Pankkitilin avaaminen

|Antti Tauriainen

Pankkitilin avaaminen hoituu helpoimmillaan muutamalla näpäytyksellä verkossa, tai vaikeimmillaan mittavan paperisodan ja virastoissa ravaamisen jälkeen. Helpointa on avata uusi tili pankissa, jossa on jo valmiiksi asiakkaana. Tekniikan aallonharjalla ratsastavissa pankeissa asiat tapahtuvat lähes yhtä kätevästi uutenakin asiakkaana. Vastaavasti haastavinta voi olla tilin avaaminen alaikäiselle lapselle, jolloin vaaditaan kaikkien huoltajien hyväksyntä sekä kuvalliset henkilöllisyystodistukset.

Suomessa pankkitilin avaamiseen tarvitaan passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.
Tämän lisäksi pankki voi vaatia muita dokumentteja, kuten työsopimuksen tai tositteen tuloista ja etuuksista.

Joissain pankeissa tilin avaaminen onnistuu verkossa, vaikka ei olisikaan valmiiksi kyseisen pankin asiakas. Passin ja verkkopankkitunnuksien lisäksi tarvitaan suomalainen puhelinnumero. Pankkitilin avaaminen suoraan verkossa on mahdollista esimerkiksi Danske Bankissa ja Nordeassa.

Pankkitilin avaaminen lapselle

Lapselle pankkitilin avaaminen voi tuottaa yllätyksiä erityisesti, jos lapsella ei vielä ole kuvallista poliisin myöntämää henkilöllisyystodistusta. Tässäkin asiassa pätee sanonta: valmiiksi suunniteltu on puoliksi tehty. Hyvin valmistautunut ei kohtaa yhtä suuria yllätyksiä, joten pankin vaatimat dokumentit kannattaa selvittää valmiiksi etukäteen.

Joissain tapauksissa pankkitilin avaaminen lapselle voi onnistua verkossa helpommin. Tästä esimerkkinä Nordean verkkopalvelu:

Lapsen pankkitin avaamiseen tarvittavat dokumentit:

  • Huoltajan passi tai henkilökortti
  • Lapsen henkilökortti tai passi sekä puhelinnumero, jos hankitaan kortti tai verkkopankkipalvelu
  • Toisen huoltajan puhelinnumero
  • Toisella huoltajalla oltava pankkitunnukset sekä henkilöllisyystodistus, joiden avulla hakemus hyväksytään

Pankkitilin avaaminen Euroopassa

Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus avata tavanomainen käyttötili missä tahansa Euroopan talousalueen maan pankissa. Joissain maissa taas on perusteltava tilin tarve, joka voi olla esimerkiksi työskentely asuinmaan ulkopuolella.

Kannattaa myös tarkistaa nykyiseltä pankilta, onko heillä toimipisteitä tai yhteistyökumppanipankkeja kyseisessä maassa. Tällä tavoin pankkitilin avaaminen voi onnistua ilman ylimääräisiä mutkia ja yllätyksiä pankin tehdessä toimenpiteet puolestasi.