Nets, luottokunta ja luotto-osuuskunta – mitä tapahtuu juuri nyt?

|Anleena Haustola

NetsMikä on Nets? 

Nets, luottokunta, luotto-osuuskunta…. Ainakin luottokunta on sanana monelle tuttu, mutta samalla mieltä saattaa kaihertaa tietoisuus siitä, että jotain muutoksia siihenkin on tullut… Ja onhan siihen tullut!

Ensinnäkään koko Luottokuntaa ei sellaisenaan ole enää olemassa, vaan sen on korvannut Nets.

Mutta miten luottokunta syntyi ja mitä ihmettä Nets oikein tekee? Lue alta!

Luottokunta toi visat ja lounassetelit Suomeen

Netsin, luottokunnan ja luotto-osuuskunnan jäljet johtavat 1960-luvulle, jolloin luottokunta syntyi pankkien ja kauppojen tarpeesta sutjakoittaa asiointia ja maksamista. Päätettiin luoda yhteinen maksuväline ja keskittää maksujen käsittelyä: OK-Kortti. 1970-luvulla otettiin käyttöön yrityksille tarkoitetut Business Eurocard -kortit sekä työhyvinvointia tukemaan kehitetyt lounassetelit.

Millaisia luottokortteja on nykyisin tarjolla? Voit katsastaa markkinat luottokorttivertailustamme!

1980-luvulle tultaessa mukaan tulivat kaikkien suomalaisten tuntemat Visa-kortit.  Myös lounasseteleitä kehitettiin edelleen, ja 2000-luvulla setelitarjonta laajeni muun muassa virikeseteleihin.  Niistä kehittyi sittemmin lounas- ja virikekortit.

Korttimaksaminen myytiin Netsille

Osuuskunta siirsi liiketoimintansa korttimaksamiseen erikoistuneeseen tytäryhtiöönsä Luottokuntaan 2012 ja samana vuonna liiketoiminta myytiin Netsille.

Osuuskunta ei enää harjoita liiketoimintaa vaan hallinnoi omaisuuttaan ja varojaan osuuskunnan jäsenten edun mukaisesti. Tarkoituksena on jakaa jäljellä olevassa toimiajassa varat jäsenyrityksille. Kun tämä on tehty, on tarkoituksena purkaa osuuskunta. Pankit ja kaupat (Nordea, OP Ryhmä, Danske Bank, SOK ja Kesko) osuuskunnan suurimpia omistajia, ja niitä odottaa mukava rahapotti myyntivoitoista.

Kaupoista SOK toimii myös pankkialalla S-Pankkina, ja myös Kesko on tuonut markkinoille K-Plussa-luottokorttinsa.

Myyminen liittyy maksamisen mullistuksiin

Esimerkiksi osuuskunnan jäsenet ovat kuitanneet rahaa paitsi korttimaksamisen myymisestä Netsille niin myös siitä, että Visa on ilmoittanut ostavansa pienomistajien, pankkien ja kauppojen omistaman Visa Europen takaisin itselleen.

Visa-kaupan takana ovat samanlaiset syyt kuin Nets-kaupan takana: Maksamisen mullistuminen. Visa haluaa itselleen laajemmat hartiat voidakseen kunnolla haastaa suurimman kilpailijansa eli MasterCardin maksamisen murroksessa.

Lue lisää: Visa vai MasterCard, kumpi on parempi?

Nykyisin pankit omistavat itse omat korttiliiketoimintansa eli laskevat kortit liikkeelle ja toimivat kauppiaiden pankkeina samalla. Enää Luottokunnan kaltaista välikättä ei siis tarvita, kun pankit ovat suoraan Visan asiakkaita.

Mitä Nets nyt tekee?

Tällä hetkellä Netsin palveluvalikoima on laaja ja laajenee koko ajan. Netsin omien tietojen mukaan he tarjoavat Pohjoismaiden suurimpana ja Euroopassa toiseksi suurimpana toimijana maksuratkaisuja, tietopalveluja ja digitaalisia turvaratkaisuja. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa erilaisten liikkeellelasku-, hallinnointi- ja prosessointipalvelujen tarjoamista pankeille.

Myös kaupoille tarjotaan palveluita, pääasiassa maksutapahtumien välitys- ynnä tilityspalveluita, maksupäätepalveluita (siis niitä yleensä mustia, vanhanaikaisen kännykän kokoisia laitteita, joihin työnnät asiakkaana maksukorttisi ja naputtelet PIN-koodin!) sekä etä- ja itsemyyntipalveluita. Netsin palveluita Suomessa tarjoaa Nets Finland Oy ja Nets Oy, joka on siis entinen Luottokunta.

Nets-konsernin tarjoaa myös verkkomaksupalveluihin erikoistunut Paytrail.

Lue lisää: Kuinka toteuttaa himoittu omnichannel-palvelukokemus käytännössä