Pankkilakko alkaa – miten käy pankkipalveluiden?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Pankkiasiointi, Uutiset
Tags: , ,

Pankkilakko

Rahoitusalan työntekijät ja työnantajapuoli eivät ole vieläkään päässeet yhteisymmärrykseen kiistassa pankkien toimihenkilöiden työehdoista, joten huomenna alkaa toinen pankkilakko. Toinen pankkilakko alkaa torstaiaamuna ja kestää perjantain yli. Edellinen lakko oli viime viikon torstaina ja perjantaina.

Työntekijät ja työnantajat kiistelevät muun muassa viikonlopputyöskentelystä ja palkankorotusten muodosta. Työsaarrossa ovat Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Osuuspankit, POP Pankit, S-Pankki  ja Säästöpankit. Käytännössä kaikkien Suomessa toimivien pankkien konttorit tulevat olemaan suurimmilta osin suljettuina seuraavan kahden päivän aikana.

Tarkoituksena olisi kuitenkin pystyä tarjoamaan peruspankkipalvelut suurimmilta osin tulevan lakon aikana. Esimerkiksi käteisen nostaminen ja maksuliikenteen pitäisi tapahtua normaalisti. Pankkipalveluissa voi kuitenkin olla hitautta ja häiriöitä.

Pankkipalveluiden vertailu Vertaile pankkipalveluita

Ennakkoon lähetettyjen sosiaaliturvaetuuksien, eläkkeiden ja palkkojen olisi tarkoitus saapua ajallaan. Lisäksi verkkopankissa tapahtuvien tapahtumien kuten laskujen maksaminen ja korkojen automaattinen maksaminen tai laskutus on tarkoitus toimia normaalisti.

Vaikutus pankkipalveluihin

Uusin tieto löytyy pankkien omilta verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta. Muun muassa Danske Bankin konttorit ja puhelinpalvelut ovat kiinni lakon aikana. Nordea konttorit suljetaan, mutta puhelinpalvelu pidetään auki, tosin vajaalla miehityksellä, joten asiakaspalveluun voi syntyä jonoa. OP:n konttorit ovat pääsääntöisesti kiinni kuten myös puhelinasiakaspalvelu.

Kiistan synty

Suurimpana kiistanaiheena on viikonlopputyö. Työntekijäpuoli haluaisi sopia viikonloppuna tehtävästä työstä paikallisesti. Työnantajapuoli katsoo viikonlopputyön olevan edellytys kansanvälisessä kilpailussa mukana pysymiseen ja haluaisi pystyä määräämään työntekijöitä viikonlopputöihin. Perinteisesti pankkikonttorit ovat olleet auki virka-aikoina, poikkeuksia lukuunottamatta. Joulukuussa vakuutusalan henkilöstö pääsi sopimukseen viikonlopputöistä ja rahoitusalan työnantajapuoli haluaisi saman pankkialalle.

Lisäksi kiistassa neuvotellaan palkankorotuksista: tulisko ne antaa yleiskorotuksina kaikille vai palkkakeskustelueränä. Työntekijäpuoli kaipaa yleiskorotuksia ja työnantajapuoli palkkakeskustelueriä.

Lähde:

Kaleva

Nordea

Danske Bank