Milloin pankit ovat kiinni vuonna 2019?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Pankkiasiointi
Tags: ,

Pankit kiinni vuonna 2018

Pankkien aukioloajat ovat monille pääpiirteittäin selvät: pankkikonttoriin pääsee asioimaan arkipäivisin virka-aikaan ja muina aikoina palvelun saaminen vaatii etukäteisvarauksen tai on mahdotonta. Juhlapyhät kuitenkin hieman sekoittavat tätä kaavaa ja moni voi jäädä miettimään, mitkä ne juhlapyhät olivatkaan, jolloin pankit ovat yllättäen arkena kiinni.

Useimmat konttorissa saatavat pankkipalvelut ovat myös saatavilla verkossa. Suurin osa pankeista tarjoaa esimerkiksi rahoitustuotteensa täysin verkossa. Voit vertailla eri pankkien rahoitustuotteita tästä:

Vaikka pankit olisivat kiinni, ei se aina tarkoita, että maksuliikenne seisoisi. Euroalueella toimiva TARGET2-maksujenvälitysjärjestelmä ei seiso paikallaan kaikkina suomalaisina pyhinä. Maksujenvälitys suljetaan käytännössä EU-alueen suurimpina yhteisinä pyhäpäivinä eli uudenvuodenpäivänä, pitkänä perjantaina, toisen pääsiäispäivänä, vappuna, joulupäivänä ja tapaninpäivänä.

Mikä on TARGET2?

TARGET2 on euroalueella toimiva maksujenvälitysjärjestelmä. Yhteisellä maksujenvälitysjärjestelmällä Euroopan keskuspankki haluaa vakauttaa rahoitusjärjestelmää tarjoamalla toimivan ja tehokkaan maksujärjestelmän. TARGET2 edistää yhteistä rahapolitiikkaa mahdollistamalla rahan vapaan liikkuvuuden.

Käytännössä TARGET2-järjestelmä toimii siten, että kaikki pankkien väliset rahasiirrot ja -maksut kulkevat järjestelmän kautta.

Näinä päivinä pankit ovat kiinni vuonna 2019

Seuraavaksi esittelemme ne päivät, jolloin pankit ovat varmasti suljettuina:

Pankit ovat kiinni:
Juhlapyhä Päivämäärä 2019 Ajankohta
Uudenvuodenpäivä 1.1.2019 Uudenvuodenpäivä on aina 1.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Loppiainen 6.1.2019 Loppiainen on aina 6.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Pitkäperjantai 19.4.2019 Pitkäperjantai on aina 22.3-25.4 välissä. Pitkää perjantaita vietetään pääsiäispäivää edeltävänä perjantaina. Pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Toinen pääsiäispäivä 22.4.2019 Toinen pääsiäispäivä on aina 22.3-25.4 välissä. Toista pääsiäispäivää vietetään aina ensimmäisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Ensimmäistä pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Vappu 1.5.2019 Vappu on aina 1.5 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Helatorstai 30.5.2019 Helatorstain ajankohta vaihtelee pääsiäisen mukaan. Helatorstaita vietetään 40. päivänä pääsiäisestä ja aina torstaina.
Juhannusaatto 21.6.2019 Juhannusaatto on aina kesäskuun 19-25. päivän välinen perjantai.
Itsenäisyyspäivä 6.12.2019 Itsenäisyyspäivä on aina 6.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Jouluaatto 24.12.2019 Jouluaatto on aina 24.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Joulupäivä 24.12.2019 Joulupäivä on aina 25.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Tapaninpäivä 26.12.2019 Tapaninpäivä on aina 26.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.

Taulukossa ei huomioitu juhlapyhiä, jotka osuvat aina viikonlopulle.

Pankkien aukioloajat eivät siis ole rakettitiedettä. Muista kuitenkin, että pankkiasiointi ei aina tarvitse konttoria tai sitä, että pankki olisi missään muodossa auki. Esimerkiksi lainoja ja luottokortteja voi hakea verkossa vuorokauden ympäri ja niiden vertailukin on helppoa VertaaEnsin.fi kaltaisissa palveluissa. Suuremmaksi ongelmaksi voivat muodostua juhlapyhistä johtuvat rahaliikenteen seisaukset: vaikka luottohakemus käsiteltäisiin ja hyväksyttäisiin esimerkiksi viikonloppuna, rahan siirto pankkitilille onnistuu ainoastaan pankkipäivinä.

Varautumalla siihen, että pankit voivat joskus olla kiinni, vältät epämieluisat yllätykset ja hätätilanteet. Ja muista, että esimerkiksi korttien sulkupalvelu on auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:
Euroopan keskuspankki
Juhlapyhät.fi
Suomen pankki