra, puhelinlasku, matkakortti…). 

Voit luoda ja tallentaa omia meno- ja tulokategorioita, jos sinulla on toistuvia tietyntyyppisiä menoja, kuten esimerkiksi ravintolakäyntejä, vaateostoksia ja harrastuksia. Päivittäisen rahankäytön kohteet eli niin sanotut arkimenot tulisi lisätä Pennoon mahdollisimman reaaliaikaisena. Näin pysyy helpoiten perillä siitä, kuinka paljon kuukauden jaksolla on vielä rahaa käytettävissä.

Penno arvioi sitten tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulla on rahaa käytettävissäsi kuukautta kohden. Penno kertoo myös sen, mihin rahat menevät, ja auttaa sinua seuraamaan mahdollisesti Pennoon asettamiasi säästötavoitteita. Pennosta löytyy myös grafiikkaa auttamaan oman tulo- ja menorakenteen tulkintaa.

HUOM! Pennoa täytyy päivittää säännöllisesti, jotta se pysyy ajan tasalla.

Tulot ja menot näkyvät jo verkkopankissa. Mitä hyötyä Pennosta on?

Verkkopankkiin etuna on että käyttäjän ei tarvitse itse päivittää menoja tai tuloja, vaan ne näkyvät automaattisesti kortin käytön ja tilisiirtojen mukaan. Jos kuitenkin omistaa useamman pankkitilin, tai tekee usein käteisostoja, niin menojen ja tulojen seuranta yksistään pankkitilin avulla voi käydä hankalaksi.

Pennoon voi tallentaa kätevästi samaan paikkaan kaikki menot ja tulot. Siinä missä pankkien sovelluksissa automaatio päättää pitkälti tulojen ja menojen luokittelusta ja seurannasta, Pennosssa käyttäjä itse on vastuussa omien rahavirtojensa luokittelusta ja kirjaamisesta. Esimerkiksi passiivisten tulonlähteiden seuranta ja arviointi ilman Pennon kaltaista sovellusta on hyvinkin hankalaa. Tulojen ja menojen manuaalinen kirjaaminen on luonnollisesti työläämpää, mutta samalla myös avaa mahdollisuuden tarkastella ja tutustua omaan rahankäyttöön huomattavasti monipuolisemmin – mikä onkin Pennon pohjimmainen päämäärä.

Kenelle Penno on tarkoitettu?

Takuusäätiö toivoo Pennon madaltavan kynnystä raha-asioista puhumiseen. Se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat seurata rahankäyttöään omassa arjessa.

Jos et ole vielä kokeillut Pennoa, voit kirjautua käyttäjäksi osoitteessa Penno.fi. Pennoa varten otetaan myös mielellään vastaan palautetta ja ideoita.

Mikä on Takuusäätiö?

Pennon taustalla on Takuusäätiö, joka on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö. Takuusäätiö auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Järjestö tarjoaa myös neuvontaa ja apua velkaongelmaisille henkilöille: Takuusäätiö pitää velkalinjaa ja chat-neuvontaa koulutuksia ja valmennuksia talous- ja velka-asioihin sekä myöntää muun muassa takauksia pankista haettaviin järjestelylainoihin. Kaikki Takuusäätiön palvelut ovat valtakunnallisia ja maksuttomia.

Järjestö on perustettu vuonna 1990, ja se on ehtinyt auttaa jo yli 75 000 velkaongelmaista henkilöä, joista esimerkiksi noin 10 000 on saanut Takuusäätiön takauksen. Palvelut ja toiminnan rahoittaa pääosin entinen Raha-automaattiyhdistys eli nykyinen Veikkaus, jonka tuottoja jaetaan yhdistyksille Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) kautta.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset