Naimisiinmeno ja raha-asiat – Selvitä nämä ennen avioliittoa

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
naimisiinmeno

Avioliittoja solmitaan vuosittain reilusti yli 20 000 kappaletta, ja avioeroja tapahtuu vuosittain yli 10 000. Yleensä ennen naimisiinmenoa parit keskustelevat odotuksistaan tulevaisuuden suhteen, jotta molemmat osapuolet ovat kartalla siitä, mitä tulevaisuudelta odottavat.

Joskus raha-asioista puhuminen jää kuitenkin vähemmälle häähumussa, vaikka raha on ehkä yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteissa. Kokosimme yhteen listan rahaan liittyvistä aiheista, joista pariskuntien olisi hyvä keskustella ennen naimisiinmenoa.

Yhteiset kulut vai oma talous?

Moni kulu puolittuu parisuhteessa ja taloudellinen tilanne voi parantua, kun esimerkiksi asumisesta koituvat kulut jaetaan kahden henkilön kesken. Monia uusia kysymyksiä ilmaantuu kuitenkin siitä, miten talouden raha-asiat hoidetaan yhdessä. Pitäisikö kaikki kulut jakaa tasan? Vai maksaako toinen osapuoli enemmän kuin toinen, jos vaikka tulot ovat erisuuruiset?

Omaan tilanteeseen parhaiten sopiva kulunjako riippuu täysin pariskunnasta, sillä ihmiset arvostavat rahaa eri tavoin; toinen voi olla hyvinkin säästeliäs ja toinen suhtautua rahanmenoon rennommin. Joitakin vaihtoehtoisia tapoja kulujen jakamiseen ovat:

  • 50/50-talous (euromääräiset kulut jaetaan tasan) tai joka toinen kerta (menoerien määrä jaetaan tasan)
  • prosenttiosuus tuloissa (enemmän tienaava maksaa isomman osuuden kuluista)
  • kulut jaettu vastuualueen mukaan (toinen puoliso vastaa esim. asumiskuluista, toinen ruokamenoista)
  • se jolla on rahaa maksaa
  • kaikki on yhteistä

Velat

Viimeistään ennen naimisiinmenoa olisi hyvä olla kärryillä suhteen toisen osapuolen taloudesta. Jos tulevalla puolisolla on lainaa tai kulutusluottoa, olisi hyvä myös keskustella, millä mallilla lainan takaisinmaksu on. Sujuuko lainan lyhennys omalla painollaan vai onko kuukausierien maksaminen ongelmallista?

Myös tulevaa kannattaa harkita ja varmistaa että yhteiset haaveet ja yhteinen maksukyky ovat käsi kädessä. Avioliiton myötä ajankohtaiseksi tulevat usein yhteiset hankinnat. Etenkin suuremmat yhteiset hankinnat kuten talo tai perheen auto rahoitetaan lainalla. Samoin itse häiden järjestämiseen voi ottaa häälainaa, jos hääbudjetti meinaa muuten jäädä vajaaksi.

Maksuhistoria

Vaikka kukaan ei varmasti naimisiinmenosta päätäkään sen perusteella, onko tulevalla puolisolla maksuhäiriömerkintöjä, on tästäkin asiasta hyvä olla tietoinen ennen avioliiton solmimista. Jos kumppanilla on maksuhäiriömerkintöjä, on sillä väistämättä vaikutusta yhteiseen elämäänne, jos suunnitelmissanne siintää esimerkiksi yhteisen omistusasunnon hankinta. Kun tietää, millainen maksuhistoria kumppanilla on, osaa suunnitella ja varautua tulevaisuuteen paremmin.

Näkemys rahankäytöstä

Vaikka toisen rahankäyttötavat ovatkin todennäköisesti selvinneet jo seurustelun aikana, ei silti ole pahitteeksi puhua rahankäyttönäkemyksistä suuremmassa mittakaavassa. Jos toinen on innokas säästäjä ja toinen mieluummin tuhlaa jokaisen taskun pohjalta löytyvän sentin, on asiasta hyvä puhua ja löytää molempia tyydyttävä kompromissiratkaisu rahankäyttöön avioliitossa. Jos rahankäytön periaatteista ei sovita yhdessä, on edessä ennen pitkää ongelmia, jos toinen tahtoo käyttää viimeiset pennit juhlimiseen, kun taas toinen mieluummin säästäisi rahat pahan päivän varalle.

Raha ja lapset

Jos suunnitelmissa on hankkia lapsia, kannattaa ennen naimisiinmenoa ottaa puheeksi myös lapset ja raha. Säästetäänkö lapselle pesämunaa esimerkiksi tämän opiskeluaikoja tai asunnonostoa varten, ja jos, niin miten säästäminen toteutetaan? Sijoittamalla vai perinteisesti säästötilille rahaa siirtämällä? Entä mistä lapsen pesämunaan säästettävät rahat otetaan? Pahitteeksi ei ole myöskään puhua siitä, millä tavalla toivoo lasten talouskasvatuksen tapahtuvan. Saavatko lapset viikkorahaa ja pitääkö rahan eteen tehdä kotitöitä?

Eläköityminen

Vaikka eläkepäivät voivat tuntua kaukaisilta, ei niitä ole koskaan liian aikaista alkaa suunnitella varsinkaan taloudellisessa mielessä. Kohtaavatko näkemyksenne eläkesäästämisestä tai ylipäätään siitä, miten eläkepäiviä vietetään? Jos toinen toivoo viettävänsä vauhdikasta eläkeläisen elämää matkustellen, ja toinen tahtoo vain viettää päivät rennosti tutussa kotikaupungissa Suomessa, on eläkepäivien viettämiseen tarvittava rahasummakin varsin erilainen. Tässäkin asiassa kannattaa pyrkiä löytämään molempia miellyttävä kompromissi.

Avioehto

Ennen naimisiinmenoa on hyvä keskustella myös avioehdosta. Avioehdossa määritellään, miten varallisuus jaetaan mahdollisen avioeron yhteydessä. Avioehtoa kannattaa harkita etenkin, jos toinen puolisoista tienaa huomattavasti enemmän kuin toinen, tai jos toiselle on ennen pitkää luvassa suuri perintö. Avioehdon voi laatia myös naimisiinmenon jälkeen.

Tarjoukset