Milloin pankit ovat kiinni vuonna 2023?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Pankit kiinni vuonna 2018

Pankkien aukioloajat ovat monille pääpiirteittäin selvät: pankkikonttoriin pääsee asioimaan arkipäivisin virka-aikaan ja muina aikoina palvelun saaminen vaatii etukäteisvarauksen tai on jopa mahdotonta. Juhlapyhät kuitenkin hieman sekoittavat tätä kaavaa ja moni voi jäädä miettimään, mitkä ne juhlapyhät olivatkaan, jolloin pankit ovat yllättäen arkena kiinni.

Useimmat konttorissa saatavat pankkipalvelut ovat myös saatavilla verkossa. Suurin osa pankeista tarjoaa esimerkiksi rahoitustuotteensa täysin verkossa. Kattavien digitaalisten palveluiden saatavuus voikin olla yksi hyvä syy vaihtaa pankkia.

Vaikka pankit olisivat kiinni, ei se aina tarkoita, että maksuliikenne pankkitililtä toiselle seisoisi. Euroalueella toimiva TARGET2-maksujenvälitysjärjestelmä ei seiso paikallaan kaikkina suomalaisina pyhinä. Maksujenvälitys suljetaan käytännössä EU-alueen suurimpina yhteisinä pyhäpäivinä eli uudenvuodenpäivänä, pitkänä perjantaina, toisen pääsiäispäivänä, vappuna, joulupäivänä ja tapaninpäivänä.

Mikä on TARGET2?

 

TARGET2 on euroalueella toimiva maksujenvälitysjärjestelmä. Yhteisellä maksujenvälitysjärjestelmällä Euroopan keskuspankki haluaa vakauttaa rahoitusjärjestelmää tarjoamalla toimivan ja tehokkaan maksujärjestelmän. TARGET2 edistää yhteistä rahapolitiikkaa mahdollistamalla rahan vapaan liikkuvuuden.

Käytännössä TARGET2-järjestelmä toimii siten, että kaikki pankkien väliset rahasiirrot ja -maksut kulkevat järjestelmän kautta.

Näinä päivinä pankit ovat kiinni vuonna 2023

Seuraavaksi esittelemme ne päivät, jolloin pankit ovat varmasti suljettuina:

Pankit ovat kiinni:
JuhlapyhäPäivämäärä 2022Ajankohta
Uudenvuodenpäivä1.1.2023Uudenvuodenpäivä on aina 1.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Loppiainen6.1.2023Loppiainen on aina 6.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Pitkäperjantai7.4.2023Pitkäperjantai on aina 22.3-25.4 välissä. Pitkää perjantaita vietetään pääsiäispäivää edeltävänä perjantaina. Pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Toinen pääsiäispäivä10.4.2023Toinen pääsiäispäivä on aina 22.3-25.4 välissä. Toista pääsiäispäivää vietetään aina ensimmäisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Ensimmäistä pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Vappu1.5.2023Vappu on aina 1.5 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Helatorstai18.5.2023Helatorstain ajankohta vaihtelee pääsiäisen mukaan. Helatorstaita vietetään 40. päivänä pääsiäisestä ja aina torstaina.
Juhannusaatto23.6.2023Juhannusaatto on aina kesäkuun 19-25. päivän välinen perjantai.
Itsenäisyyspäivä6.12.2023Itsenäisyyspäivä on aina 6.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Jouluaatto24.12.2023Jouluaatto on aina 24.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Joulupäivä25.12.2023Joulupäivä on aina 25.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Tapaninpäivä26.12.2023Tapaninpäivä on aina 26.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.

Taulukossa ei ole huomioitu juhlapyhiä, jotka osuvat aina viikonlopulle.

Pankkien aukioloajat eivät siis ole rakettitiedettä. Muista kuitenkin, että pankkiasiointi ei aina tarvitse konttoria tai sitä, että pankki olisi missään muodossa auki. Esimerkiksi lainoja ja luottokortteja voi hakea verkossa vuorokauden ympäri ja niiden vertailukin on helppoa VertaaEnsin.fi:n kaltaisissa palveluissa. Suuremmaksi ongelmaksi voivat muodostua juhlapyhistä johtuvat rahaliikenteen seisaukset: vaikka luottohakemus käsiteltäisiin ja hyväksyttäisiin esimerkiksi viikonloppuna, rahan siirto pankkitilille onnistuu ainoastaan pankkipäivinä.

Varautumalla siihen, että pankit voivat joskus olla kiinni, vältät epämieluisat yllätykset ja hätätilanteet. Ja muista, että esimerkiksi korttien sulkupalvelu on auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:
Suomen pankki

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset