Mitä tehdä kun pankkikortti katoaa tai sitä käytetään väärin?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Pankkikortti katoaa

Pankkikortin katoaminen on ei-toivottu, mutta valitettavasti silloin tällöin tapahtuva asia. Korttien väärinkäytöksiin voi omalla huolellisuudella vaikuttaa jonkin verran, mutta silloin tällöin jäävät väärinkäyttötapaukset täysin mysteereiksi.

Lue neuvot, miten toimia jottet kadota rahojasi.

Miten tulee toimia, jos kortti varastetaan, se katoaa tai sitä käytetään väärin?

  1. Soita välittömästi katoamisen tai väärinkäytön huomattuasi kortin sulkunumeroon. Sulkunumero kannattaa tallettaa puhelimeen. Sulkuilmoituksen tekemisen jälkeen vastuu mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy kortinmyöntäjälle, oma vastuusi siis loppuu katoamisilmoituksen tekemiseen.
  2. Pankkisi kertoo sinulle, missä tilanteissa on aiheellista tehdä rikosilmoitus. Yleensä tällaisia tapauksia ovat varkaudet ja väärinkäytöt. Pankit saattavat vaatia myös rikosilmoitusta todistuksena kortin katoamisesta tai väärinkäytöstä.
  3. Jos huomaat väärinkäyttöä tililläsi, tee selvityspyyntö pankillesi. Selvityspyynnön yhteyteen vaaditaan yleensä aina rikosilmoitus.
  4. Jos pankkikortti löytyy myöhemmin, mutta olet ehtinyt sulkea sen, korttia ei saa enää käyttää. Kortti tulee leikata kahtia sirun kohdalta ja palauttaa sen myöntäneelle rahoitusyhtiölle.

Huolellisuus ratkaisee paljon

Muistathan myös, että myös oma huolellisuus merkitsee. Pankki määrittelee väärinkäyttötapauksissa sen, onko kortinhaltija ollut tarpeeksi huolellinen maksukortin kanssa. Huolellisuus voidaan jakaa kolmeen eri asteeseen:

Jos minkäännäköistä huolimattomuutta ei ole tapahtunut, raukeaa kortinhaltijan vastuu kokonaisuudessaan, eikä tämä siis joudu maksamaan väärinkäytöstä aiheutuneita kustannuksia. Jos väärinkäytön uskotaan johtuneen huolimattomuudesta, joutuu kortinhaltija maksamaan 150 euron omavastuun. Huolimattomuudeksi katsotaan esimerkiksi tunnusluvun riittämätön suojaaminen rahaa nostettaessa.

Lisäksi huolimattomuutta saattaa olla, jos ei tarkasta pankkikortin tallessa oloa tarpeeksi usein, eli toisin sanoen huomaat kortin kadonneen vasta merkittävän ajan päästä. Erityisesti ruuhkaisissa paikoissa ja ulkomailla kannattaa siis tarkastaa usein, että pankkikortti on varmasti tallessa.

Törkeä huolimattomuus käy kalliiksi

Törkeäksi huolimattomuudeksi katsotaan vuorostaan muun muassa PIN-koodin ja pankkikortin säilyttäminen samassa paikassa, kuten lompakossa. Lisäksi törkeää huolimattomuutta on pankkikortin luovuttaminen toiselle henkilölle, kuten perheenjäsenelle.

Törkeän huolimattomuuden tapauksessa katsoo pankki kortinhaltijan olevan täysin vastuussa aiheutuneesta vahingosta, ja tämä joutuu rahallisesti korvaamaan kaikki kulut.

Pankkien määritelmät huolimattomuudesta ovat hyvin pitkälti tulkinnanvaraisia, ja siksi niitä onkin välillä puitu oikeudessa asti. Voit kysyä asiasta lisää omalta pankiltasi, jotta vältyt turhilta epäselvyyksiltä.

Tarjoukset