Kaikki, mitä pankkien aukioloajoista tarvitsee tietää!

|Niina Tuttavainen

pankkien aukioloajat

Ovatko pankit auki juhannusaattona, tai siirtyykö raha pankista toiseen itsenäisyyspäivänä? Entä miten pankkiasioinnin voi hoitaa helpoiten, jos ei pääse pankin konttoriin käymään? Keräsimme tiedot pankkien poikkeusaukioloajoista sekä vaihtoehtoisista palvelukanavista!

Konttorien aukioloajat

Suomen Pankin mukaan pankkikonttorit ovat yleisesti ottaen auki arkipäivisin klo 9.15-16.15, mutta käytännössä aukioloajat ovat kuitenkin konttorikohtaisia, ja niissä esiintyy yllättävänkin paljon vaihtelua. Parhaiten oman konttorin aukioloajat selviävät pankin omilta nettisivuilta. Kannattaa myös muistaa, että usein ajanvarauksella konttorissa voi saada asiakaspalvelua myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Perinteisen konttorikäynnin lisäksi nykyään yhä useampi pankki tarjoaa mahdollisuutta hoitaa pankkiasioita verkkoneuvottelun kautta. Tällä hetkellä verkkoneuvottelu onnistuu Osuuspankin, Nordean, Aktian, S-Pankin ja Danske Bankin kanssa. Useimmiten verkkoneuvottelu voidaan järjestää virallisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Poikkeukset aukioloaikoihin

Vaikka aukioloajat ovatkin pääasiassa konttorikohtaisia, on myös olemassa yleispäteviä poikkeuksia pankkien aukioloaikoihin.

Pankit eivät ole auki, eivätkä rahansiirrot pankkien välillä liiku seuraavina päivinä:

 • uudenvuodenpäivä
 • pitkäperjantai
 • 2. pääsiäispäivä
 • vappu
 • joulupäivä
 • tapaninpäivä

Pankit eivät ole auki, mutta rahansiirrot pankkien välillä liikkuvat seuraavina päivinä:

 • loppiainen
 • helatorstai
 • juhannusaatto
 • itsenäisyyspäivä
 • jouluaatto

Pankit ovat auki normaalia lyhyemmän aikaa:

 • kiirastorstaina (klo 13 asti)
 • uudenvuoden aattona (klo 13 asti)

Pankit saattavat toimia supistetuilla aukioloajoilla:

 • helatorstain aattona ja helatorstain jälkeisenä perjantaina
 • pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina
 • itsenäisyyspäivän aattona
 • joulun aikaan (esim. 22.-27.12.)
 • loppiaisen aattona

Osa pankkien konttoreista saattaa lisäksi olla jonkin aikaa kokonaan kiinni kesällä, tyypillisesti heinäkuussa. Jotkut konttorit ovat kesällä auki supistetuin aukioloajoin.

Soita tai kysy Facebookissa

Pankkien verkkosivut ovat asiakkaiden käytössä vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri, mutta aina kaikkea tietoa netistä löydy, vaan tarvitaan asiakaspalvelijan apua. Koska pankkikonttorien aukioloajat ovat suhteellisen rajalliset, ei pankkiin aina välttämättä ehdi työpäivän jälkeen asioimaan.

Yksi vaihtoehto tilanteessa on tietenkin soittaa pankkiin ja pyrkiä hoitamaan asia puhelimitse. Puhelun lisäksi pankkien chateissa ja sosiaalisessa mediassa voi saada apua yleisluontoisiin ongelmiin ja kysymyksiin.

Näppäryyden lisäksi puhelinpalvelun ja sosiaalisen median kanavien etu on niiden aukioloajat, jotka ovat usein huomattavasti laajemmat kuin konttoreiden. Nordean asiakkailla on itse asiassa käytössään ympärivuorokautinen puhelinpalvelu, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Muista, että…

Sosiaalisen median kanavia ei ole varsinaisesti tarkoitettu henkilökohtaiselle pankkiasioinnille, vaan yleisluontoisten ongelmien selvittämiseen.

”Pankkien asiakaspalvelut Facebookissa, Twitterissä ja chateissa on tarkoitettu nopeiksi ja helpoiksi tavoiksi selvittää yleisiä asioita. On kuitenkin huomioitava, että sosiaalisessa mediassa viestittely ei vaadi tunnistautumista pankkipalveluihin. Näin ollen turvallisuussyistä näissä palveluissa ei hoideta henkilökohtaisia pankki- ja raha-asioita niin kuin ei sähköpostillakaan. Vain verkkopankissa voi lähettää suojattuja viestejä pankille”, muistuttaa VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Sebastian Blomqvist.

Kortin sulkupalvelu on aina auki

Vaikka pankkien aukioloajat ovat rajalliset, korttien sulkupalvelut ynnä muut hätätapauksiin vastaavat numerot ovat auki ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Kannattaa ehdottomasti muistaa tallentaa kortin sulkupalvelun numero kännykkään, jotta katoamistapauksessa kortin saa suljettua ensi tilassa.

Konttoristakaan ei saa kaikkea

Vaikka pankin konttorissa varsin monipuolista palvelua saakin, kannattaa muistaa, että jokainen pankki myy ja markkinoi vain omia tuotteitaan, ja ne eivät välttämättä ole sopivimmat juuri sinun tilanteeseesi. Esimerkiksi lainojen vertailu ja kilpailutus täytyy siis hoitaa itse markkinoiden edullisimman lainan löytämiseksi. Myös luottokorttien hintoja ja ominaisuuksia kannattaa vertailla itselle sopivimman kortin löytämiseksi.

Vertaile markkinoiden vakuudettomat lainat puolueettomassa vertailussamme:

Vertaile vakuudettomia lainoja ilmaiseksi

Lainojen ja luottokorttien lisäksi pankkien palvelumaksuissa ja esimerkiksi säästötilien koroissa on yllättävän suuria eroja, minkä vuoksi ylipäätään kaikki pankkipalvelut kannattaa vertailla sopivimman kokonaisuuden löytämiseksi.

Lähde: Suomen Pankki