Kuinka nopean netin tarvitsen?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
Riittävä netin nopeus eri käyttäjille

Riittävän verkkonopeuden arviointi voi olla hankalaa. Liittymiä markkinoidaan usein nopeiden nettiyhteyksien avulla, vaikka kuluttaja ei arkikäytössä edes välttämättä huomaa eroa nopeimman ja sitä vähän hitaamman netin välillä.

Miten sitten pystyy arvioimaan, minkälainen nettiyhteys on riittävän nopea? Vastaus riippuu pitkälti siitä, mihin nettiä käytetään. Mitä enemmän kotiverkkoon on liitetty laitteita, sitä enemmän kasvavat myös vaatimuksen nettiyhteyden nopeudesta sekä sen vakaudesta.

Miten netin nopeutta mitataan?

Nettiyhteyksien nopeus ilmoitetaan yleensä lyhenteellä Mbit/s. Bit on lyhenne sanasta bitti, jolla viitataan tiedonmäärän yksikköön. Etuliite M viittaa megaan. Mbit/s tarkoittaa siis sitä, montako megabittiä tietoa siirtyy sekunnissa. Lyhenteet Mbps ja Mb/s tarkoittavat samaa kuin Mbit/s. Tarjolla on myös gigabitti-tasolla mitattavia nopeuksia. Yksi giga vastaa noin 1000 megabittiä. 

Nettiyhteyden nopeustestin voit tehdä verkossa puolueettomasti. Mittaustulokseen vaikuttavat taloyhtiön sisäverkon kunto, verkon ruuhkaisuus sekä puhelinverkon pituus (ei valokuitukohteissa).

Riittävä netin nopeus riippuu käyttötarkoituksesta ja käyttäjien määrästä

Suurinopeuksista verkkoyhteyttä ei tarvita, mikäli nettiä käytetään pääasiassa uutisten ja sosiaalisen median selailuun sekä sähköpostiliikenteen seuraamiseen. Tämä siis pätee, vaikka verkkoa käyttäisi useampi henkilö samaan aikaan. Verkkoyhteyden nopeusvaatimus kasvaa, jos useampi käyttäjä esimerkiksi striimaa sisältöä yhtäaikaisesti. Koska suoratoistopalveluja katsellaan aina reaaliaikaisesti, verkkoyhteyden tulee olla riittävän nopea.

Nämä tekijät vaikuttavat netin nopeuteen

Verkkoyhteyden nopeus riippuu suurimmaksi osaksi käytetystä tiedonsiirtotekniikasta sekä operaattorin tarjoaman liittymän laadusta. Verkon nopeuteen vaikuttavat myös puhelinlinjan pituus sekä kunto ja verkkoon liitettyjen laitteiden määrä, laitteiden ohjelmistot sekä erilaiset ympäristötekijät. Eroja on myös kiinteän verkon ja mobiiliverkon välillä.

Kannattaa pitää mielessä, että liittymien ilmoitetut nopeudet ovat ns. teoreettisia nopeuksia. Tämä tarkoittaa, että ne miltei aina varsinaisessa käytössä ovat ilmoitettua hitaampia.

Hyvä nettinopeus eri käyttötarkoituksiin

Hyvä netin nopeus riippuu siitä, minkälaiseen käyttöön se on tarkoitettu. 

Pieni talous:

Perusnopeuksinen verkkoyhteys riittää yleensä enintään kolmen henkilön talouksiin.

Suoratoistopalveluiden tarjoamien elokuvien ja sarjojen striimaus vaatii 5–6 Mbps nopeuden. Mikäli verkkoyhteyttä käytetään samalla myös verkkosivujen selaukseen tai vaikkapa musiikin striimaukseen, nopeuteen kannattaa lisätä vielä 1,5 Mbps. Jos haluaa varmistaa, että verkkoyhteys varmasti riittää pienen talouden käyttöön, on hyvä valita vähintään 25 Mbps nopeus.

Keskikokoinen talous:

Keskinopea verkkoyhteys sopii 3–4 henkilön talouksiin, joissa jokaisen käyttäjän laitteet on liitetty verkkoon. Mikäli kaikkien taloudessa asuvien kännykät ovat yhteydessä kodin langattomaan verkkoon sekä useampi henkilö katsoo videoita ja käyttää nettisovelluksia samanaikaisesti, yhteyden kestävyyden tarve kasvaa. HUOM! Verkossa pelattavat pelit tarvitsevat erilaisia nopeuksia, mutta usein pelaaminen vaatii ainakin 5 Mbps.

Aktiivikäyttäjät:

Markkinoilla on saatavilla hyvin nopeita verkkoyhteyksiä sellaisiin talouksiin, joissa nettiä käytetään paljon. Huippunopea verkkoyhteys sopii perheelle, jossa moni käyttäjä suoratoistaa ja lataa videoita sekä kuuntelee musiikkia samanaikaisesti. Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä on tällöin usein suuri ja laitteisiin voi kännyköiden lisäksi kuulua myös esimerkiksi kodin älylaitteita.

Verkkoyhteyden tarve on noin 150–250 Mbp/s.

Riittääkö 10 mb Netflixin katseluun?

Pidätkö elokuvien ja sarjojen katselusta suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin, HBO Nordicin tai Viaplayn kautta? Näiden striimauspalveluiden katselemiseen riittää 10 mbps, mutta vain siinä tapauksessa, että muut laitteet eivät samanaikaisesti käytä kaistaa. Toki merkitystä on myös sillä, minkälaisilla laitteilla elokuvia ja sarjoja katsotaan – yhä useampi käyttäjä haluaa, että videot toimivat paremmalla HD-laadulla.

Mikä on download- ja upload-nopeuden ero?

Internetyhteyksistä puhuttaessa jaetaan nopeus download- ja upload-nopeuteen, eli netistä lataamiseen ja nettiin lähettämiseen. Striimauksen aikana lataat netistä tiedostoja, jolloin download-nopeus on tärkeää.

Upload- eli lähetysnopeutesi on tärkeää, jos jaat tiedostoja, esimerkiksi omia videoitasi eri medioihin, kuten YouTubeen tai pilvipalveluihin.

Onko operaattorilla vaikutusta netin nopeuteen?

Eri operaattoreiden tarjoamissa liittymänopeuksissa on kaupunki- ja paikkakohtaisia eroja. Paremmuusjärjestys vaihtelee siis ennen kaikkea sijainnin mukaan.  Pääsääntönä kuitenkin on mitä enemmän operaattorille maksat, sitä nopeamman netin saat.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset