Pankkitilin avaaminen Suomessa ja ulkomailla

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Ensimmäisen pankkitilin avaaminen ei onnistu tietokoneella, vaan vaatii lähes poikkeuksetta käynnin pankissa.

Pankkitilin avaaminen hoituu helpoimmillaan muutamalla näpäytyksellä verkossa – ja vaikeimmillaan mittavan paperisodan ja virastoissa ravaamisen jälkeen. Helpointa on avata uusi tili pankissa, jossa on jo valmiiksi asiakkaana. Haastavinta tilin avaaminen on alaikäiselle lapselle, sillä silloin pankki vaatii kaikkien huoltajien hyväksynnän sekä kuvalliset henkilöllisyystodistukset. Pankkitilin avaaminen myös Suomen rajojen ulkopuolella on yhä yleisempää.

Näin uuden pankkitilin avaaminen onnistuu eri pankeissa

OP

OP:n asiakkaat voivat avata käyttötilin verkossa muutamalla klikkauksella pankin verkkotunnuksilla. Myös asiakkaaksi liittyminen onnistuu verkossa, mikäli käytössäsi on toisen suomalaisen pankin verkkopalvelutunnukset. Siten saat käyttöösi tilin ja OP:n verkkopalvelutunnukset. 

Nordea

Nordeassa tilin voi avata kolmella eri tavalla: omassa verkkopankissa, soittamalla asiakaspalveluun tai käymällä paikan päällä konttorissa. Myös pariskunnan yhteisen tilin tai lapsen tilin avaaminen onnistuu sähköisesti Palvelut lapselle verkossa -palvelussa. 

S-Pankki

Käyttötilin voi avata joko verkkopankissa tai ajanvarauksella asiakaspalvelupisteessä. S-Pankin verkkopankkitunnukset saaneet voivat avata ja sulkea tilejä myös helposti verkkopankissa.

Aivan ensimmäisen tilin avaaminen vaatii käynnin pankissa

Yhä useampi ihminen muuttaa töiden tai elämäntilanteen takia ulkomailta Suomeen. Näissä tilanteissa ihmiseltä ei usein löydy pankkitiliä, jolle esimerkiksi palkka tai sosiaalietuudet voitaisiin helposti maksaa.  Tällöin edessä on ensimmäisen pankkitilin avaaminen. 

Suomessa pankit vaativat aivan ensimmäistä kotimaista tiliä avatessa käynnin paikan päällä konttorissa.  Tällöin pankkitilin avaamiseen tarvitaan virallinen henkilöllisyystodistus, kuten passi tai poliisin myöntämä henkilökortti. Pankki voi vaatia myös muita dokumentteja, kuten työsopimuksen tai tositteen tuloista ja etuuksista. Passin ja verkkopankkitunnusten lisäksi tarvitaan suomalainen puhelinnumero. 

Pankkitilin avaaminen lapselle

Pankkitilin avaaminen lapselle voi aiheuttaa yllätyksiä erityisesti, jos lapsella ei vielä ole kuvallista poliisin myöntämää henkilöllisyystodistusta. Asiaan hyvin perehtynyt ja valmistautunut saa kuitenkin asiansa nopeammin hoidettua, joten pankin vaatimat dokumentit kannattaa selvittää jo etukäteen. Joissain tapauksissa pankkitilin avaaminen lapselle voi onnistua verkossa helpommin. Tarkista ohjeet oman pankkisi verkkosivuilta. 

Lapsen pankkitilin avaamiseen tarvittavat dokumentit:

  • Huoltajan passi tai henkilökortti
  • Lapsen henkilökortti tai passi sekä puhelinnumero, jos hankitaan kortti tai verkkopankkipalvelu
  • Toisen huoltajan puhelinnumero
  • Toisella huoltajalla oltava pankkitunnukset sekä henkilöllisyystodistus, joiden avulla hakemus hyväksytään

Tilin avaaminen ulkomaille

Pankkitilin avaaminen Suomen rajojen ulkopuolella on yhä yleisempää työurien kansainvälistyessä. Esimerkiksi työnantaja voi edellyttää, että palkka maksetaan paikalliselle pankkitilille. 

Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus avata tavanomainen käyttötili missä tahansa Euroopan talousalueella sijaitsevassa pankissa. Käyttötilillä tarkoitetaan tiliä, jolla voi hoitaa maksuja tililtä tilille, käteisnostoja ja talletuksia.  Pankki ei voi siis kieltäytyä avaamasta tiliä siksi, että asut toisessa EU-maassa.  Huomaathan että monissa EU-maissa myös käyttötileistä peritään vuosimaksu. 

Muiden tilimuotojen, kuten säästötilien osalta tilin avaaminen ulkomailla on huomattavasti hankalampaa tai jopa mahdotonta. 

Kannattaa tarkistaa nykyiseltä pankilta, onko sillä toimipisteitä tai yhteistyökumppanipankkeja kyseisessä maassa. Tällä tavoin pankkitilin avaaminen voi onnistua ilman ylimääräisiä mutkia ja yllätyksiä pankin huolehtiessa käytännön byrokratiasta. 

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset