Paytrail ja verkkomaksamisen tulevaisuus

|Otto Laitinen

Paytrail ominaisuudet

Paytrail otti ensimmäiset potkunsa perustajiensa, Lennu Keinäsen ja Niko Lehtosen, vatsassa Jyväskylässä 2007. Ajatuksena oli vain verkkomaksuihin keskittyvä yritys.

Verkkomaksuja ovat mobiilimaksu, verkkopankkimaksu, osamaksu, lasku, postiennakko tai luottokortti. Luottokortti on yhä kansainvälisesti suosituin tapa maksaa verkossa.

Luottokorttivertailu Maksatko verkossa halvimmalla vaihtoehdolla?

Yrityksen nimi syntyessään oli Suomen Verkkomaksut. Kuusi vuotta myöhemmin yritys vaihtoi nimensä Paytrailiin.

Vuonna 2014 Nets Oy osti yrityksen osaksi heidän työkalupakkia. Netsin pääliiketoimintaa ovat korttimaksamisen palvelut, joten silloiset siirtouutiset olivat hyvinkin luonnollisia. Paytrailin pääkonttori on yhä Jyväskylässä.

Mitä Paytrail tarjoaa

“Saat meiltä kaiken, mitä tarvitset maksujen vastaanottamiseen verkossa”, toteaa mainoslause heidän sivuillaan. 59 euron kuukausimaksuun sisältyy maksujen ja tilitysten seurantaan luotu Kauppiaspaneeli ja seuraavat maksutavat:

  • Kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet
  • Osamaksu- ja laskupalvelut: Jousto ja Collector
  • Korttimaksaminen: Visa, Visa Electron, Mastercard, American Express, Eurocard, Diners Club ja JCB
  • Mobiilimaksaminen: MobilePay ja Siirto

Onnistuneista maksutapahtumista veloitetaan lisäksi Paytrailin transaktiohinnaston mukaisesti. Hinta riippuu palveluntarjoajasta ja maksutavasta.

Transaktiohinnasto
Maksutavat
Hinta
(€/kpl)
Provisio
(%)
PankkimaksutMuut kuin Nordea0,35
Nordea0,5
Lasku- ja osamaksutCollector0,352
Jousto0,35
MobiilimaksaminenMobilePay0,352
Siirto0,5
KorttimaksutKaikki palveluntarjoajat0,352
RajapintamaksutPayPal0,15
Klarna0,15

(1) Rajapintamaksuissa kauppiaalla on oma sopimus Paypalin tai Klarnan kanssa ja Paytrail toimii teknisenä alustana. Paypal ja Klarna veloittavat tämän lisäksi oman hinnastonsa mukaisesti

(2) Maksujen palautukset ovat 0,35€/kpl paitsi Collector ja Jousto 0€/kpl

Paytrail nyt

Tänä päivänä Paytrail hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen ja heidän verkkomaksupalvelun kautta on ostettu palveluita ja tuotteita yli 5 miljardin euron edestä. Great Place to Work® listasi vuoden 2018 listauksessaan Paytrail Oyj:n Suomen neljänneksi parhaaksi työpaikaksi pienyritysten joukossa. Ei paha Jyväskylä. Ei paha.

Verkkomaksamisen tulevaisuus

Verkkomaksaminen kasvaa kasvamistaan, mutta mihin suuntaan? Pankki- ja luottokortteihin on jo upotettu tuttu mikropiiri eli korteista on tullut niin sanottuja sirukortteja. Jokainen tili on perusta koodille, joka muuttuu turvallisuussyistä jokaisen transaktion myötä. Näitä kutsutaan EMV-sirukorteiksi. Ne ovat olleet pakollisia Suomessa vuodesta 2005 lähtien.

On hyvin mahdollista, että koodin ylivalta tulee ohittamaan tarpeen muovisille korteille. Tunnistautumisesta tulisi tällöin täysin virtuaalista.

Kasvava datamäärä maksutapahtumista myös mahdollistaa parempaa käyttökokemussuunnittelua. Se tulee olemaan Paytrailille ja muille toimijoille kilpailusta erottava tekijä. Z-sukupolvi, 1990-luvun puolivälin ja 2000-vuosikymmenen alussa syntynyt sukupolvi, vaatii yhä nopeammin toimivia ja personoituja maksutapahtumia.

On liuta uusia teknologioita, jotka ravistelevat alaa. Laajalti uskotaan myös, että paljon puhuttu lohkoketjuteknologia pystyisi poistamaan rahasiirrosta välikäden eli pankin. Tässä tapauksessa valuutta siirtyisi suoraan vastaanottajalle. Tulevaisuus näyttää miten verkkomaksaminen todellisuudessa muuttuu ja miten Paytrail ja kilpailu siihen vastaavat.

Otto Laitinen

Otto Laitinen

Otto Laitinen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointivastaava. Otto on valmistunut Turun yliopistosta pääaineenaan mediatutkimus. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat fintech ja taloudellinen hyvinvointi. Otto kirjoittaa talousaiheista aktiivisesti eri julkaisualustoille, kuten Microsoft Network.