Milloin pankit ovat kiinni vuonna 2020?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Pankkiasiointi
Tags: ,

Pankit kiinni vuonna 2018

Pankkien aukioloajat ovat monille pääpiirteittäin selvät: pankkikonttoriin pääsee asioimaan arkipäivisin virka-aikaan ja muina aikoina palvelun saaminen vaatii etukäteisvarauksen tai on mahdotonta. Juhlapyhät kuitenkin hieman sekoittavat tätä kaavaa ja moni voi jäädä miettimään, mitkä ne juhlapyhät olivatkaan, jolloin pankit ovat yllättäen arkena kiinni.

Useimmat konttorissa saatavat pankkipalvelut ovat myös saatavilla verkossa. Suurin osa pankeista tarjoaa esimerkiksi rahoitustuotteensa täysin verkossa. Voit vertailla eri pankkien rahoitustuotteita tästä:

Vaikka pankit olisivat kiinni, ei se aina tarkoita, että maksuliikenne seisoisi. Euroalueella toimiva TARGET2-maksujenvälitysjärjestelmä ei seiso paikallaan kaikkina suomalaisina pyhinä. Maksujenvälitys suljetaan käytännössä EU-alueen suurimpina yhteisinä pyhäpäivinä eli uudenvuodenpäivänä, pitkänä perjantaina, toisen pääsiäispäivänä, vappuna, joulupäivänä ja tapaninpäivänä.

Mikä on TARGET2?

TARGET2 on euroalueella toimiva maksujenvälitysjärjestelmä. Yhteisellä maksujenvälitysjärjestelmällä Euroopan keskuspankki haluaa vakauttaa rahoitusjärjestelmää tarjoamalla toimivan ja tehokkaan maksujärjestelmän. TARGET2 edistää yhteistä rahapolitiikkaa mahdollistamalla rahan vapaan liikkuvuuden.

Käytännössä TARGET2-järjestelmä toimii siten, että kaikki pankkien väliset rahasiirrot ja -maksut kulkevat järjestelmän kautta.

Näinä päivinä pankit ovat kiinni vuonna 2020

Seuraavaksi esittelemme ne päivät, jolloin pankit ovat varmasti suljettuina:

Pankit ovat kiinni:
JuhlapyhäPäivämäärä 2020Ajankohta
Uudenvuodenpäivä1.1.2020Uudenvuodenpäivä on aina 1.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Loppiainen6.1.2020Loppiainen on aina 6.1 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Pitkäperjantai19.4.2020Pitkäperjantai on aina 22.3-25.4 välissä. Pitkää perjantaita vietetään pääsiäispäivää edeltävänä perjantaina. Pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Toinen pääsiäispäivä22.4.2020Toinen pääsiäispäivä on aina 22.3-25.4 välissä. Toista pääsiäispäivää vietetään aina ensimmäisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Ensimmäistä pääsiäispäivää vietetään kevätpäiväntasauksen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Vappu1.5.2020Vappu on aina 1.5 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Helatorstai21.5.2020Helatorstain ajankohta vaihtelee pääsiäisen mukaan. Helatorstaita vietetään 40. päivänä pääsiäisestä ja aina torstaina.
Juhannusaatto19.6.2020Juhannusaatto on aina kesäskuun 19-25. päivän välinen perjantai.
Itsenäisyyspäivä6.12.2020Itsenäisyyspäivä on aina 6.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Jouluaatto24.12.2020Jouluaatto on aina 24.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Joulupäivä24.12.2020Joulupäivä on aina 25.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Tapaninpäivä26.12.2020Tapaninpäivä on aina 26.12 ja voi osua mille tahansa viikonpäivälle.

Taulukossa ei huomioitu juhlapyhiä, jotka osuvat aina viikonlopulle.

Pankkien aukioloajat eivät siis ole rakettitiedettä. Muista kuitenkin, että pankkiasiointi ei aina tarvitse konttoria tai sitä, että pankki olisi missään muodossa auki. Esimerkiksi lainoja ja luottokortteja voi hakea verkossa vuorokauden ympäri ja niiden vertailukin on helppoa VertaaEnsin.fi kaltaisissa palveluissa. Suuremmaksi ongelmaksi voivat muodostua juhlapyhistä johtuvat rahaliikenteen seisaukset: vaikka luottohakemus käsiteltäisiin ja hyväksyttäisiin esimerkiksi viikonloppuna, rahan siirto pankkitilille onnistuu ainoastaan pankkipäivinä.

Varautumalla siihen, että pankit voivat joskus olla kiinni, vältät epämieluisat yllätykset ja hätätilanteet. Ja muista, että esimerkiksi korttien sulkupalvelu on auki 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Lähteet:
Euroopan keskuspankki
Juhlapyhät.fi
Suomen pankki

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *