Pankki tarjoaa talletuksille moninkertaisesti korkoa normaaliin verrattuna – Norja on aikeissa puolittaa talletussuojan

|Posted by | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Uutiset
Tags: , ,

Talletuksille korkeaa korkoa

Bank Norwegian hamuaa suomalaisten veronmaksajien talletuksia tarjoamalla talletuksille korkeampaa korkoa verrattuna perinteisiin suomalaisiin talletuspankkeihin. Tähän asti norjalaispankki on myös vakuuttanut suomalaisten talletukset Norjan talletussuojalla. Nyt Norja on päättänyt kuitenkin puolittaa tämän talletussuojan, jottei pankki voisi käyttää markkinoinnissa hyväksi Norjan EU-maita parempaa suojaa.

Vertaile säästötilejä! Löydä paras talletustili säästöillesi!

Norjan talletussuojajärjestelmän korvaustaso pysyy yhä kahdessa miljoonassa Norjan kruunussa (207 000 euroa) jokaista tallettajaa kohti kaikissa pankissa. Muista maista tuleville talletuksille talletussuojarajaksi on kuitenkin ehdotettu 100 000 euroa, jotta toimintaedellytykset ovat yhtenäiset”, kertoo Norjan valtionvarainministeriön valtiosihteeri Geir Olsen sähköpostissa.

Norjan valtiovarainministeriön mukaan talletussuojaa alennetaan norjalaispankin rajat ylittävän toiminnan takia. Norjalaiset ovat arvostelleet pankkinsa kasvaa talletuskantaa Suomessa, koska se näyttäytyy riskinä talletussuojajärjestelmälle. Käytännössä jos pankki menisi konkurssiin, norjalaisten pitäisi korvata suomalaisten talletusvarat.

Suomessa Bank Norwegian maksaa talletustileille 1,75 prosentin talletuskorkoa, kun suurin osa suurten suomalaispankkien talletuskoroista on lähempänä nollaa. Norjalaispankin tavallista korkeamman talletuskoron tekee mahdolliseksi se, että pankki lainaa talletukset eteenpäin vakuudettomina kulutusluottoina, joilla voi olla 20 prosentin korko.

Bank Norwegianin talousjohtaja Pål Svenkerud luonnehti asiaa seuraavasti vuonna 2016: “Liiketoimintamme perustuu siihen, että lainaamme rahaa ilman vakuuksia, joten lainoissa on isompi riski ja niiden korko on vastaavasti korkeampi. Toimimme myös hyvin tehokkaasti ja pienin kustannuksin”.

Perinteiset pankit saavat Euroopan keskuspankilta edullista lainaa asuntolainaportfolioitansa vastaan, minkä vuoksi niiden ei kannata maksaa talletuskorkoa paljon nollaa enempää. Sen sijaan norjalaispankin on maksettava varainhankinnastaan enemmän, koska vakuudettomiin kulutusluottoihin liittyy suurempi riski verrattuna asuntolainoihin, joilla on täydet vakuudet. Kaikki lainanhakijat eivät nimittäin pysty maksamaan lainojaan takaisin, jolloin luotot jäävän rahoituslaitoksen tappioksi.