Parhaat rahansäästövinkit -lista

|Mikko Murphy

Parhaat rahansäästövinkit

Ovatko parhaat rahansäästövinkit hakusessa? Parhaimpien säästövinkkien metsästys varmasti väsyttää ennen pitkää paatuneimmankin säästöjenetsijän, kun keskinkertaisia vinkkejä löytyy kaikkialta kuin sieniä sateella. Tämän vuoksi keräsimme yhteen säästövinkkilistan, joka on parhaimmista parhain. Listaltamme löytyy 22 tuliterää vinkkiä, jolla laitat taloutesi kuntoon kertarysäyksellä.

Matkustaminen ja liikenne

1. Vaihda autolla ajaminen pyöräilyyn tai kävelyyn. Erityisesti lyhyemmät alle 5 kilometrin matkat voi helposti pyöräillä tai kävellä. Jos ei ole paljon kannettavaa, voi työmatkankin tehdä pyörällä. Samalla saa päivän liikunnat tehtyä sekä virkeyttä aamuun.

2. Jos auton hankinta on aivan välttämätöntä, eikä säästöjä ole tarpeeksi, kannattaa kilpailuttaa autolainat. Rahoituksen lisäksi kannattaa myös kilpailuttaa autohuollot esimerkiksi Autojerry-palvelussa.

3. Osta matkaliput riittävän ajoissa. Esimerkiksi VR tarjoaa säästölippujaan noin 50 prosentin alennuksella, jos kerkeää varaamaan junalippunsa tarpeeksi etukäteen. Lisäksi lentolipuissa voi säästää jopa satasia, jos ostaa ne hyvissä ajoin.

4. Vertaile matkalippujen sekä hotellien hintoja. Netissä on monia matkalippujen ja hotellien hintavertailusivustoja, joita voi käyttää hyväkseen. Esimerkiksi SkyScannerilla voi vertailla lentolippuja, Matkakeisarilla bussi- ja junalippuja, ja Hotels.comissa hotelleja.

Asuminen

5. Vähennä energiankulutusta. Sammuta valot kun et käytä niitä ja laske asunnon sisälämpötila 20 asteeseen. Älä pidä elektroniikkaa valmiustilassa, koska valmiustilassakin olevat laitteet voivat viedä yllättävän paljon sähköä. Pese myös vain täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita.

6. Kilpailuta kaikki mahdolliset asumiseen liittyvät sopimukset: sähkösopimukset, laajakaista, asuntolaina, remontti.

7. Jos asut vuokralla, kannattaa tarkkailla vapaina olevia vuokrakämppiä lähistöltä pari kertaa kuukaudessa, jotta on valmiina heti jos edullisempi ja mukavampi vuokra-asunto sattuu ilmaantumaan markkinoille.

Vaatteet

8. Panosta mieluummin laatuun kuin määrään. Halvat vaatteet eivät välttämättä kestä kovin kauan, varsinkin jos pesee niitä usein. Esimerkiksi painettu teksti voi lähteä niistä yllättävän helposti pois. Toisaalta laadukkaammat vaatteet voivat pysyä käyttökelpoisina vuosia.

9. Kirpputoreillakin kannattaa käydä, sillä kukapa tietää, millaisia aarteita niiden kätköistä voi paljastua. Kirppareilta voi löytää laadukkaita vaatteita yllättävän halvalla, ja monen mielestä esimerkiksi hieman kulunut nahkatakki näyttää trendikkäämmältä kuin upouusi.

10. Voit kysellä käytettyjä vaatteita myös kavereilta tai sukulaisilta. Ehkä isosiskollasi tai -veljelläsi on vaatteita, joista he ovat kasvaneet yli. Lisäksi kavereillasi voi olla kuteita, joista he eivät enää pidä tai haluavat muuten vaan eroon. Vaatteita voi myös vaihtaa kavereiden kanssa jos omissa nurkissa pyörii sellaisia kuteita, joita ei tarvitse.

Ruoka

11. Ruokaostoksilla kiinnitä huomiota ruokien kilohintoihin alennusten sijaan. Vaikka jokin ruoka-aine olisi alennuksessa, se ei tarkoita sitä, että se olisi automaattisesti halvin. Ruokien kilohintoja on lisäksi helppoa vertailla, koska kaikki hinnat ovat vakioituja kilon määrälle.

12. Kerää ruokaa itse ympäristöstäsi. Kesä-syksyllä voi metsästä poimia marjoja ja sieniä. Jos tykkää enemmän saalistamisesta voi koittaa esimerkiksi kalastusta tai hirven metsästystä. Muista kuitenkin aina metsästys- ja kalastusluvat. Joillakin voi olla jopa tilaa oman kasvimaan pitämiseen, ja esimerkiksi kaupunkilainen voi löytää vuokrattavan kasvimaan omasta naapurustostaan.

13. Hanki maksutapaetua kerryttävä luottokortti, niin saat alennusta kaikista saman kaupparyhmän ruokakaupoissa tehdyistä ostoksista. Suomessa suosituimmat maksutapaetua kerryttävät kortit ovat S-Etukortti sekä K-Plussa Mastercard.

Liikunta

14. Maksullisen kuntosali- tai ryhmäliikuntakortin voi suosiolla jättää ostamatta, ja panostaa ilmaisiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi tehokkaan kuntopiirin saa tehtyä kotona ilman painoja, ja jos sopivat lenkkarit löytyy, myös juoksemalla voi kasvattaa omaa kuntoa. Myös Youtubesta voi löytää ilmaisia jumppavideoita monenlaisiin kotitreeneihin, ja joillakin netissä toimivilla ryhmäliikuntatuntipalveluilla on ilmaisia kokeilukuukausia, joita voi kätevästi hyödyntää.

15. Jos ryhmäliikunta kaikesta huolimatta kiinnostaa, voi vähän isommalla porukalla koittaa vuokrata jotain urheilutilaa, kuten vaikkapa lähikoulun salia. Kaveriporukalla voi mennä frisbeegolffailemaan, jos läheltä löytyy pidetty rata, ja talvella voi myös mennä järven jäälle tai koulun kentälle luistelemaan.

16. Opiskelijana kannattaa ottaa kaikki hyöty irti korkeakoululiikunnasta, jonka nojalla järjestetään monia erilaisia ryhmäliikuntatunteja. Esimerkiksi Jyväskylässä voi käydä kaikilla korkeakoululiikunnan tunneilla vaivaisella 60 eurolla lukuvuodessa.

Viihde

17. Lopeta tarpeettomat kuukausittaiset lehtitilaukset. Paperisia lehtiä voit lainata vaikka kavereilta tai kirjastosta. Netistä puolestaan löydät paljon ilmaista luettavaa monesta eri aiheista. Esimerkiksi päivän uutiset saa kätevästi älypuhelimeen ladattavasta uutissovelluksesta, josta Ylen Uutisvahti on mainio esimerkki.

18. Älä osta kirjoja kaupasta. Vanhemmilla sukulaisilla voi nimittäin olla isotkin kirjakokoelmat, ja kirjastosta saat myöskin lainattua, kunhan muistat palauttaa kirjat takaisin ajoissa. Toisaalta myös älypuhelimeen saa ladattua useita klassikkokirjoja ilmaiseksi: esimerkiksi Google Playsta tai Apple Booksista saa ladattua Tolstoin Sodan ja rauhan ilman kuluja.

19. Älä vuokraa elokuvia äläkä käytä maksullista suoratoistapalvelua niiden katsomiseen. Netistä voi nimittäin katsoa joitakin sarjoja sekä elokuvia täysin ilmaiseksi. Esimerkiksi Yle Areenassa voit katsoa hyvälaatuisia elokuvia ilman mainoksia, ja MTV:n Katsomossa telkkaria mainoksilla höystettynä. Toisaalta voit myös katsoa tavallista telkkaria lähes ilmaiseksi, ja nauhoittaa digiboksilla ohjelmat, joita et muuten ehdi katsomaan.

Säästäminen ja budjetointi

20. Budjetoi ja suunnittele rahankäyttöäsi etukäteen. Tekemällä säästösuunnitelman teet säästämisestä järjestelmällistä ja voit suunnitella etukäteen mahdollisia suuria hankintoja. Kuukausibudjetti auttaa hahmottamaan uusia säästökohteita, kun tiedät mihin rahasi menevät. Kannattaakin ladata ilmainen Excel-budjetti.

21. Ennen ruokaostoksilla käymistä kannattaa aina tehdä ostoslista etukäteen, jotta välttyy mahdollisten heräteostosten tekemiseltä.

22. Perusta säästötili, jotta pääset heti kerryttämään korkoa uusille säästöillesi. Säästötilillä rahasi ovat paremmassa turvassa kuin esimerkiksi heilahtelevilla osakemarkkinoilla ja rahojasi suojaa 100 000 euroon asti talletussuoja.

Vertaile säästötilejä! Löydä paras tuotto säästöillesi!