Passiivinen tulo – tienaa rahaa tekemättä töitä

|Posted by | Kaikki artikkelit, Sijoittaminen, Termit
Tags: ,

Passiivinen tulo

Monet unelmoivat elämäntavasta, joka mahdollistaisi mielivaltaisen maailman ympäri reissaamisen, jolloin voisi pysähtyä asumaan minne hyvänsä maahan määrittelemättömäksi ajaksi. Vielä kun ei tarvitsisi tehdä ollenkaan töitä reissun kustantamiseksi, niin tilanne näyttäisi lähtökohtaisesti lähes täydelliseltä. Hurjimmissa kuvitelmissa tällaista elämäntapaa lupaa passiivinen tulo, joka käytännössä mahdollistaa rahan tulon lähes olemattomalla työllä. Vai mahdollistaako? Sitä selvitämme seuraavaksi.

Passiivinen tulo selitettynä

Karkeasti ymmärrettynä passiivinen tulon eteen ei tarvitse tehdä aktiivisesti töitä. Toisin sanoen et tee vaihtokauppaa ajan kanssa, jolloin vaihtaisit työhön käytettyä aikaa tuloihin, kuten aktiivisen tulon kohdalla tapahtuu. Periaatteessa voisit siis olla matkustelemassa toisella puolella maailmaa tulon tippuessa tilille.

Jos on akuutimpi rahatarve, etkä jaksa odottaa passiivisten tulonlähteiden kehittymistä, voi olla syytä harkita lainan ottamista. Ennen lainan hakemista kannattaa eri rahoitusvaihtoehtoja vertailla, jotta löytää itselle sopivimman lainan.

Vertaile lainoja! Tutustu ilmaiseen ja puolueettomaan lainavertailuumme!

Yleinen harhakäsitys passiivisesta tulosta on se, ettei sen eteen tarvitse juurikaan tehdä töitä. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä kaikki passiivisen tulon muodot vaativat työntekoa tavalla tai toisella. Joku voisi esimerkiksi ajatella, että hyvän koron rahastoon tai laadukkaaseen asuntoon sijoittamalla voi välttyä kokonaan työnteolta. Tämä onkin jossain määrin totta, mutta pitää myös ottaa se huomioon, että varat jotka sijoittaa näihin kohteisiin on pitänyt jollakin tavalla ansaita ennen varsinaista sijoitusta. Nyrkkisääntönä työntekoa siis vaaditaan, ellei sattumalta satu olemaan jonkun rikkaan omaisuuden perijä.

Passiivinen tulo ei siis tarkoita helppoa rahaa. Usein passiivisen tulon eteen saattaa joutua tekemään jopa enemmän töitä verrattuna esimerkiksi aktiiviseen tuntipalkkaiseen työhön. Tilanne ei kuitenkaan kestä ikuisesti, vaan usein kyse on tietystä ajanjaksosta passiivisen tulon ansaitsemisen alussa, jolloin töitä joutuu paiskimaan kovasti ennen kuin alkaa saamaan konkreettista tuottoa sijoittamalleen ajalle.

Aktiivinen tulo

Passiivisen tulon käsitteen hallitsemisessa on tärkeää ymmärtää miten se eroaa aktiivisesta tulotyypistä. Pääajatuksena aktiivisessa tulotyypissä on yksinkertaisesti se, että yksilön pitää olla aktiivinen rahan tienaamiseksi, mikä tarkoittaa käytännössä työntekoa. Eli jos työnteko loppuu, niin loppuvat myöskin tulot. Vastaavasti jos työnteko vähenee, niin palkan pitäisi myöskin samalla vähentyä. Tältä osin kaikki, jotka käyvät palkkatöissä ja tienaavat rahaa tekemänsä tuntimäärän mukaisesti, luetaan aktiivisen tulon saajiksi.

Juuri nämä aktiiviseen tuloon liittyvät jatkuvuuden ongelmat ajavat ihmiset säästämään rahaa vanhuuseläkkeeseen. Karkeasti katsottuna aktiivinen tulo ei siis anna paljoakaan armoa: sinun pitää tehdä koko ajan töitä itsesi elättämiseen välittämättä siitä, oletko rättiväsynyt vai kuolemansairas. Näin ollen olisi ehkä syytä harkita passiivista tuloa rahansaantia tasapainottamaan, varsinkin jos ei pidä jatkuvasta työn tekemisestä aktiivisen tulon eteen.

Passiivisen tulon hyödyt

Työnteon tarpeettomuus
Ensimmäinen – ja ehkä myös kiinnostavin hyöty, jonka voi saada käyttämällä passiivista tuloa, on se, ettei työtä tarvitse juurikaan tehdä. Tietenkin tämä työnteon tarpeettomuus on suhteellista, sillä etenkin alussa mikä tahansa passiivisen tulon lähde vaatii ajan ja työn sijoittamista, jotta voisi tulevaisuudessa nauttia mukavista tuotoista. Huomionarvoista on se, että työnteon vaatimukset ja kesto riippuvat käytetystä passiivisen tulon lähteestä. Esimerkiksi kirjan kirjoittaminen vaatii ison ajallisen sijoituksen ennen kuin valmis tuotos saadaan myyntiin, ja se alkaa vihdoin tuottamaan rahaa. Jos taas on jo valmiiksi kasassa isosti pääomaa, niin sijoittamalla viisaasti osakkeisiin voi jo saman päivän aikana nähdä suuria rahallisia tuottoja.

Jatkuvuus
Toisena passiivisen tulon hyötynä voidaan pitää sen suhteellista jatkuvuutta verrattuna aktiiviseen tuloon. Tällä logiikalla passiivisesti rahan ansaitseminen voi käytännössä jatkua lähes äärettömiin, kunhan ensin on tehnyt riittävästi töitä tulon saamisen eteen, ja on pitänyt huolen tuloa ansaitsevien elementtien riittävästä ylläpidosta. Näin ollen rahan ansaitseminen ei voi niin helposti loppua seinään, kuten aktiivisen tulon kohdalla, joka on luonteeltaan epävarmempi keino tulon tienaamiseksi.

Rahallinen riippumattomuus
Kolmanneksi, passiivinen tulo mahdollistaa suhteellisen rahallisen riippumattomuuden, kun ei tarvitse olla riippuvainen jostain toisesta tahosta rahan tienaamiseksi. Esimerkiksi yrityksessä palkkatöissä työskentelevä on aina riippuvainen työnantajastaan oman palkkansa suhteen. Tämä tarkoittaa loogisesti sitä, että jos hänet syystä tai toisesta irtisanotaan, niin palkan saanti myöskin loppuu. Osittain tilanne muistuttaa siis yksityisyrittäjää, koska hänkin on rahallisesti riippuvainen vain itsestään.

Omassa taloudenhoidossa voi joskus tulla vastaan ennakoimaton menoerä, johon ei passiivinenkaan tulo anna apua. Yksi tapa tuoda joustoa talouteen on luottokortti, joka luoton lisäksi voi tarjota monia etuja, kuten esimerkiksi matkavakuutuksen. Tutustu ilmaiseen luottokorttivertailuumme ja löydä sinulle sopivin kortti:
luottokorttivertailu

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *