Lapset ja Raha -blogin Nina Nordlund haastattelussa

| | Aihe: Vieraskynä ja haastattelut

Nina Nordlund

Varallisuusvalmentaja sekä Lapset ja Raha -blogin perustaja Nina Nordlund on ollut kiinnostunut säästämisestä lapsesta saakka, ja nyt aikuisiällä hän on käyttänyt tuhansia tunteja talousasioiden opiskeluun ja tietotaidon kerryttämiseen. Blogissaan Nina pureutuu talouteen ennen kaikkea lastenkasvatuksen ja lapsiperheen näkökulmasta, sillä hänestä taloustaitoja on tärkeää opetella pienestä pitäen.

Vaikka lasten talouskasvatus onkin Ninan sydäntä lähellä, löytyy häneltä vinkkejä ja asiantuntemusta myös aikuisten raha-asioiden hallintaan. Pyysimme Ninaa kertomaan omasta talousfilosofiastaan sekä jakamaan parhaat vinkkinsä niin oman talouden hallintaan kuin lasten talouskasvatukseenkin.

Milloin ja miksi alun perin kiinnostuit talousasioista?

Olen ollut ihan lapsuudestani asti kiinnostunut säästämisestä. Lapsena säästin aina johonkin kohteeseen, mutta sellainen tulevaisuutta varten säästäminen ja taloudellisen vapauden tavoittelu alkoi huomattavasti myöhemmin aikuisiässä. Määrätietoisuus säästämistä kohtaan alkoi kuitenkin jo opiskeluaikoina, jolloin kesätyöstä saadut rahat mahdollisti myös osakesijoittamisen. Asuntosijoittaminen alkoi huomattavasti myöhemmin vasta 2010.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka olet oppinut oman talouden hallinnasta?

Vanhemmiltani olen oppinut, että aina pitää laittaa jemmaan rahaa. Se oikeastaan on se tärkein asia. Jos mietitään oman hyvän talouden kaavaa, niin sehän on yksinkertaisesti seuraava: kuluta vähemmän kuin tienaat ja säästä erotus.

Eli jos pystyt aina laittamaan pienen siivun säästöön, niin tämä kaava toteutuu. Lisäksi oman talouden hallintaan kuuluu mielestäni myös tuottavan varallisuuden rakentaminen, eli tällaiset sijoitukset tuovat pitkällä tähtäimellä tuloja ja turvaa elämän eri tilanteisiin.

Mitkä ovat mielestäsi tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät raha-asioihin liittyen, ja miten ne voitaisiin välttää?

Mielestäni on olemassa kaksi isoa vaaraa:

1) Kun kulutat enemmän kuin tienaat, niin se on yksi suurimmista virheistä, mitä voi tehdä. Voi toki olla, että työttömyydestä tai muusta tragediasta johtuen päädytään tällaiseen tilanteeseen. Sen voi kuitenkin välttää, jos seuraavaa virhettä ei tee:

2) Ei varauduta taloudellisesti yllättäviin tilanteisiin, eli jätetään puskurirahaston kerääminen.

Jos noudatat hyvän talouden kaavaa TULOT > MENOT (+säästä erotus!) silloin vältyt suurimmilta raha-asioihin liittyviltä virheiltä.

Miten suhtaudut luottokortteihin?

Minulla on ristiriitaiset tunteet luottokortteja kohtaan. Olen töissäni päässyt näkemään läheltä, miten lukuisten luottokorttien takia oma talous on joutunut niin pahaan tilanteeseen, ettei valoa oikein tunnelin päässä tahdo näkyä. Oman talouden hallinnan kannalta suosittelen käteisen ja pankkikortin käyttöä. En ole koskaan ostanut luotolle palveluja tai tuotteita, mutta käytän luottokorttia maksukorttina, jonka maksan aina eräpäivänä, jottei tule korkomaksuja.

Miten innostuit perustamaan Lapset ja Raha -blogin?

Olen erityisesti aikuisiässä ollut kiinnostunut talousasioista ja sain ajatuksen blogin kirjoittamisesta muutamia vuosia sitten. Viime kesänä innostuin uudelleen aiheesta, mutta huomasin, että hyviä talousblogeja on jo paljon tarjolla, mutta kasvatusnäkökulma puuttui. Mediassa oli yhä enemmän juttuja nuorista, jotka ottavat pikavippejä, tämä vahvisti sen, että halusin tuoda esille talouskasvatusnäkökulmaa aiheeseen. Lisäksi itselläni on kolme tytärtä, 7v, 9v, ja kohta 11v, joten minulla on hyvä koelaboratorio eri talouskasvatuksen menetelmiin kotona, mistä voin kirjoittaa blogissani.

Tulisiko mielestäsi opettajien ja koulujen ottaa enemmän vastuuta raha-asioiden opettamisesta lapsille ja nuorille, vai onko vastuu vanhemmilla?

Ehdottomasti kouluissa pitää opettaa enemmän oman talouden hallintaa. Se kuuluu mielestäni kotitalousopetukseen verrattavissa olevaan oppiaineeseen. Koulussa opit tekemään perusruokia, mutta jos et sitä kotona harjoittele vanhempien kanssa, niin osaamisesi jää hyvin perustasolle. Lisäksi vanhempien esimerkki vaikuttaa paljon enemmän siihen, minkälaisia kuluttajia lapsista tulee. Jos vanhemmilla on oma talous kaaoksessa, niin on hyvin todennäköistä, että myös lapsella tulee olemaan sama tilanne. Poikkeuksia toki löytyy ja vaatimattomista oloista tullut lapsi voi saada koulusta “ahaa”-elämyksen, mikä muuttaa hänen tulevaisuutta taloudellisesti positiiviseen suuntaan. Koen, että kummatkin on erittäin tärkeitä osapuolia raha-asioiden opettamiselle.

Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä talousasiaa, jotka jokaisen tulisi opettaa lapsilleen?

1) Aina pitää säästää osa rahoista.

2) Mitä nuorempana pääsee hyödyntämään korkoa korolle ilmiötä, sitä suuremmat tuotot on saatavana.

3) Korvamerkitse rahat. Lapselle tämä voidaan opettaa hyödyntäen viikkorahan kolme kirjekuorta, siinä ajatuksena on, että osa rahasta säästetään, osa lahjoitetaan ja osa tuhlataan, mutta kun raha on loppu, niin se on loppu. Lasten on hyvä oppia virheistä.

Tahdotko lukea lisää asiantuntijoiden talousvinkkejä? Tutustu Kukkaron Kuningatar Jenni Selosmaan ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen haastatteluihin.

Tarjoukset