Näin Salkkari-hahmot tienaisivat tosielämässä – vain harvan palkka riittäisi Helsingin ytimessä asumiseen

| | Aihe: Vertailut ja testit
TV:n katselua

Tilastokeskus julkaisi tuoreimmat palkkatiedot 17.8.2022, josta intoutuneena vertailupalvelu VertaaEnsin.fi teki pilke silmäkulmassa Salkkarit-palkkavertailun. Vertailuun valikoitiin suosituimpia Salatut Elämät -hahmoja sarjan varrelta ja tarkasteltiin kuka onkaan Pihlajakadun palkkakuningas tai -kuningatar.

Laajempaan palkkaselvitykseen, joka sisältää lähes 300 eri ammattinimikkeen palkkatiedot, pääsee tästä linkistä.

Kalle Laitela on Pihlajakadun palkkakuningas 

Vertailun parasta palkkaa saisi Kalle Taalasmaa, joka tekee selvityksen perusteella keskimäärin 6 328 €/kk johtajaylilääkärin roolissa. Lasse Sievinen pääsee tienesteissään lähimmäksi (5 132 €/kk, upseeri) Elina Taalasmaan (4 520 €/kk, ravintolapäällikkö) ohella, mutta yleisesti palkat olivat suhteellisen heikot. 

Heikointa palkkaa vertailussa ansaitsisivat Jiri Viitamäki (2 344 €/kk, tarjoilija) ja Cindy Rintala (2 346 €/kk, kosmetologi). Näiden osalta ainakin herää kysymys, että voivatko kyseiset asukkaat oikeasti asua Pihlajakadulla (reaalimaailmassa Huvilakatu 23), jossa neliöhinta on jopa yli 9 000 €. 50 neliöisen asunnon ostohinta olisi tällaisessa tapauksessa siis 450 000 € eli alue ei kuulu Helsingissä edullisimpien joukkoon.

Näin Salkkari-hahmot tienasivat vuoden 2021 palkkatietojen perusteella

Seppo Taalasmaa

Ammatti: Talonmies

Palkka: 2 489 €/kk ja 29 868 € vuodessa

Nettopalkka: 1 933,95 €/kk ja 23 207,40 € vuodessa

Isoisämäisen hyväntuulinen Seppo on perinteisesti ollut Salkkareiden suosituimpia hahmoja. Seppo muistetaan kenties parhaiten talonmiehen hommista, mutta palkallisesti jokin toinen uravalinta olisi voinut olla kannattavampaa. Seppo on kokeillut siipiään kauppiaana ja politiikassa, joiden lisäksi Seppo olisi todennäköisesti voinut perustaa tuottoisan pontikkatehtaan. Nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan hänen kannaltaan valitettavasti ikinä toteutuneet.

Ulla Taalasmaa

Ammatti: Pitopalveluyrittäjä

Palkka: 2 537 € ja 30 444 € vuodessa

Nettopalkka: 1 958,56 €/kk ja 23 502,72 € vuodessa

Pitkään Sepon kanssa viihtynyt Ulla tunnetaan parhaiten juoruilusta ja muista temppuiluista, jotka käyvät jo lähes kokopäivätyöstä. Nämä asiat huomioiden Ulla olisi siis todennäköisesti voinut tehdä menestyksekästä uraa Seiskan juorupalstan toimittajana tai juorukanavavloggaajana YouTubessa. Todellisuudessahan Ulla toimi pitopalveluyrittäjänä hetken aikaa, jonka lisäksi hän oli talonmiehenä (tai -naisena), joskin työaika kului pitkälti ihmisten kotien nuuskimiseen. Nykyisellään Ulla on saanut keskittyä eläkepäivistä nauttimiseen ja kokopäiväiseen juoruiluun.

Ismo Laitela

Ammatti: Myymäläpäällikkö

Palkka: 3 182 € ja 38 184 € vuodessa

Nettopalkka: 2 310,13 €/kk ja 27 721,56 € vuodessa

Ismon toilailut ovat jo itsessään legendaarisia, mutta työmaailmassa Ismo on tehnyt menestyksekästä uraa muun muassa Stellans-kauppaketjun myymäläpäällikkönä. Ismo on ollut ammatiltaan myös kauppias, markkinoinnin ammattilainen, toimitusjohtaja ja majatalon työntekijä. Mikäli kohtalo olisi ollut suosiollinen, Ismo olisi voinut myös olla Salkkarit-universumin menestynein artisti Duo Osmon myötä tai piinkova pokeriammattilainen. 

Kari Taalasmaa

Ammatti: Autonkorjaaja

Palkka: 3 000 € ja 36 000 € vuodessa

Nettopalkka: 2 229 €/kk ja 26 748 € vuodessa

Kari Taalasmaa on Ullan ja Sepon esikoispoika ja hän on ehtinyt Salkkareiden aikana tehdä uraa laillisissa ja ei-niin-laillisissa hommissa. Autonkorjaajan tehtävien lisäksi Kari on kartuttanut työkokemusta huoltomiehen ja portsarin hommista, joissa palkkaus ei ole kuitenkaan ollut kovinkaan korkea. Kari on tienannut rahaa myös autovarkaana ja huumekauppiaana, mikä on johtanut ongelmiin sekä lain että rikollisten kanssa.

Sebastian Vuorela

Ammatti: Yövartija

Palkka: 2 665 € ja 31 860 € vuodessa

Nettopalkka: 2 046,72 €/kk ja 24 560,64 € vuodessa

Sebastian on toiminut urallaan yövartijana ja turvamiehenä, joiden tehtävien ominaispiirteisiin kuuluu omaisuuden ja henkien suojelu erilaisilta kelmeiltä. Tästä kokemuksesta on hyödyksi hänen toimiessaan autovarkaana, mutta myös hänen uraansa ovat vaivanneet kahnaukset virkavallan ja linnatuomioiden kanssa. Lopulta Sebastian löysi uran kuntosaliyrittäjänä.

Lasse Sievinen

Ammatti: Upseeri

Palkka: 5 132 € ja 61 584 € vuodessa

Nettopalkka: 3 305,01 €/kk ja 39 660,12 € vuodessa

Sievisten perheen pää on tehnyt menestyksekästä ja hyväpalkkaista uraa upseerina ja rauhanturvaajana ja näistä peritty tiukka kuri onkin näkynyt hänen kasvatusmetodeissa. Lasse on toiminut lisäksi siviilielämässä projektipäällikkönä, kokkina pizzeriassa ja palkanlaskijana. Lasse on tunnetusti harras metsästäjä, jonka johdosta hän olisi lahjojensa puolesta harkita ammattimaista uraa tällä saralla. Lasse on saanut ihastelua myös ravintolamaailmasta hirvipaistinsa ansiosta, mutta kokin ura on ainakin toistaiseksi saanut odotuttaa itseään.

Kalle Laitela

Ammatti: Johtajaylilääkäri

Palkka: 6 328 € ja 75 936 € vuodessa

Nettopalkka: 3 891,72 €/kk ja 46 700,64 € vuodessa

Ismon esikoispoika on Pihlajakadun paraspalkkaisimpia asukkaita, mutta urakehitys on ollut vähintäänkin erikoinen. Kalle oli nuorena lahjakas thai boxing-harrastaja, mutta hän ei suomalaisten penkkiurheilijoiden harmiksi valinnut tätä urapolkua. Kalle päätti viedä oppimansa Brasiliaan, jossa hän käyttää oppimaansa toimien kultakaivoksen vartijana. Roistojen päihittämisen ohessa Kalle opiskeli siinä sivussa lääkäriksi, jonka johdosta hän lopulta päätyy Suomeen johtajaylilääkäriksi, josta hänet tunnetaan nykyään parhaiten.

Jiri Viitamäki

Ammatti: Tarjoilija

Palkka: 2 344 € ja 28 128 € vuodessa

Nettopalkka: 1 835,35 €/kk ja 22 024,20 € vuodessa

Jiri aloitti työuransa Pihlajakadulla tarjoilijana. Jiri ansaitsee tämän vertailun perusteella vähiten palkkaa, joskin hän on tarjoiluhommien lisäksi toiminut myös kahvilayrittäjänä. Näissä hommissa menestys on todennäköisesti ollut palkallisesti parempaa, sillä Jirin on viimeksi kuultu perustavan franchise-kahviloita Viroon. 

Elina Taalasmaa

Ammatti: Ravintolapäällikkö

Palkka: 4 520 € ja 54 240 € vuodessa

Nettopalkka: 3 005,80 € €/kk ja 36 069,60 € vuodessa

Elina on Ullan toinen lapsi ja hänellä on hyvin erilainen urapolku hänen velipuoleen Kariin verrattuna tai ainakaan se ei sisällä samaan tapaan laittomuuksia. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Elina on kokki, mutta hän ei lopulta pysynyt näissä tehtävissä kauaa. Elina osoittaakin piileviä maagikon kykyjä, sillä hän loihtii takataskustaan säästöjä ja ostaa itselleen ravintolan. Täällä hän ryhtyy ravintolapäällikön tehtäviin, mutta vastoinkäymisten iskiessä hän jättää nämä hommat muiden vastuulle. Elinan veri on selvästikin vetänyt koko tämän ajan hoitoalan tehtäviin, sillä myöhemmin Elina palaa Pihlajakadulle valmistuneena sairaanhoitajana.

Aaro Vaalanne

Ammatti: Palkanlaskija

Palkka: 2 823 € ja 33 876 € vuodessa

Nettopalkka: 2 134,19 €/kk ja 25 610,28 € vuodessa

Aaro on Pihlajakadun yksi värikkäimmistä hahmoista niin työuran kuin personaallisuutensakin suhteen. Vaikka Aaro opittiin aluksi tuntemaan Salkkareiden pahiksena, hän oli alkuperäiseltään ammatiltaan ironisesti poliisi ja yksityisetsivä. Näiden hommien päätyttyä Aaro joutuu laittomuuksiensa vuoksi vankilaan, jonka aikana hänestä kehkeytyy pappi. Papin hommien jälkeen ura jatkui muun muassa siivoojana, sairaalan toimitusjohtajana ja sairaalan palkanlaskijana, joiden myötä laittomuudet jäivät taka-alalle, ainakin toistaiseksi.

Cindy Rintala

Ammatti: Kosmetologi

Palkka: 2 346 € ja 28 152 € vuodessa

Nettopalkka: 1 836,92 €/kk ja 22 043,04 € vuodessa

Cindy on Pihlajakadun kauneusalan ammattilainen ja hän onkin tehnyt pitkän uran niin kaundeudenhoitoyrittäjänä kuin kosmetologinakin. Visuaalisuus onkin Cindyn vahvimpia ominaisuuksia, sillä hän on toiminut myös tanssinopettajana ja muotisuunnittelijana. Kummastakaan ei kuitenkaan ikinä muotoutunut pidempiaikaista uraa, mutta Kaliforniassa on huhuiltu varovasti lahjakkaan suunnittelijan comebackista.

Ossi Puolakka

Ammatti: Kiinteistönvälittäjä

Palkka: 3 700 € ja 44 400 € vuodessa

Nettopalkka: 2 582,60 €/kk ja 30 991,20 € vuodessa

Ossi on Pihlajakadun kenties tunnetuin lihaskimppu, joka on ehtinyt tehdä menestyksekästä uraa niin viihde- kuin kiinteistöalallakin. Viihdemaailmasta Ismo tunnetaan kuuluisan Duo Osmon parista, joka kilpailee MC Talen kanssa Pihlajakadun kuuluisimman musiikkiyhtyeen tittelistä. CV:hen on karttunut kokemusta myös kuntosaliyrittäjän ja tarjoilijan tehtävistä hyväpalkkaisen kiinteistönvälittäjien hommien lisäksi.

Näin vertailu tehtiin

Vertailu tehtiin vertaamalla Salkkari-hahmojen ammatteja tuoreimpiin palkkatietoihin. Vertailtavaksi ammattinimikkeeksi pyrittiin valitsemaan lähtökohtaisesti ammatti, josta hahmo on parhaiten tunnettu. Hahmot eivät välttämättä kuulu enää sarjaan, vaan vertailuun pyrittiin valitsemaan suosituimpia hahmoja koko sarjan varrelta.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset