Kuinka opettaa lapselle rahankäyttöä? – Pelit avuksi oppimiseen

| | Aihe: Vertailut ja testit
pelit avuksi lapsen raha-asioiden oppimiseen

Miten opettaa lapsille rahankäyttöä?

Lapsilla ja nuorilla on yhä keskeisempi rooli kuluttajina, sillä digitalisaation myötä erilaiset sovellukset ja pelit ovat tuoneet rahankäytön mukaan lasten arkielämään.

Markkinoille ilmestyy viikoittain uusia sovelluksia, pelejä ja maksutapoja, joten lasten ja nuorten onkin tärkeää olla perillä esimerkiksi sovelluksiin liittyvistä ostoista ja sovellusten toimintatavoista. Viime aikoina pinnalla oli tapaus, jossa lapsi oli ostanut yli 600 eurolla tarvikkeita Pokemon Go pelissä äitinsä luottokortilla. Järkevä rahankäyttö onkin yksi tärkeimmistä taidoista, jonka vanhempi voi lapselleen opettaa.

Miten puhua lapsen kanssa rahasta?

Kun lasten ja nuorten kanssa ei puhuta rahasta ja sen merkityksestä, he joutuvat itse arvailemaan, mitä rahan kanssa tehdään. Myös länsimainen kulutuskulttuuri pikavippihoukutuksineen ja alennustavaramainoksineen johtavat nuoria helposti väärille urille raha-asioiden hoitamisen kanssa.

Olisi enemmän kuin toivottavaa, että ennen itsenäistymistä lapsella olisi ainakin jokin järkevä käsitys rahankäytöstä ja säästämisestä. Lapset oppivat herkästi raha-asioiden hoitamisen tavat juuri vanhemmiltaan, joten ei ole ollenkaan samantekevää, miten rahasta kotona puhutaan.

Opeta rahan merkitys

Moni lapsi ja nuori ei välttämättä ymmärrä rahan käsitettä ja sen arvoa. Rahan merkityksen ymmärrys kehittyy vaiheittain, ja lapsilla voi olla varsin erilaisia käsityksiä rahasta iästä riippumatta.

5-7 vuoden iässä lapsi tiedostaa, että lelujen ja tavaroiden ostamiseen tarvitaan rahaa. Lapset eivät kuitenkaan ymmärrä, että mitä raha on, mistä se tulee ja mitä sillä voi tehdä. Lapsi ajattelee, että raha on loputon tulonlähde, joka ilmestyy äidin tai isän taskusta.

Rahan käyttämisen ja säästämisen välistä eroa onkin hyvä alkaa opettaa jo nuorella iällä. Lasten on tärkeää ymmärtää, että esimerkiksi uusi puhelin maksaa enemmän kuin karkkipussi.

Vähän vanhemmalle lapselle voi alkaa opettaa rahan arvoa konkreettisesti hankkimalla lapselle pankkikortin. Muun muassa S-pankki ja OP:llä pankkikortin ikärajana on 7 vuotta. Nordean Visa Electronissa ei ole lainkaan määriteltyä alaikärajaa.

Luottokortista voi myös hankkia rinnakkaiskortteja, mikä voi olla hyvä ajatus viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi tai nuori alkaa ostaa netistä tai matkustella – luottokortteihin kun liittyy usein hyvät turvat ja vakuutukset molemmissa tapauksissa!

Havainnolliset esimerkit osana oppimista

Lapselle raha-asiat, kuten säästäminen ja matematiikka tuntuvat usein pakkopullalta, joihin on pakko perehtyä koulunpenkillä. Erilaiset tarkoitukseen soveltuvat pelit ovat kuitenkin kerrassaan mainio tapa kehittää osaamista ja tehdä oppimisesta samalla hauskempaa. Jo vuosikymmenten ajan esimerkiksi matematiikan opetuksessa on käytetty apuna visuaalisia ja havainnollistavia keinoja oppimisen tukena. Tästä esimerkkinä vaikkapa helmitaulu.

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa mahdollisuudet oppimiseen ovat kuitenkin paljon laajemmat kuin ennen, sillä matemaattiset raha-asiat voidaan tuoda ymmärrettävämmin lasten ulottuville pelien ja sovellusten avulla.

Pelit mukaan oppimisprosessiin

Matematiikasta on suuri apu talousasioiden ymmärtämisessä. Listasimme muutaman pelin, joiden avulla lapset voivat hahmottaa raha-asioita tai oppia matematiikan alkeita.

Taloustaitopelit lapselle

Rahalaakso -peli

Danske Bank on kehittänyt rahalaakso.fi – pelin osana Taloustaito-hanketta. Taloustaito-hankkeen pyrkimyksenä on kehittää lasten ja nuorten talousosaamista.

Rahalaakso peli on koko perheelle sopiva, mutta se on suunniteltu pääasiassa 5–9-vuotiaille lapsille. Pelin pyrkimyksenä on opettaa lapsia ymmärtämään:

  • Mistä rahaa saadaan
  • Mikä on rahan arvo
  • Ansaitsemisen ja säästämisen periaatteet

Pelissä lapsi joutuu pohtimaan, kuinka käyttää ansaitut rahat ja mihin ne riittävät. Lisäksi lapsen pitää harkita tuotteiden hintoja – mikä on edullinen ja mikä kallis tuote?

Rahalaakso

Rahalaakso peli on ilmainen ja sen voi ladata iPhone-, iPad- ja Android-laitteisiin, jonka lisäksi sitä voi pelata rahalaakson nettisivuilla.

Matematiikkapelit lapselle

Smartkid Maths

Kotimaisen SkillPixelsin kehittämä suomenkielinen opetuspeli on suunnattu 4-8-vuotiaille lapsille. Pelin 100 tasoa tarjoavat oppisisältöä suomalaisen esikoulun ja ala-asteen ykkös- ja kakkosluokkalaisille. Oppimismotivaatiota pidetään yllä yhä haasteellisemmiksi muuttuvilla tehtävillä.

Pelissä seikkaileva hiirihahmo haastaa matematiikan taidoillaan kissoja ja heidän kukistamisen jälkeen, pelissä edetään uusien haasteiden pariin. Tappion edessä palataan takaisin luokkahuoneeseen oppimaan lisää.

Windows Phonelle sovellus maksaa 3,49€ ja iOS:lle 4,99€ (iOS:lle tarjolla myös ilmainen kokeiluversio). Pelin ilmaisversion voi myös ladata muutamalla klikkauksella koneelle.

Smartkid maths

Monster Numbers

Jos lapselle etsitään mukautuvaa opetuspelialustaa, tämä peli tarjoaa sellaisen. Hauska ja opettavainen peli sisältää yhteen- ja vähennyslaskut, kertotaulut, jakolaskut sekä ongelmanratkaisun niin tarhalaisille kuin peruskoululaisillekin.

Monster Numbers pyrkii tekemään oppimisesta hauskaa – lapsen kannattaakin antaa pelata kaikkien tasojen läpi silloin, kun peliä hyödynnetään koulukäytössä. Sekä matemaattisten pulmien että kolikoiden laskemisen vaikeusaste on koodattu automaattisesti mukautumaan pelaajan menestykseen ja virheisiin.

Tämä peli johdattelee lapset matematiikan saloihin ilman että he edes huomaavat opiskelevansa sitä! Peli on ilmainen mutta tarjoaa sovelluksen sisäisiä ostoja. Vaatii: Android-version 5.0 (tai uudempi).

Kertotaulupelit lapselle

Kertotaulu on yksi matematiikan tärkeimmistä perusteista. Myös kertotaulua voi opetella erilaisten pelien avulla. Pelit ovat mukavaa vaihtelua nopeustestiin ja koulussa opeteltaviin kertotauluharjoituksiin. Kertotaulut.com-sivustolta löydät monta opettavaista ja hauskaa peliä, joiden avulla voi tehdä lisäharjoituksia ja oppia kaikkia kertotaulut! Pelien ideana on interaktiivisuus sekä kertaus ja toisto, jotka auttavat lasta oppimisessa ja muistamisessa.

Tohtori Tulo

Tohtori Tulo on kertolaskujen ratkaisemiseen pohjautuva peli. Pelissä pelaajan on tarkoitus valita laatikkoon ilmestyvän kertolaskun oikea ratkaisu eli tulo. Tätä ennen valitaan se kertotaulu, jota halutaan harjoitella.

Pelaaja voi valita kahdesta eri pelistä. “Putoavat laatikot” -pelissä valitaan oikea vastaus pelin alalaidasta. Kahdesta väärästä vastauksesta menettää yhden sydämen, ja jos laatikko ehtii tippua ruudun alalaitaan, menettää toisen sydämen. Peli päättyy, kun pelaaja on menettänyt kaikki kolme sydäntä!

10monkeys Kertotaulu

Helsinkiläinen matematiikkaan erikoistunut online-oppimisfirma 10monkeysin sovellus 10monkeys kertotaulu opettaa kertolaskutaitoja kouluikäisille hauskalla ja interaktiivisella sovelluksella. Nykynuoriso voi siis unohtaa kertolaskutaulukot ja oppia kertolaskut mielenkiintoisella tavalla pelin parissa!

Pelissä päähenkilö Bonin 10 apinaystävää ovat pulassa ja pelaajan tarkoituksena on vapauttaa ansaan jääneet apinat. Vapautuksen yhteydessä kerrataan kertotaulut kahdesta kymmeneen sekä lopuksi harjoitellaan avointa kertotaulua. Tässä pelissä nopeus on valttia, sillä aika loppuu kesken, mikäli vastausta pohtii liian pitkään.

Sovelluksen huono puoli on sen maksullisuus iOS:llä (2,99€), Androidilla peli sen sijaan on ilmainen. Pelin ilmaisversiota voi pelata myös koneella kirjautumalla sivustolle.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset