Kuinka opettaa lapselle rahankäyttöä? – Pelit avuksi raha-asioiden ymmärtämiseen

|Posted by Anna Möttönen | Kaikki artikkelit
Tags: pelit lapselle, raha-asiat

pelit avuksi lapsen raha-asioiden oppimiseen

Miten opettaa lapsille rahankäyttöä?

Lapsilla ja nuorilla on yhä keskeisempi rooli kuluttajina, sillä digitalisaation myötä erilaiset sovellukset ja pelit ovat tuoneet rahankäytön mukaan lasten arkielämään.

Markkinoille ilmestyy viikoittain uusia sovelluksia, pelejä ja maksutapoja, joten lasten ja nuorten onkin tärkeää olla perillä esimerkiksi sovelluksiin liittyvistä ostoista ja sovellusten toimintatavoista. Viime aikoina pinnalla oli tapaus, jossa lapsi oli ostanut yli 600 eurolla tarvikkeita Pokemon Go pelissä äitinsä luottokortilla.

Lue myös: mitä opettaa lapselle rahasta? 8 tärkeää neuvoa

Opeta rahan merkitys

Moni lapsi ja nuori ei välttämättä ymmärrä rahan käsitettä ja sen arvoa. Rahan merkityksen ymmärrys kehittyy vaiheittain, ja lapsilla voi olla varsin erilaisia käsityksiä rahasta iästä riippumatta.

5-7 vuoden iässä lapsi tiedostaa, että lelujen ja tavaroiden ostamiseen tarvitaan rahaa. Lapset eivät kuitenkaan ymmärrä, että mitä raha on, mistä se tulee ja mitä sillä voi tehdä. Lapsi ajattelee, että raha on loputon tulonlähde, joka ilmestyy äidin tai isän taskusta.

Rahan käyttämisen ja säästämisen välistä eroa onkin hyvä alkaa opettaa jo nuorella iällä. Lasten on tärkeää ymmärtää, että esimerkiksi uusi puhelin maksaa enemmän kuin karkkipussi.

Vähän vanhemmalle lapselle voi alkaa opettaa rahan arvoa konkreettisesti antamalla lapselle esimerkiksi pankkikortti, joita muun muassa S-Pankki antaa jo 7-vuotiaalle eikä esimerkiksi Nordealla ole Visa Electronilleen lainkaan määriteltyä alaikärajaa.

Luottokortista voi myös hankkia rinnakkaiskortteja, mikä voi olla hyvä ajatus viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi tai nuori alkaa ostaa netistä tai matkustella – luottokortteihin kun liittyy usein hyvät suojat ja turvat molemmissa tapauksissa!

Voit vertailla luottokortteja näppärästi vertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Havainnolliset esimerkit osana oppimista

Lapselle raha-asiat, kuten säästäminen ja matematiikka tuntuvat usein pakkopullalta, joihin on pakko perehtyä koulunpenkillä. Jo vuosikymmenten ajan matematiikan opetuksessa on käytetty apuna visuaalisia ja havainnollistavia keinoja oppimisen tukena, kuten esimerkiksi helmitaulua.

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa mahdollisuudet oppimiseen ovat kuitenkin paljon laajemmat kuin ennen, sillä matemaattiset raha-asiat voidaan tuoda ymmärrettävämmin lasten ulottuville pelien ja teknologian avulla.

Pelit mukaan oppimisprosessiin

Listasimme muutaman pelin, joiden avulla lapset voivat hahmottaa raha-asioita tai oppia matematiikan alkeita.

1. Rahalaakso -peliRahalaakso -peli

 

Danske Bank on kehittänyt rahalaakso.fi – pelin osana Taloustaito-hanketta. Taloustaito-hankkeen pyrkimyksenä on kehittää lasten ja nuorten talousosaamista.

Rahalaakso peli on koko perheelle sopiva, mutta se on suunniteltu pääasiassa 5-9-vuotiaille lapsille. Pelin pyrkimyksenä on opettaa lapsia ymmärtämään:

  • Mistä rahaa saadaan
  • Mikä on rahan arvo
  • Ansaitsemisen ja säästämisen periaatteet

Pelissä lapsi joutuu pohtimaan, kuinka käyttää ansaitut rahat ja mihin ne riittävät. Lisäksi lapsen pitää harkita tuotteiden hintoja – mikä on edullinen ja mikä kallis tuote?

Rahalaakso peli on ilmainen ja sen voi ladata iPhone-, iPad- ja Android-laitteisiin, jonka lisäksi sitä voi pelata rahalaakson nettisivuilla.

2. Smartkid Maths

Kotimaisen SkillPixelsin kehittämä suomenkielinen opetuspeli on suunnattu 4-8-vuotiaille lapsille. Pelin 100 tasoa tarjoavat oppisisältöä suomalaisen esikoulun ja ala-asteen ykkös- ja kakkosluokkalaisille. Oppimismotivatiota pidetään yllä yhä haastellisemmiksi muuttuvilla tehtävillä.

Pelissä seikkaileva hiirihahmo haastaa matematiikan taidoillaan kissoja ja heidän kukistamisen jälkeen, pelissä edetään uusien haasteiden pariin. Tappion edessä palataan takaisin luokkahuoneeseen oppimaan lisää.

Pelin miinuspuolena on sen maksullisuus: Windows Phonelle sovellus maksaa 3,49€ ja iOS:lle 4,99€ (iOS:lle tarjolla myös ilmainen kokeiluversio)

3. 10monkeys Kertotaulu

Helsinkiläinen matematiikkaan erikoistunut online-oppimisfirma 10monkeysin sovellus 10monkeys kertotaulu opettaa kertolaskutaitoja kouluikäisille hauskalla ja interaktiivisella sovelluksella. Nykynuoriso voi siis unohtaa kertolaskutaulukot ja oppia kertolaskut mielenkiintoisella tavalla pelin parissa!

Pelissä päähenkilö Bonin 10 apinaystävää ovat pulassa ja pelaajan tarkoituksena on vapauttaa ansaan jääneet apinat. Vapautuksen yhteydessä kerrataan kertotaulut kahdesta kymmeneen sekä lopuksi harjoitellaan avointa kertotaulua. Tässä pelissä nopeus on valttia, sillä aika loppuu kesken, mikäli vastausta pohtii liian pitkään.

Sovelluksen huono puoli on sen maksullisuus iOS:llä (2,99€), Androidilla peli sen sijaan on ilmainen.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *