
VertaaEnsin.fi ja Sijoittaja.fi toteuttivat yhdessä kuluttajille ilmaisen vertailutyökalun, jolla voit tarkistaa osakesäästötilin kulut ja tilikohtaiset erot omalla kohdallasi. Osakesäästötili kiinnostaa monia yksityissijoittajia, mutta miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?
Mikä on osakesäästötili?
Osakesäästötili on tili osakkeiden ostoa varten. Voit ostaa ja myydä tilin sisällä helposti suomalaisia ja ulkomaisia osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Osakesäästötilejä välittävät Danske Bank, Nordea, Nordnet ja Mandatum. Kaupankäynti osakesäästötileillä käynnistyi 1.1.2020.
Osakesäästötilin tavoitteena on madaltaa kynnystä osakesäästämiseen. Tili on suunnattu ennen kaikkea tavallisille säästäjille, ja tilin maksimitalletusmäärä on 50 000 euroa. Nimensä mukaisesti osakesäästötili on tarkoitettu ainoastaan osakesijoittamiseen, eikä sinne voi ostaa esimerkiksi rahasto-osuuksia, pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä, listaamattomia osakkeita, joukkovelkakirjalainoja tai johdannaisia. Näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi rahasto koostuisi pelkästään osakkeista.
Osakesäästötilin suurin hyöty on verovapaa kaupankäynti osakkeilla tilin sisällä. Veroja ei makseta vuosittain, vaan ainoastaan noston yhteydessä tai tiliä lakkauttaessa, kun varat “kotiutetaan” osakesäästötililtä.
Osakesäästötili pähkinänkuoressa
- Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla
- Maksimitalletus 50 000 euroa erissä tai kerralla
- Tilille voi siirtää vain rahaa, ei omistuksessa olevia osakkeita
- Tilillä olevat osakekaupat ja osingot verovapaasti
- Tuotosta peritään ainoastaan noston yhteydessä veroa 30 – 34 %
- Kotimaisten osakkeiden lähdevero 0 %
- Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 15 %
- Hankintameno-olettama ei käytettävissä
- Ainoastaan yksityishenkilö voi avata tilin
- Yksityishenkilöllä voi olla vain yksi tili
Mikä on arvo-osuustili?
Arvo-osuustili on perinteinen osakesalkku. Arvo-osuustiliä käytetään arvopapereiden säilytykseen. Toisin kuin osakesäästötilillä, voi arvo-osuustilillä olla käytännössä mitä tahansa kotimaisia tai ulkomaisia arvopapereita.
Arvo-osuustilien määrää tai sinne ostettavan omaisuuden määrää ei ole myöskään rajoitettu. Sinulla siis voi olla esimerkiksi yksi arvo-osuustili säännölliseen sijoittamiseen, ja toinen tili satunnaiseen sijoittamiseen. Nämä voivat olla myös eri rahoituslaitoksissa. Arvo-osuustilien vertailuun kannattaa panostaa, sillä eri rahoituslaitosten välillä on eroja niin käytettävyydestä kuin välityspalkkioissa.
Osakkeiden myynti arvo-osuustililtä ja osakesäästötililtä tapahtuu periaatteessa aivan samalla tavalla. Ainoastaan verotukselliset yksityiskohdat eroavat. Arvo-osuustilin kautta käytävien kauppojen voitoista maksetaan verot myyntivuonna normaaliin tapaan. Sama tilanne on myös silloin, jos tilille tulee joistain osakeomistuksista osinko.
Arvo-osuustili pähkinänkuoressa
- Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla, ETF:illä, rahastoilla, pörssilistatuilla tuotteilla ja listaamattomilla osakkeilla
- Ei rajoitusta siirrettäville rahavaroille
- Voittojen ja osinkojen verotus vuosittain
- Kotimaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
- Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
- Hankintameno-olettama käytettävissä
- Yksityishenkilö tai yritys voi avata tilin
- Tilien lukumäärää ei rajoitettu
Kumpi tilimuoto kannattaa valita?
Molemmissa tilimuodoissa on omat plussat ja miinuksensa. Arvo-osuustili ja osakesäästötili eivät myöskään poissulje toisiaan, mikä voikin olla hyvä lähtökohta oman tarpeen arvioimiselle.
Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin sopivuus sijoittajalle riippuu yksinkertaisesti siitä, miten sijoitusinstrumentteja haluaa käyttää. Osakesäästötilin selkein etu voi kuitenkin löytyä verokäytännön hyödyntämisestä. Kun osingoista ja myyntivoitoista ei tarvitse maksaa vuosittain veroa, osuus, jonka olisi muuten maksanut veroina, kasvaa korkoa. Siten koko sijoituspääoma kasvaa mahdollisimman paljon korkoa korolle -ilmiötä hyödyntäen.