Nimenmuutos – Mitä ottaa huomioon ja mikä sen hinta on?

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö

Etunimen tai sukunimen muutosta voi hakea maistraatin kautta. Vaihdoksen hinta vaihtelee nimen mukaan, ja kustannuksissa on hyvä huomioida myös esimerkiksi ajokortin uusiminen.

Huomattava suuri enemmistö nimenmuutoksista tehdään Suomessa edelleen naimisiinmenon yhteydessä, mutta avioliitto ei ole ainoa syy vaihtaa nimeä. Etu- ja sukunimeä vaihdetaan myös siksi, että eron jälkeen halutaan palata vanhaan tyttönimeen tai esimerkiksi tehdä sukupuoli-identiteettiin perustuva nimenmuutos.

Nimenmuutos hinta

Nimenmuutoshakemuksesta maksetaan käsittelymaksu, joka on suuruudeltaan joko 55 tai 110 euroa. Jos asiakas peruu hakemuksen tai hänen hakemaansa nimeä ei hyväksytä, maksua ei palauteta. Nimenmuutoshakemus löytyy maistraatin verkkosivuilta. Ennen hakemuksen täyttämistä asiakkaan on tunnistauduttava palvelussa.

Etunimen vaihtaminen

Asiakas voi hakea nykyisen etunimensä tai useamman etunimen muutosta. Etunimenmuutokseen käytettävän hakemuksen käsittelymaksu on 55 euroa. Ennen hakemista uusia etunimiä on myös mahdollista kokeilla palvelussa. Etunimenmuutoksen hakemiseen asiakas tarvitsee verkkopankkitunnukset hakemuksen maksamista varten sekä tarvittaessa vapaamuotoisen perustelun uutta nimeä varten.

Sukunimen vaihtaminen

Asiakas voi hakea sellaista sukunimeä, joka on ollut hänellä aiemmin käytössä. Palvelu maksaa 55 euroa. Asiakas, jolla on moniosainen sukunimi, voi hakea sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä luopumista, sukunimiyhdistelmän yhdysmerkistä luopumista tai yhdysmerkin lisäämistä.

Myös kokonaan uutta uudissukunimeä on mahdollista hakea. Sukunimiyhdistelmän muutoshakemus maksaa 55 euroa ja uudisnimen hakeminen 110 euroa. Muutos katsotaan uudisnimen hakemukseksi aina silloin, kun muutoksessa syntyy kokonaan uusi sukunimi.

Sukunimenmuutoksen hakemiseen asiakas tarvitsee verkkopankkitunnukset hakemuksen maksamista varten sekä vapaamuotoisen perustelun, jos haku koskee jotakin muuta kuin asiakkaan käytössä aiemmin ollutta sukunimeä.

Kannattaa huomioida, että nykyiseen sukunimiyhdistelmään haetut muutokset tarkistetaan aina erikseen. Mikäli nykyiseen sukunimiyhdistelmään haettu muutos ei ole sallittu, hakemus käsitellään uudissukunimihakemuksena. Hakemustyyppi voi muuttua uudissukunimihakemukseksi silloin, jos asiakkaan sukunimiyhdistelmää ei etu- ja sukunimilain mukaan saa muuttaa.

Muutoksiksi lasketaan välimerkin poistaminen tai lisääminen nimien eri osien välistä tai eri sukunimen eri osien poistaminen. Hakemustyypin muuttuessa myös hinta muuttuu 55 eurosta 110 euroon. Mahdollinen hinnan erotus peritään asiakkaalta jälkikäteen.

Milloin nimenmuutos astuu voimaan?

Nimenvaihto tapahtuu tavallisesti verrattain nopeasti. Nimenmuutoshakemuksen käsittely kestää muutaman kuukauden, ja päätös lähetetään asiakkaalle paperipostilla kotiosoitteeseen. Yleiset etunimet hyväksytään ilman lisäselvityksiä muutaman kuukauden aikana.

Käsittelyjonon pituus vaikuttaa käsittelyaikaan. Jos haettu etunimi on harvinainen, asiakasta pyydetään perustelemaan hakemus. Tällöin hakemus käsitellään erikseen ja siihen pyydetään mahdollisesti lausunto nimilautakunnalta. Harvinaisten nimien hakemukseen päätös tulee yleisesti muutaman kuukauden aikana. 

Jos asiakas hakee paluuta aiempaan sukunimeensä, hakemus hyväksytään ilman lisäselvityksiä muutaman kuukauden aikana. Myös sukunimen kohdalla käsittelyaika riippuu käsittelyjonon pituudesta. Jos muutosta haetaan nykyiseen sukunimeen tai kokonaan uutta sukunimeä, asiakasta pyydetään perustelemaan hakemus.

Hakemus käsitellään tuolloin erikseen ja siihen pyydetään mahdollisesti lausunto nimilautakunnalta. Nykyisen sukunimen muutoksiin tai uudissukunimihakemukseen päätöksen saa yleisesti muutaman kuukauden aikana. 

Mitä ottaa huomioon, kun tekee nimenmuutoksen?

Passin uusiminen

Poliisi suosittelee uuden passin hakemista heti, kun nimenmuutos astuu voimaan. Passi vanhalla nimellä ei enää kelpaa henkilöllisyystodistuksena. Passiin tarvitaan myös nimikirjoitusnäyte uudella nimellä, joten asiakkaan tulee käydä antamassa uusi nimikirjoitusnäyte poliisin palvelupisteessä. Jos edellisen passin passikuvan ottamisesta on yli 6 kuukautta, tulee asiakkaan hankkia hakemusta varten myös uusi passikuva.

Ajokortin uusiminen

Ajokortti tulee uusia heti nimen muuttuessa. Jos asiakas on jo hakenut ja hänelle on myönnetty uusi passi, nimikirjoitusnäytteen pitäisi siirtyä ajokorttia varten Trafcomille. On kuitenkin mahdollista, että asiakas joutuu asioimaan myös Traficomin toimipisteessä toimittamassa nimikirjoitusnäytteen. 

Pankit ja vakuutusyhtiöt

Useammat suomalaiset pankit ja vakuutusyhtiöt saavat tiedot muuttuneista nimistä automaattisesti väestötietojärjestelmästä. Tieto uudesta nimestä näkyy yritysten järjestelmissä muutaman viikon kuluessa nimen muutoksesta. Asiakkaan tulee kuitenkin itse hakea pankkikorttia uudella nimellä. Jos olet ottanut lainaa toisesta pankista tai esimerkiksi yhdistänyt lainat eri pankissa, muista varmistaa, että tietosi ovat päivittyneet myös lainanmyöntäjälle.

Muut etukortit

Suurimmat suomalaiset toimijat saavat tiedon uudesta nimestä automaattisesti, mikäli asiakas ei ole merkinnyt omiin tietoihinsa asiakasrekisterin päivityskieltoa.

Automaattisesti päivittyvät rekisterit

Digi- ja väestötietoviraston sivuilla (Tietojen luovuttaminen väestötietojärjestelmästä) on lista viranomaisista sekä yrityksistä ja yhteisöistä, jonne Digi- ja väestötietovirasto välittää tiedot muuttuneista nimistä automaattisesti. Näille tahoille nimenmuutoksesta ei siis asiakkaan tarvitse ilmoittaa.

Muut ilmoitukset

Nimenmuutoksesta on hyvä ilmoittaa myös mahdolliselle työnantajalle sekä esimerkiksi isännöitsijälle. Moni haluaa päivittää uuden nimensä myös eri sosiaalisen median kanaviinsa.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset