Osakesäästötili vs arvo-osuustili

|Nita Joutsen

kolikoita, kasvi ja vertaaensin.fi logo

Osakesäästötilit ovat nyt täällä. Kaupankäynti osakesäästötileillä käynnistyi 1.1.2020. Osakesäästötilin suurin hyöty on verovapaa kaupankäynti osakkeilla tilin sisällä. Veroja ei makseta vuosittain vaan ainoastaan noston yhteydessä tai tiliä lakkauttaessa. Osakesäästötilejä välittävät Danske Bank, Nordea, Nordnet ja Mandatum.

VertaaEnsin.fi ja Sijoittaja.fi toteuttivat yhdessä kuluttajille ilmaisen vertailutyökalun, jolla voit tarkistaa osakesäästötilin kulut ja tilikohtaiset erot omalla kohdallasi. Osakesäästötili kiinnostaa monia yksityissijoittajia, mutta miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?

Arvo-osuustili voisi olla klassiselta nimeltään osakesalkku. Se on tili, jota käytetään Suomessa arvopapereiden säilytykseen. Toisin kuin osakesäästötilillä, voi arvo-osuustilillä olla käytännössä mitä tahansa kotimaisia tai ulkomaisia arvopapereita. Myös arvo-osuustilien vertailu on mahdollista. Käytännössä erot muodostuvat käytettävyydestä ja välittäjien palkkioista.

Verot on maksettava kuitenkin jossain vaiheessa, arvo-osuustilin kohdalla kaupankäyntivuonna ja osakesäästötilin kohdalla, kun sieltä nostetaan rahaa ulos. Pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 % ja tämän ylittävältä osalta 34 %. Jos kuitenkin olet myynyt osakkeita kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 1 000 eurolla, sinun ei tarvitse maksaa myyntivoitosta veroa.

Ulkomaisten osakkeiden verotus eroaa siten, että niistä peritään yleensä lähdevero ulkomailla, joka kuitenkin hyvitetään Suomen verotuksessa.

Osinkojen verotus puolestaan tapahtuu siten, että 15 prosenttia osingoista on verovapaata, ja loput verotetaan pääomatuloina.

Vertaile osakesäästötilit ilmaiseksi

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on tili osakkeiden ostoa varten. Voit ostaa ja myydä tilin sisällä helposti suomalaisia ja ulkomaisia osakkeita ilman välittömiä veroseuraamuksia. Minkäänlaista verotonta osakekauppaa tilillä ei kuitenkaan voi tulla, vaan verot tulevat maksettavaksi voitoista ja osingoista, kun rahat “kotiutetaan” osakesäästötililtä.

Tämän tavoitteena on madaltaa kynnystä osakesäästämiseen. Osakesäästötili on myös suunnattu ennen kaikkea tavallisille säästäjille, sillä suursijoittajille tili maksimitalletusmäärä 50 000 euroa on tietysti melko pieni summa.

Osakesäästötilille ei kuitenkaan voi ostaa mitä tahansa. Se on nimensä mukaisesti tarkoitettu ainoastaan osakesijoittamiseen, eikä sinne voi ostaa esimerkiksi rahasto-osuuksia tai pörssinoteerattuja rahastoja eli ETF:iä, listaamattomia osakkeita, joukkovelkakirjalainoja tai johdannaisia. Näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi rahasto koostuisi pelkästään osakkeista.

Osakesäästötili

 • Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla
 • Maksimitalletus 50 000 euroa erissä tai kerralla
 • Tilille voi siirtää vain rahaa, ei omistuksessa olevia osakkeita
 • Tilillä olevat osakekaupat ja osingot verovapaasti
 • Tuotosta peritään ainoastaan noston yhteydessä veroa 30 – 34 %
 • Kotimaisten osakkeiden lähdevero 0%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 15%
 • Hankintameno-olettama ei käytettävissä
 • Ainoastaan yksityishenkilö voi avata tilin
 • Yksityishenkilöllä voi olla yksi tili
osakesäästötili-faktat

Mikä on arvo-osuustili ja mitkä arvo-osuustilin edut

Arvo-osuustili on perinteisempi osakesalkku, joka ei ole osakesäästötilin tapaan “suljettu”, vaan jonka kautta käytävien kauppojen voitoista maksetaan verot normaaliin tapaan.

Sama tilanne on myös silloin, jos tilille tulee joistain osakeomistuksista osinko. Jos esimerkiksi jokin arvopaperi myydään, huomioidaan siitä saatava voitto myyntivuoden verotuksessa.

Toisin kuin osakesäästötilejä, arvo-osuustilien määrää tai sinne ostettavan omaisuuden määrää ei ole rajoitettu. Sinulla siis voi olla oma arvo-osuustili ja arvopaperiomistuksia vaikka useammassa pankissa ja pankkiiriliikkeessä. Tilin voi omistaa myös yritys tai yhteisö. 

Moni saattaa esimerkiksi säästää kuukausittain rahastoihin omassa pankissaan, mutta sijoittaa silloin tällöin ylimääräistä vaikkapa Nordnetin arvo-osuustilillään.

Osakkeiden myynti arvo-osuustililtä ja osakesäästötililtä tapahtuu periaatteessa aivan samalla tavalla. Ainoastaan verotukselliset yksityiskohdat eroavat.

Arvo-osuustili

 • Kaupankäynti ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla, ETF:illä, rahastoilla, pörssilistatuilla tuotteilla ja listaamattomilla osakkeilla
 • Ei rajoitusta siirrettäville rahavaroille
 • Voittojen ja osinkojen verotus vuosittain
 • Kotimaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero 25,5%
 • Hankintameno-olettama käytettävissä
 • Yksityishenkilö tai yritys voi avata tilin
 • Tilien lukumäärää ei rajoitettu
osakesäästötili-arvoosuustili

Molemmissa tileissä on omat plussat ja miinuksensa. Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin sopivuus sijoittajalle riippuu yksinkertaisesti siitä miten sijoitusinstrumentteja haluaa käyttää, mutta osakesäästötili on omiaan juuri korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisessä. Kun osingoista ja myyntivoitoista ei tarvitse maksaa vuosittain veroa, osuus, jonka olisi muuten maksanut veroina, kasvaa korkoa. Siten koko sijoituspääoma kasvaa mahdollisimman paljon hyödyntäen korkoa korolle -ilmiötä.

Arvo-osuustili ja osakesäästötili eivät suinkaan poissulje toisiaan. Vuoden 2020 alusta lähtien on ollut mahdollista ajaa kaksilla rattailla. Osakesäästötilillä kannattaa tehdä osakepoimintaa kotimaisilla osakkeilla ja arvo-osuustilillä sijoittaa esimerkiksi rahastoihin.

Arvo-osuustilille voi kuitenkin ostaa myös osakkeita – aivan yhtä lailla kuin osakesäästötilille.

Vertaile osakesäästötilit ilmaiseksi
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.