Näissä kaupungeissa tienataan eniten Airbnb:llä 2020

| | Aihe: Vertailut ja testit
airbnb vuokratuotto

AirBnB asunnon pyörittäminen vaatii paljon työtä. Lyhytaikaisen vuokraukseen kuuluu paperitöitä, tiukkaa hintakilpailua, massasta erottumista ja yletön määrä puhtaita pyyhkeitä. Airbnb on useille suomalaisille kuitenkin myös erittäin hyvä ansaintakeino. Käsittelemme tässä artikkelissa lyhytaikaisen vuokrauksen toteutuneita tuottoja vuoden 2019 ja 2020 dataan perustuen. Uudemman, vuoden 2021 dataan perustuvan Airbnb-vertailun löydät täältä.

Vertailu Suomen parhaista Airbnb-tuotoista

Toteutimme vertailun Suomen kaupungeista, joissa AirBnB asunnolla saa parhaan vuosituoton. Analyysissä on mukana Suomen 20 suurinta kaupunkia sekä 10 mökki- ja turistikuntaa.

Teimme saman analyysin myös vuonna 2019, ja näin saadaan uniikkia dataa vuodentakaisista tuloksista, joita esimerkiksi Airbnb tai Airdna eivät tarjoa.

Vertailun sisältö

Käytettävänä vertailutyökaluna käytettiin tunnettua Airdna-palvelua, joka kerää reaaliaikaista ja historiallista dataa eri majoituspalveluista, kuten Airbnb, Vrbo ja Homeway. Airdna kerää luotettavaa ja reaaliaikaista dataa yli 80 000 kaupungista ympäri maailman, ja työkalulla voi selata myös useita suomalaisia kaupunkeja.

Palvelusta haettiin suomalaisten kaupunkien osalta seuraavat tiedot:

  • Keskimääräinen vuorokausihinta
  • Varausaste
  • Keskimääräinen vuosituotto
  • Kohteiden määrä kaupungissa
  • Keskimääräinen asiakasarvio

Keskimääräinen vuorokausihinta on laskettu kaikista kunnan alueilla olevista vuokrattavista huoneistoista. Vuorokausihinta sisältää kohteen keskimääräisen yöhinnan ja siivousmaksun.

Varausaste kertoo kuinka useana yönä vuositasolla vuokrattavat asunnot ovat varattuja. Luku saadaan jakamalla varatut vuorokaudet niillä päivillä, joina kohde on ollut mahdollista vuokrata viimeisen 12 kuukauden aikana. Kohteita, joilla ei ole ollut varauksia, ei ole sisällytetty mukaan.

Keskimääräinen vuosituotto on laskettu toteutuneista vuokrauksista, ja se on keskimääräinen tuotto koko kunnan alueelta. Kyseessä on mediaaniluku viimeisen 12 kuukauden tuotosta (kohteen vuokra+siivousmaksu). Luvussa ei ole mukana veroja, palvelumaksuja tai muita lisämaksuja.

Kohteiden määrä kaupungissa on lukumäärä, joka kertoo kuinka monta aktiivista vuokrattavaa kohdetta kunnan alueella on.

Keskimääräinen asiakasarvio on keskiarvo kaikista asiakarvosteluista. Tämä luku kertoo kaupungin vetovoimasta ja vierailijoiden tyytyväisyydestä. Asteikko on 1-5.

Missä kaupungissa on suurimmat Airbnb-tuotot?

Alla olevasta taulukosta selviää, että vaihteluväli lähes kaikilla mittareilla on suurta. Esimerkiksi varausaste vaihteli vuonna 2020 välillä 39% (Kalajoki) ja 81% (Kuusamo). Yöhinnan vaihteluväli oli 55€ (Kokkola) – 148€ (Mäntyharju).

Vuonna 2020 parhaat tuotot Airbnb-asunnolla sai Mäntyharjulla. Mäntyharjun keskimääräinen kuukausituotto Airbnb-kohteelle on jopa 2800 euroa. Tämä selittyy osittain korkealla yöhinnalla, joka Mäntyharjulla on 148 euroa.

Mäntyharjulla vuokraajat tienaavat keskimäärin siis jopa 33 600 euroa vuodessa. Kohteiden varausaste on 79% vuositasolla, joka on selkeästi vertailun kärkitasoa. Mäntyharjulla myös arvostelut ovat kärkipäätä, keskimääräinen arvosana on 4.76.

Jos otetaan käsittelyyn pelkästään kuukausituot, kärkiviisikko on selkeästi painottunut Pohjois-Suomeen. Vertailua tarkastaltaessa on otettava huomioon alueiden eroavaisuus: pohjoisessa on iso määrä mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja, kun taas kaupungeissa vuokrataan pienempiä huoneistoja.

KaupunkiKeskimääräinen kuukausituottoKeskimääräinen yöhinta
Mäntyharju2800 €148 €
Kuusamo2400 €120 €
Kittilä2200 €131 €
Inari2100 €114 €
Hämeenlinna2050 €133 €

Suurempien kaupunkien Airbnb-tuotot, Hämeenlinna ja Salo kärjessä

Jos pohjoisen mökkikunnat jätetään vertailusta pois, ja analysoidaan vain suurempia kaupunkeja, parhaat tuotot saa Hämeenlinnassa ja Salossa. Myös näiden kaupunkien tilastoja tarkastaltaessa kannattaa muistaa, että kunnan alueella on paljon vapaa-ajan asuntoja.

Salon ja Hämeenlinnan ydinkeskustassa on verrattain vähän vuokrattavia asuntoja, mutta kaupunkien ulkopuolella olevien asuntojen vuokrahinnat ovat arvossaan. Tämä nostaa Salon ja Hämeenlinnan Suomen isoimpien kaupunkien kärkipaikoille. AirBnB asuntojen keskimääräisessä vuosituotossa.

Salossa tuotto yötä kohden on suurin isoista kaupungeista

 

Keskimääräinen yöhinta on 147€/yö. Täyttöaste on 64% vuositasolla. Salossa myös arvostelut ovat kärkipäätä, keskimääräinen arvostelujen arvosana on 4.66. Salossa vuokraajat tienaavat keskimäärin jopa 24000 euroa vuodessa.

Salon kohdalla kaikki mittarit ovat nousseet vuodesta 2019

Hämeenlinnassa kuukausi- ja vuosituotto yötä kohden on suurin isoista kaupungeista

 

Hämeenlinnassa vuokraajat tienaavat keskimäärin jopa 2050 euroa kuukaudessa eli 24 600 euroa vuodessa. Keskimääräinen yöhinta on 133€/yö. Täyttöaste on 72% vuositasolla. Hämeenlinnassa arvostelut ovat erinomaisia, keskimääräinen arvosana on 4.64.

Myös Hämeenlinnassa kaikki mittarit ovat nousseet vuodesta 2019, katso taulukko muutoksista jutun lopusta.

Kaupunkien kärkiviisikkoon mahtuu myös Mikkeli, Kuopio ja Hanko. Kaikissa kuukausituotto yltää välille 1400 – 1800 euroa.

KaupunkiKeskimääräinen kuukausituotto (toteutunut)Keskimääräinen yöhinta
Hämeenlinna2050 €133 €
Salo2000 €147 €
Mikkeli1800 €121 €
Kuopio1700 €118 €
Hanko1400 €124 €

Parhaat kävijäarvostelut

Airbnb kerää myös aktiivisesti kävijäarvosteluja, ja nostaa parhaiten arvostellut kohteet yleensä kärkeen. Keräämästämme datasta nähdään myös kaupungit, joissa vierailleet kävijät antavat keskimäärin parhaat ja huonoimmat arvostelut.

Parhaat arvostelut vuonna 2020 sai Inarissa ja Mäntyharjulla. Huonoimmat arvostelut annettiin Vantaalla ja Lahdessa.

Alle on kerätty muutamia poimintoja suosituista kaupungeista.

Inarissa ja Rovaniemellä parhaat kävijäarvostelut

 

Rovaniemellä ja Inarissa asunnon vuokranneet antavat keskimäärin vertailun parhaita arvosanoja. Keskimääräinen arvosana on 4.79.

Kokkolassa pienimmät majoitustuotot

 

Kokkolassa keskimääräinen yöhinta on 55€/yö, ja keskimääräinen kuukausituotto on 675€ euroa. Varausaste on myös kohtuullisen pieni, 55%.

Vantaalla ja Lahdessa matalimmat majoitusarvostelut

 

Vantaalla on vertailun matalimmat arvostelut. Vantaalla lyhytaikaisen asunnon vuokranneet antavat keskimäärin arvosanan 4.07 majoittumisen jälkeen. Lahdessa luku on toiseksi pienin 4.39.

Vuokraustoiminnan muutokset vuodessa ja koronapandemian vaikutukset

Vuosi 2020 on tuonut isoja muutoksia myös Airbnb-toimintaan Suomessa ja maailmalla. Useissa Suomen kaupungeissa varausasteet ovat pudonneet huomattavasti. Tämän lisäksi kohteiden määrä on laskenut. Esimerkiksi Helsingissä oli aktiivisia kohteita viime vuoden syksynä 2572 kappaletta, mutta lokakuussa 2020 kohteita on listattuna vain 1649 kappaletta.

Toisaalta taas useissa kotimaan matkailuun liittyvissä kaupungeissa hinnat ovat nousseet, ja listauksia on tullut palveluun lisää. Suomen mökkikunnat porskuttavat menemään: kohteiden määrä on lisääntynyt, arvostelut ovat positiivisempia ja keskimääräiset tuotot ovat kasvaneet vuodesta 2019.

Lentokentän kupeessa Vantaalla muutos on myös ollut suuri. Vantaan majoitustuotot ovat pudonneet huomattavasti, ja myös kohteiden määrä on laskenut.

Alla olevasta taulukosta nähdään muutos vuodentakaisiin lukuihin.

Koronaviruksella huomattava vaikutus Airbnb-tuottoihin ympäri maailman

VertaaEnsin.fi toteutti saman vertailun myös viime vuonna, jolloin koronavirus ei vielä vaikuttanut matkailuun Suomessa. Nostimme esiin tämän poikkeuksellisen vuoden eroavaisuuksia verrattuna viime vuoden tietoihin, sillä varausaste, tuotot, sekä kohteiden määrä ovat paikoin laskeneet huomattavasti. Datasta nähdään kuitenkin, ettei lyhytaikaisen vuokraamisen tilanne ole huono useissa kaupungeissa. Vapaa-ajan asuntoja vuokrataan enemmän kuin ennen, ja markkina on kasvanut useiden kuntien alueella.

Koronaviruspandemian alettua Airbnb-vuokraamisen kannattavuus on laskenut ympäri maailman. Pandemian vaikutus on vaikuttanut Airbnb vuokraamiseen ainakin seuraavin tavoin:

  • Omistajat ovat olleet varautuneempia vuokraamaan asuntojaan matkustajille ja matkustajat eivät ole uskaltaneet yöpyä Airbnb-asunnoissa normaaliin tapaan
  • Airbnb-huoneistojen omistajien tuotot ovat pudonneet huomattavasti, jolloin asunto on saatettu vuokrata pitkäaikaiseen käyttöön Airbnb:n kannattavuuden laskettua.
  • Turismi ja työmatkailu on vähentynyt rajoitusten ja ihmisten varovaisuuden myötä. Tämän vuoksi kysyntä ei vastaa enää tarjontaa.


Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset