Kuinka välttää pankkien ylimääräiset maksut?

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit
Tags: luottokortti, pankki, vinkit

Pankkien maksutPankkien piilotetuista maksuista voi kertyä iso summa

Kun korot ovat alhaalla, pankit eivät tee suuria voittoja pelkistä lainojen korkotuotoista, vaan tulosta tehdään lisäksi palvelumaksujen avulla. Pankit maksavat asiakkaiden talletuksille lähes olematonta korkoa, mutta veloittavat asiakkailta erilaisia tilinhoito- ja palvelumaksuja.

Kulut ovat pieniä mutta niitä on lukuisia, ja niistä voi helposti kertyä suuri summa asiakassuhteen aikana. Pankki on kuitenkin säästöpossua parempi vaihtoehto rahan säilyttämiseen, kunhan pankin ja rahoitustuotteiden valinnassa on tarkkana.

Listasimme 5 turhaa mutta tyypillistä pankkien veloittamaa kulua, jotka pystyy välttämään:

Tilinylitysmaksut:

Palkkapäivä on huomenna ja tilillä on enää 45 euroa. Olet menossa tekemään ruokaostoksia ja summa onkin 50 euroa. Maksat ostokset pankkikortillasi, ajattelematta tilisi saldoa. Jos pankkikorttisi varmentaa summan ennen veloitusta, maksu ei onnistu, eikä tili mene miinukselle.  

Jos käytössäsi on tavallinen Debit-kortti, joka ei aina varmenna maksua, onnistuu ostotapahtuma normaalisti. Vältät kassalla nolon tilanteen, kun korttimaksua ei hylätä. Jos pankki kuitenkin ehtii huomata tilinylityksen, siitä veloitetaan tyypillisesti noin 5-10 euroa, ja paperisesta huomautuksesta saatetaan veloittaa vielä lisää.

Käyttötilin saldoa kannattaa seurata varsinkin kuun lopulla ettei tilinylitystä satu. Hyvä vaihtoehto on myös maksaa luottokortilla, ja siirtää rahat myöhemmin luottotilille. Jos maksat luottokorttilaskun aina kerralla, saat käytännössä ilmaista maksuaikaa ostoksillesi.

Ulkomaanmaksut

Ulkomaille tehtävistä tilisiirroista saatetaan veloittaa kymmeniä euroja, varsinkin EU:n ulkopuolella. EU:n sisällä maksaminen on usein ilmaista, mutta esimerkiksi nettiostokset on turvallisinta maksaa luottokortilla tuoteturvan takia.

Verkkopankissa maksujen kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana. Usein jopa EU:n sisällä tapahtuvien maksujen yhteydessä voit valita kahdesta eri vaihtoehdosta. Voit maksaa joko oman pankin kulut, tai myös mahdolliset vastaanottajan pankin kulut. Jos valitset ”kaikki kulut”, maksat oman pankin palvelupalkkion lisäksi myös kaikkien ulkomaisten rahalaitosten perimät palkkiot. Kuluperintä ”kaikki kulut” on aina kallein vaihtoehto

Rahan nostaminen ulkomailla

Ulkomailla rahan nostamisesta veloitetaan yleensä aina hieman kuluja, jopa EU:n sisällä: lue täältä automaattinostojen hintojen eroista eri puolilla maailmaa.

Jos automaattinostosta ulkomailla veloitetaan jokin kiinteä summa, kannattaa nostaa mahdollisimman suuri summa kerralla. Jos matkustat EU:n sisällä, kannattaa nostaa valmiiksi euroja mukaan Suomesta niin vältyt nostokuluilta. Myös rahan vaihtaminen etukäteen voi tulla nostokuluja edullisemmaksi, varsinkin luottopuolelta nostamiseen verrattuna.

Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat luottokorttisi väärinkäytöltä? 

Kannattaa vertailla eri pankkien palveluhinnastoja ja varsinkin luottokorttien maksuja: vuosimaksun lisäksi luottokorttien korko- ja muut tilinhoitokustannukset vaihtelevat. Vertaile eri luottokortteja, jossa näet erot kustannusten välillä.

Voit vertailla eri luottokortteja kätevästi hintavertailustamme:

Luottokorttivertailu

Automaatti- ja käteisnostomaksut:

Suomessa käteisen nostaminen Otto-automaateilla on onneksi ilmaista. Muista kuitenkin, että luottopuolelta nostaminen maksaa. Yleensä luottokortilta nostaminen maksaa pankista riippuen n. 2-3 euroa + 2-3 prosenttia nostetusta summasta, sekä Suomessa että ulkomailla.

Tosin esimerkiksi Danske Bank veloittaa automaattinostoista palkkion, jos nostat useita kertoja kuukaudessa. Kannattaakin tarkistaa oman pankin hinnastosta onko omassa tilissä nostorajoituksia tai maksuja.

Jos käytät paljon käteistä ja nostat rahaa automaateilta, kannattaa tarkistaa, ettei pankkisi veloita automaattinostoista.

Tilinhoito- ja palvelumaksut:

Tilinhoitokuluja sekä palvelumaksuja on vaikea välttää. Pankit veloittavat useita erilaisia palvelumaksuja, mahdollisesti muun muassa tilinhoitomaksua (yleensä luottotilin käytöstä), verkkopankin käyttömaksua, luotolta nostamista, luottorajan muuttamisesta, saldokyselystä, tapahtumakyselystä sekä maksuautomaatilta maksamisesta.

Osalla monet näistä palveluista ovat ilmaisia, mutta varsinkin konttorissa asioidessa palveluista peritään usein maksu. Lisäksi esimerkiksi luottokorttien vuosimaksut vaihtelevat paljon, sekä paperilaskun lähettäminen saattaa maksaa pari euroa.

Luottotilin tilinhoitomaksua ei kuitenkaan veloiteta, jos luottoa ei ole käytetty tai se on maksettu kokonaan takaisin ennen eräpäivää. Asioinnin keskittäminen yhteen pankkiin saattaa auttaa myös kustannusten välttämisessä: pankit tarjoavat paremman tason asiakkaille (esimerkiksi asuntolaina kyseisessä pankissa) palveluita edullisemmin.

Myös opiskelijat saavat usein lähes ilmaisen pankkipalvelupaketin. Kannattaa myös tarkistaa onko perheellä eri pankkipaketit käytössä. Esimerkiksi avio- tai avopari voi usein yhdistää palvelupaketit ja säilyttää silti omat erilliset tilit.

Kadonneen tai suljetun kortin kustannukset:

Jos korttisi katoaa tai se varastetaan, kannattaa kortti kuolettaa mahdollisimman nopeasti. Uuden kortin hankkiminen tai tunnusluvun vaihtaminen maksaa yleensä noin 10 euroa.

Kortista kannattaa pitää hyvää huolta, sillä kadottamisesta seuraa aina lisävaivaa.

Lue lisää: Mitä tehdä jos kortti katoaa?

Kaikkia pankkien maksuja on mahdotonta välttää, mutta järkevällä ja suunnitelmallisella rahankäytöllä onnistuu säästämään ylimääräisistä kuluista!

Lue myös: Tiedätkö, miten turvaat luottokorttisi väärinkäytöltä? 

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.