Netin nopeus on monen tekijän summa

|Saana Helmi

Missä on maailman nopein mobiilinetti? Mitkä tekijät vaikuttavat mobiililiittymän netin nopeuteen? Mikä on riittävä netin nopeus? Vastaamme muun muassa näihin kysymyksiin. 

Mikä on normaali netin nopeus maailmalla?

Ookla Speedtest vertailee kuukausittain koko maailman laajakaista- ja mobiiliverkon nopeuksia. 

Nettiyhteyksien nopeus ilmoitetaan yleensä lyhenteellä Mbit/s. Bit on lyhenne sanasta bitti, jolla viitataan tiedonmäärän yksikköön. Etuliite M viittaa megaan.

Mbit/s tarkoittaa siis sitä, montako megabittiä tietoa siirtyy sekunnissa. Lyhenteet Mbps ja Mb/s tarkoittavat samaa kuin Mbit/s. 

Maailman nopein netti
1. Emiraatit83,52 Mbit/s
2. Etelä-Korea81,39 Mbit/s
3. Qatar78,38 Mbit/s
4. Kiina73,35 Mbit/s
5. Kanada73,16 Mbit/s
6. Alankomaat72,10 Mbit/s
7. Norja69,33 Mbit/s
8. Bulgaria65,37 Mbit/s
9. Australia63,98 Mbit/s
10. Kroatia55,13 Mbit/s

Maaliskuussa 2020 maailman nopein mobiiliverkkoyhteys oli Emiraateissa, jossa keskinopeus oli 83,52 Mbit/s. Toiseksi nopein tiedonsiirto oli Etelä-Koreassa ja kolmanneksi suurin Qatarissa. Euroopan nopein tiedonsiirto oli Alankomaissa. 

Pohjoismaiden nopeudet
Norja69,33 Mbit/s
Tanska48,00 Mbit/s
Ruotsi47,19 Mbit/s
Suomi44,15 Mbit/s

Pohjoismaiden nopein tiedonsiirto oli Norjassa, jossa tulosten keskiarvo oli 69,33 Mbit/s. Ruotsin keskinopeus oli 47,19 Mbps, jolloin maa sijoittui maailmanlaajuisessa vertailussa 19. sijalle. 

Suomi oli sijalla 25. Suomen mobiiliverkon keskimääräinen nopeus oli 44,15 megabittiä sekunnissa. Vertailussa on mukana 141 maata, joten Suomen sijoitus on kohtuullisen hyvä. 

Vertailun hitain tiedonsiirto oli Afganistanissa, jossa keskinopeus oli 6,01 Mbp. Maiden välillä on siis huomattavia eroja.

Mikä nettinopeus kännykkään?

Suomessa operaattorit tarjoavat mobiililiittymiä eri nopeuksilla. Kaikki operaattorit ilmoittavat netin nopeuden samalla tavalla, jolloin liittymien vertailu on yksinkertaisempaa ja sopivan liittymän löytäminen helpompaa. 

Liittymissä ilmoitettu netin nopeus on kuitenkin vain teoreettinen –  yhteytesi nopeus riippuu monesta liittymän ulkopuolisesta tekijästä. 

  • Sijainti: Signaalin vahvuus vaihtelee kuuluvuusalueen mukaan. Jos olet liian kaukana lähimmästä tukiasemasta, internetyhteytesi ei välttämättä toimi lähes ollenkaan, vaikka liittymääsi kuuluisikin nopea yhteys.
  • Käyttäjien määrä: Mobiiliverkon kapasiteetti jaetaan samalla alueella olevien ihmisten kesken. Jos jonakin ajankohtana käyttäjien määrä on erityisen korkea, nopeus laskee.
  • Verkkotekniikka: Nopeus riippuu myös alueen verkkotekniikasta. 3G verkkotekniikka on Suomessa 4G verkkotekniikkaa laajemmalla alueella.

Liittymät myydään kuitenkin yleensä 4G liittyminä, sillä sen kattavuusalue on hyvä. Suomi kehittää ja laajentaa vähitellen myös 5G verkkotekniikan ulottuvuutta. Nopeus riippuu myös puhelimen tekniikasta. 

Liittymien vertailussa kannattaa siis ottaa huomioon omien käyttötarpeiden lisäksi oma sijainti ja puhelimen tekniikka. Etenkin syrjäseudulla asuvien kannattaa valita liittymä operaattorien kuuluvuuskarttojen avulla.

Nopeuden lisäksi kannattaa tarkistaa, sisältääkö liittymäsi rajattoman datan vai onko liittymässä ennalta määritelty datamäärä. Rajatuissa liittymissä datan määrä ilmoitetaan muodossa Gt/kk

Mikä on riittävä nettinopeus?

Itselleen riittävän nopeuden arviointi voi olla hankalaa. Liittymiä mainostetaan usein nopeiden nettiyhteyksien avulla. Todellisuudessa kuluttaja ei välttämättä huomaisi eroa nopeimman ja sitä vähän hitaamman netin välillä. 

Useimmissa Suomen markkinoiden puhelinliittymissä netin nopeus on 1-200 Mbit/s välillä. Tätä nopeampia liittymiä on myös tarjolla. Esimerkiksi DNA ja Elisa myyvät 5G liittymiä, joissa netin nopeudeksi luvataan jopa 1000 Mbit/s. 

Jo yhden Mbit/s nopeus soveltuu peruskäyttöön. Sillä voi esimerkiksi lukea sähköposteja ja selata nettisivuja.

Yli 10 Mbit/s liittymillä pystyy jo lataamaan isompia tiedostoja suhteellisen nopeasti ja esimerkiksi pelaamaan netissä.  

100 Mbit/s on yleisimpiä liittymäpakettien nopeuksia. Nopeus on riittävä ja hyvä esimerkiksi HD-laatuisten videoiden ja elokuvien katseluun, sekä suurten tiedostojen lataamiseen. 

Tavallinen netinkäyttäjä ei välttämättä peruskäytössä enää huomaa eroa 100 Mbit/s nopeudella toimivan netin ja 200 Mbit/s nettiyhteyden välillä. 

Se, mikä on hyvä netin nopeus on siis suhteellista ja riippuu siitä mihin käytät nettiä.

Mikä on mobiiliverkon ja kiinteän verkon ero?

Speedtestin yhteenveto osoittaa, että kunkin maan mobiiliverkon nopeus ja kiinteän verkkoyhteyden nopeus ovat vain harvoin samalla tasolla maan sisällä.

Mobiiliverkko ja kiinteä laajakaistaverkko käyttävät eri tekniikoita. Kiinteä verkko toimii puhelinverkon kuparikaapeloinnin tai kaapelitelevisioverkon avulla. Osa kiinteistä verkoista toimii myös valokuidulla.

Käytännöntasolla mobiiliverkon ja kiinteän verkon eron huomaa verkon kuormittuessa. Verkon kuormitus vaikuttaa mobiililiittymiin kiinteitä yhteyksiä enemmän.

Jos mobiiliverkkoa käyttää samanaikaisesti suuri määrä ihmisiä, verkko hidastuu. Mobiiliverkossa on myös enemmän viiveitä, mikä ilmenee esimerkiksi pelien ja elokuvien pätkimisenä.

Operaattoreiden tuleekin ilmoittaa maksiminopeuden lisäksi liittymän nopeuksien vaihteluväli.

Saana Helmi

Saana Helmi

Saana Helmi on VertaaEnsin.fi sisällöntuottaja. Saana opiskelee Turun yliopistossa mediatutkimusta ja liiketoimintaa. Taloudellinen mielenrauha on hänelle tärkeä asia.