Osamaksusopimus on kannattava vain selkeillä ehdoilla

|Pauliina Laitinen
osamaksusopimus vai laina

Mikä on osamaksusopimus?

Osamaksusopimus tarkoittaa lyhyesti sanottuna kauppahinnan pilkkomista pidemmälle ajalle. Käytännössä kauppias ja ostaja sopivat, että maksu tapahtuu sovituissa erissä ja summissa tietyllä aikavälillä. Kaupat tarjoavat maksuvaihtoehtona osamaksusopimuksia, mutta moni ei tule ajatelleeksi, että laina tai luottokortti ajaa oikeastaan saman asian.

Osamaksusopimuksessa luoton tarjoaa yleensä pankki tai rahoitusyhtiö samaan tapaan kuin se haettaisiin suoraan kyseiseltä laitokselta. Niinpä jos haluaa ostaa tuotteen osamaksulla, kannattaa hintavertailuun ottaa pankit ja rahoituslaitokset.

Vertaile lainoja ilmaiseksi

Osamaksusopimus vai laina?

Osamaksusopimuksesta käy ilmi maksettava rahamäärä, erät ja osamaksun muut kustannukset.

Jos haluaa tehdä osamaksusopimuksen, mahdollisuutta osamaksuun ei välttämättä tarvitse tiedustella myyjältä, vaan voit myös tarkistaa erilaiset rahoitusvaihtoehdot pankeilta. Usein jos verkkokauppa tarjoaa osamaksumahdollisuutta, on verkkokaupalla yleensä sopimus vain yhden luotontarjoajan kanssa. Näin kustannuksia ei tule välttämättä vertailtua muihin, ja ne voivat jopa jäädä epäselviksi. Usein osamaksua saatetaan mainostaa kertomalla, mitä kuluja siitä ei peritä.

Kuitenkin osamaksu on aina lainaa eli rahavelkaa, joka sitoo tavalla tai toisella. Jos maksueriä ei suorita ajallaan, voi siitä seurata lisäkorkoa. Lisäksi osamaksuun, lainaan ja luottokorttilaskuun voi liittyä kustannuksia nimellä jos toisella. Siispä kannattaa tarkkailla vain todellista vuosikorkoa ja lainan kokonaishintaa ja muistaa lisäksi, että pitkä laina-aika kasvattaa kustannuksia suuremmaksi.

Kulutusluottojen kokonaiskustannukset voivat olla alhaisemmat kuin osamaksujen, sillä on olemassa myös kohtuukorkoisia kulutusluottoja. Otimme vertailuun esimerkiksi yhden lainan, luottokortin ja verkossa tarjotun osamaksurahoituksen. Näin erilaisilla tavoilla voi rahoittaa 1 000 euron jääkaapin 12 kk maksuajalla.

Esimerkit osamaksusopimuksista

RahoitusvaihtoehtoArvioitu nimelliskorko(1)Muut kustannuksetLainaerän suuruusTodellinen vuosikorkoKokonaiskustannukset
Kaarna laina7,90 %90 € aloituskulu, 8 €/kk tilinhoitomaksu87 €8,191 043
Verkkokauppa Apuraha14,994,80 € kk-maksut yhteensä9426,831 124,78
S-Etukortti Visa Credit/Debit6 %2 € kk-maksu, kun luottoa käytetty87 €Riippuu maksuaikataulustaSumma
  • (1) Taustatietoina luottoarviointiin on käytetty 44-vuotiasta omistusasujaa, jolla on vakituinen työsuhde.

Kannattaa siis muistaa, että luottokorttikin on yksi vaihtoehto rahoittaa ostokset, ja se tarjoaa usein keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa. Lisäksi maksuaikataulu on melko vapaasti päätettävissä itse, ja siinä voi joustaa. Luottokortti onkin usein paras vaihtoehto, jos ehtii maksaa laskun ennen korottoman maksuajan umpeutumista.

Kuitenkin luottokortin käytön kokonaiskustannuksia on ehkä vaikeampi hahmottaa kuin esimerkiksi etukäteen sovitun lainasopimuksen kuukausieriä, todellista vuosikorkoa ja kokonaishintaa.

Kohtuuhintainen laina onkin hyvä vaihtoehto kalliille osamaksulle. Kannattaa siis kauppiaan osamaksutarjouksen lisäksi verrata itse lainat, joista voi löytyä parempi vaihtoehto.

Lainavertailuun