Mitä opettaa lapselle rahasta? 8 tärkeää neuvoa

|Posted by Maria Mankinen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Vinkit
Tags: omatalous, raha, säästäminen, Taloustieto, vinkit

Rahaneuvot lapselleVanhemmilla on vastuu opettaa lapsilleen paljon elämästä. Yksi tärkeimmistä asioista on opettaa lapselle taloudesta, rahasta ja säästämisestä. Kun opetat ajoissa lapsellesi hieman suunnitelmallisuudesta raha-asioiden suhteen, oppii hän budjetin suunnittelemisen ja sijoittamisen hyödyistä ja osaa käyttää rahaa harkiten.

Nuorellekin lapselle voi hankkia esimerkiksi maksukortin, sillä esimerkiksi S-Pankki antaa kortin jo 7-vuotiaalle eikä Nordealla ole Visa Electronilleen alaikärajaa.

Nuorilla maksuhäiriömerkintöjä

Valitettavasti monet eivät ole oppineet näitä taitoja tarpeeksi ajoissa, ja siksi saattavat joutua maksuongelmiin jo nuorena. Nuorten maksuhäiriömerkinnät lisääntyvät, ja nykyään jo noin 20 prosentilla nuorista on maksuhäiriö.

Tämän estämiseksi onkin erittäin tärkeää opettaa lapsillesi ajoissa oman talouden ja raha-asioiden hallintaa. Listasimme kahdeksan tärkeää neuvoa jotka lasten olisi hyvä tietää raha-asioista:

8 neuvoa lapsille rahasta

 

Luotto ei ole ilmaista rahaa

Näytä lapsellesi luoton ja luottokortin käyttöön liittyvät velvollisuudet. Luottokortin voi nykyään saada melko helposti, ja siihen voi hankkia myös rinnakkaiskortin omalle lapselleen. Luottokortti voi kuitenkin ajaa nopeastikin velkoihin, jos sitä ei osaa käyttää oikein.

Laina– ja korkotermejä voi olla vaikea ymmärtää, ja niitä on hyvä selittää nuorelle kun se on ajankohtaista, sillä ne eivät ole välttämättä monelle tuttuja käsitteitä.

Myös lainaa otatessa on hyvä huomata katsoa kokonaiskustannukset, ei vain yksittäisiä kustannuseriä. Voit tehdä sen näppärästi vertailussamme: 

Vertaile lainoja

Kärsivällisyys on hyve

Mitä aiemmin lapsi oppii kärsivälliseksi ja osaa katsoa asioita pitkän ajan tähtäimellä, sitä parempi. Koron kerryttäminen on tästä hyvä esimerkki lapselle: kun tallettaa säästötilille rahaa pidemmäksi aikaa, saa muutaman vuoden päästä talletukselle mukavan koron.

Kun lapsi oppii jo aikaisin, että kärsivällisyys ja odottaminen kannattaa, hän tietää tämän myös tulevaisuudessa.

Raha ei kasva puussa

Älä anna lapsellesi kaikkea hänen haluamaansa liian helposti. Päinvastoin, anna lapsesi kokea miltä tuntuu saada haluamansa kun sen eteen on tehnyt töitä. Viikkoraha opettaa lapselle budjetointia ja säästämistä. Lapsi oppii päättämään hieman omasta rahankäytöstään ja tekemään valintoja sillä viikkoraha ei riitä kaikkeen. Opeta lapsellesi, että rahat tulee hankkia ennen kuin voi ostaa jotain, eikä etukäteen lainatulla rahalla.

Tulisiko lapselle maksaa kotitöiden tekemisestä? Lapsen on tärkeää oppia tekemään töitä, mutta kannattaa olla tarkkana mihin rajan vetää – mistä kotitöistä maksetaan viikkorahaa ja mitkä askareet kuuluu tehdä muutenkin. Häilyvä raja voi nimittäin aiheuttaa ongelmia, sillä lapset eivät enää ehkä suostukaan tekemään normaaleja kotiaskareita ilmaiseksi, jos ovat jo tottuneet saamaan niistä rahaa.

Säästä rahaa useampaan kuin yhteen tarkoitukseen

Rohkaise lastasi säästämään useampaan kuin yhteen tarkoitukseen – käyttötilin lisäksi on hyvä laittaa rahaa sivuun ainakin toiselle ylimääräiselle tilille, tulevaisuutta varten tai jotain hieman isompaa hankintaa varten.

Kun säästää sekä juoksevia menoja varten käyttötilille hieman rahaa mutta myös esimeriksi lomaa tai harrastusvälinettä varten, opettaa se budjetointia tulevaisuutta varten.

Tee säästämisestä tapa

Seuraavan kerran kun lapsi saa rahaa esimerkiksi isovanhemmilta, pidä huoli että hän laittaa ainakin osan rahasta säästöön, eikä käytä kaikkea heti. Opeta myös lapsellesi että vertailemalla eri kauppoja voi säästää rahaa, eikä kannata ostaa aina ensimmäisestä paikasta.

Tuotteen voi saada helposti halvemmalla vertailun avulla, tai jos sen ostaa muutamaa kuukautta myöhemmin, kun hinta on hieman laskenut. Kun lapset oppivat vertailemaan he säästävät jatkossa lähes jokaisesta hankinnasta.

Raha on keino saavuttaa tavoitteita

Auta lapsia kehittämään terve asenne rahaa kohtaan. Rahalla saa vapautta ja mahdollisuuksia, mikä ei ole sama asia kuin onnellisuus. Hyvä taloudellinen tilanne luo vapauksia ja mahdollisuuksia, ja tyhjä säästötili rajoittaa mahdollisuuksia.

Opeta lapsellesi, että esimerkiksi säästämällä on mahdollista hankkia esimerkiksi lapsen toivoma polkupyörä.

Säästöt tuovat taloudellista turvaa

Kerro lapsellesi säästämisen tärkeydestä pahan päivän varalle. Vararahasto toimii turvana suuremman tai arvaamattoman rahantarpeen varalta. Säästöt tuovat turvaa samalla tavalla kuten esimerkiksi vakuutus.

Erilaiset vakuutukset voivat myös olla hyvä turva vahinkojen varalta, niin vahinkoja ei tarvitse maksaa omasta pussista.

Lue myös: Luottokortin hankinta: tunne termit

Kukaan ei ole täydellinen

Kerro lapsellesi että virheiden tekeminen on ymmärrettävää ja kukaan ei ole täydellinen. Virheitä voi ja saa tehdä, kunhan niistä oppii ja välttää niiden toistamisen. Paras tapa opettaa lapsillesi hyviä tapoja on näyttää hyvää esimerkkiä ja puhua avoimesti asioista, mikä pätee myös raha-asioiden suhteen.

Lue myös: Kannattaako lapselle hankkia luottokorttia

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.