Käytätkö netti-tv-palveluita? Näin nopean yhteyden tarvitset hyvään kuvanlaatuun

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit
Tags: Netflix, nettiyhteys, striimaus

Striimauspalvelut

Kuinka nopea netti elokuvien katsomiseen?

Katsotko sarjoja ja elokuvia esimeriksi Netflixistä, ViaPlaysta, HBO Nordicista tai muusta vastaavasta nettitelevisiopalvelusta ja haluat varmistaa, että kuvan laatu on hyvä?

Netin nopeuden voit testata täällä Puolueeton nopeustestimme mittaa netin nopeustesti hetkessä

Nettiyhteytesi nopeus vaikuttaa suoratoiston eli striimauksen nopeuteen ja kuvanlaatuun, mutta mikä nopeus on riittävä? Miten nopean netin tarvitset, jos haluat katsoa parasta kuvanlaatua?

Me selvitimme puolestasi!

Download vai Upload-nopeus?

Internetyhteyksistä puhuttaessa jaetaan nopeus download- ja upload-nopeuteen, eli netistä lataamiseen ja nettiin lähettämiseen. Striimauksen aikana lataat netistä tiedostoja, jolloin download-nopeus on tärkeää.

Upload- eli lähetysnopeutesi on tärkeää, jos jaat tiedostoja, esimerkiksi omia videoitasi YouTubeen tai muuhun mediaan tai pilvipalveluihin. Voit tarkistaa internetyhteytesi nopeuden esimerkiksi Speedtest-palvelulla. Jos haussa on mobiililaajakaista, voit vertailla ne ja muut puhelinliittymät kätevästi vertailumme kautta.

Laajakaistan nopeus talouden koon mukaan

Jos olet netti-tv:n ja striimauspalveluiden ainoa käyttäjä, riittää yhteyden nopeudeksi hyvin 10-15 Mbit/s. Suuremmat taloudet tai perheet pärjäävät 20 megabitin nopeudella, jos HD-kuvalaatu ei ole välttämätön. Jos haluat katsoa parhainta mahdollista kuvanlaatua, tulee nopeuden olla ainakin 35Mbit/s, mielellään 50Mbit/s.

Tämä tuo netille hieman hintaa lisää, mutta ei kuitenkaan hirveästi: useimmilla laajakaistantarjoajilla nopeampi vaihtoehto on kuukaudessa n. 3-5 euroa kalliimpi.

Esimerkkejä laajakaistojen nopeuksista ja hinnoista

Internetnopeudet

Suositusnopeudet

Netflixin mukaan striimauspalveluun vaadittu laajakaistan yhteysnopeus on vain 0.5 Mbit/s. Netflix tosin suosittelee vähintään 1.5Mbit/s nopeutta, ja HD-kuvalaadulle ainakin 5Mbit/s latausnopeutta. HBO Nordic taas suosittelee palvelunsa käyttöön 8Mbit/s vähimmäisnopeutta.

Normaalisti nettiä käytetään muuhunkin kun videoiden striimaamiseen, jonka takia nopea yhteys on kannattava erityisesti, kun käyttäjiä on useampia.

Lue myös: Näin jaat netin puhelimesta

Netflix-tunnus luottokortilla

Jos olet hankkimassa ensimmäistä Netflix-tiliäsi, kaivahan luottokorttisi esille. Saat nimittäin uutta tiliä ja luottokorttia vastaan yleensä ensimmäisen Netflix-kuukauden kokonaan ilmaiseksi, mikä on valtaisan hyvä houkutin useimmille edes testata palvelua.

Jos sinulla ei vielä ole luottokorttia tai haluat vertailla, miten omasi pärjää vertailussa, tutustu ilmaiseen luottokorttivertailuumme:

Vertaa luottokortteja Parhaat edut löydät vertailemalla

Nettipalveluita enemmänkin käyttävä voi kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, millaiset ovat tuote- ja ostoturvaehdot luottokortissasi. Esimerkiksi Osuuspankin eli OP:n Visan turva kattaa 6 000 euroa kortin voimassaoloaikana kaikkialla maailmassa siinä missä Nordean MasterCard kattaa jopa 12 000 euroa vuodessa mutta vain Pohjoismaissa.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.