Näin jaat nettiyhteyden puhelimesta muihin laitteisiin

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
nainen pitelee puhelinta

Nykypäivänä netti löytyy lähes jokaisen taskusta. Olemme niin tottuneet jatkuvaan ja katkeamattomaan internet-yhteyteemme, että ADSL-modeemiton 1990-luku hitaine yhteyksineen ja puhelinlinjat katkaisevine surffauksineen tuntuvat todella kaukaiselta – jopa antiikkiselta.

Kodin netti voi toisaalta esimerkiksi ensimmäiseen omaan asuntoon muuttavalta tuntua yhtä vieraalta ajatukselta kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Netti on muuttunut itsestäänselvyydeksi, verkkohan on kaikkialla. Ja niinhän sen onkin: Oma puhelin toimii tarvittaessa omana mobiilitukiasemana eli niin sanottuna hotspotina muillekin laitteille.

Tämä tarkoittaa sitä, että älypuhelimen internetyhteyden voi jakaa esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle tai tabletille. Käytännössä puhelin muuttuu siis pienikokoiseksi reitittimeksi, joka mahdollistaa verkkoon pääsyn muillakin laitteilla.

Mobiilidatasta maksetaan joka tapauksessa

Suurelle osalle ihmisistä puhelin on jopa ensisijainen tapa käyttää nettiä. Tietokonetta tai tablettia käytetään yleensä silloin, kun tarvitaan näppäimistöä tai suurempaa näyttöä, esimerkiksi tehtäessä töitä, pelattaessa tai kulutettaessa videosisältöjä, kuten Youtubea tai Netflixin tyyppisiä suoratoistopalveluita.

Samalla puhelinliittymien varsinaiset puhe- ja tekstiviestiominaisuudet ovat jääneet mobiilidatan jalkoihin – ainakin nuorempien käyttäjien kohdalla. Teksti, kuvat ja videot vaihtuvat viestisovellusten avulla, ja myös puhelut tehdään nykyisin yhä useammin samaa kautta – kuvalla tai ilman. Puhelinliittymän tiedonsiirto voi olla huomattavastikin vikkelämpää kuin kotiverkossa – jos sellaista löytyy ylipäätään ollenkaan.

Vaikka kotona olisikin tarvetta vakaalle verkkoyhteydelle esimerkiksi valokaapelin muodossa, palvelee puhelin mobiilitukiasemana kuitenkin kodin ulkopuolella. Hotspotin avulla pääset muillakin laitteilla nettiin missä tahansa: mökillä, rannalla, kahvilassa tai retkellä.

Miten jaan nettiyhteyden puhelimesta

Puhelimen asettaminen mobiilitukiasemaksi ja netin jakaminen muille laitteille on yhtä helppoa, kuin minkä tahansa laitteiden välisen yhteyden luominen. 

Mobiilitukiasema Android-puhelimessa

Alla olevilla ohjeilla tiedät missä sijaitsee mobiilitukiasema Android-puhelimessa. Käytetyt termit ja valikot voivat vaihdella eri puhelinmallien ja Android-versioiden välillä.

 1. Mene puhelimen asetuksiin
 2. Valitse Mobiiliverkko tms.
 3. Valitse henkilökohtainen tukiasema tms.
 4. Kytke päälle henkilökohtainen tukiasema, mobiilitukiasema tms.
 5. Mobiilitukiaseman tiedoissa näet laitteen/verkon nimen (jonka voit myös muuttaa), ja samassa paikassa voit asettaa verkolle salasanan.
 6. Tukiasemaksi asetettu puhelin näkyy nyt yhtenä yhteysvaihtoehtona muiden joukossa tietokoneen tai tabletin WiFi-kuvakkeen takana.
 7. Yhdistä tietokone tai tabletti älypuhelimen verkkoon ja syötä puhelimesi tiedoista löytyvä mobiilitukiaseman salasana.
 8. Valmista!

Alla näet esimerkin, miten henkilökohtaisen tukiaseman päälle kytkeminen tapahtuu käytännössä Huawei-puhelimella.

Kuvaruutukaappaus.
Kuvaruutukaappaus.
Kuvaruutukaappaus.
ruutukaappaus miten jaetaan nettiyhteys android-puhelimesta
Henkilökohtainen tukiasema Android-puhelimessa

Mobiilitukiasema iPhone-puhelimessa

Mobiilitukiasema iPhone-puhelimessa toimii samankaltaisesti. Käytetyt termit ja valikot voivat vaihdella eri mallien välillä.

 1. Mene puhelimen asetuksiin
 2. Etsi asetusten joukosta joko suoraan oma hotspot, verkon jakaminen, tai mobiiliverkko
 3. Kytke päälle verkon jakaminen tai salli muiden liittyä
 4. Hyväksy verkon salasana ja nimi.
 5. Tukiasemaksi asetettu puhelin näkyy nyt yhtenä yhteysvaihtoehtona tietokoneen tai tabletin WiFi-kuvakkeen takana.
 6. Yhdistä tietokone tai tabletti älypuhelimen verkkoon ja syötä puhelimessasi tiedoista löytyvä mobiiliverkon salasana.
 7. Valmista!

Alla olevista kuvista näet, mistä voit kytkeä hotspotin päälle iPhonen asetuksissa. Viimeisessä kuvassa näet, mistä hotspotin saa kytkettyä päälle pikavalikosta.

Kuvaruutukaappaus.
Kuvaruutukaappaus.
Kuvaruutukaappaus.

Kun annat muille laitteillesi luvan yhdistää automaattisesti mobiilitukiasemaasi, riittää jatkossa, että kytket vain tukiaseman puhelimessasi päälle. Tällöin riittä, että kytket hotspotin päälle painamalla pikavalikon hotspot kuvaketta.

Mitä kannattaa muistaa mobiilitukiaseman käytössä

Kun käytät mitä tahansa laitetta puhelimen nettiyhteydellä, käyttää se luonnollisesti puhelimen mobiilidataa, jota saattaa esimerkiksi edullisimmissa liittymissä olla vain rajoitettu määrä. Jos jaat nettiä useammalle laitteelle samanaikaisesti, netti voi hidastua kaikilla laitteilla. Netin jakaminen ei myöskään ole yhtä vakaa kuin kiinteitä kaapeleita pitkin tuleva verkkoyhteys. Yleensä nopeus ja luotettavuus on mobiilitukiaseman kauttakin aivan riittävä lähes kaikenlaiseen tekemiseen.

Rajattoman määrän mobiilitiedonsiirtoa sisältävä liittymä alkaa löytyä jo useimmista älypuhelimista – ja tällöin huolta ei tietenkään ole. Oman liittymän ominaisuuksista tarvitsee kuitenkin olla tietoinen, muuten esimerkiksi Netflixin katselu puhelimen internet-yhteyden avulla voi yllättää myöhemmin isona laskuna. Esimerkiksi monessa liittymäpaketissa ulkomailla tapahtuvaa tiedonsiirtoa on rajoitettu, vaikka liittymään muuten sisältyisikin rajaton netti.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset