Naimisiinmeno ja raha-asiat – Selvitä nämä ennen avioliittoa

|Niina Tuttavainen
naimisiinmeno

Avioliittoja solmitaan vuosittain reilusti yli 20 000 kappaletta, ja avioeroja tapahtuu vuosittain yli 10 000. Yleensä ennen naimisiinmenoa parit keskustelevat odotuksistaan tulevaisuuden suhteen, jotta molemmat osapuolet ovat kartalla siitä, mitä tulevaisuudelta odottavat.

Joskus raha-asioista puhuminen jää kuitenkin vähemmälle häähumussa, vaikka raha on ehkä yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteissa. Kokosimme yhteen listan rahaan liittyvistä aiheista, joista pariskuntien olisi hyvä keskustella ennen naimisiinmenoa.

1. Naimisiinmeno ja velat

Viimeistään ennen naimisiinmenoa olisi hyvä olla kärryillä suhteen toisen osapuolen rahatilanteesta ja siitä, onko hänellä lainaa, ja jos on, niin kuinka paljon. Vaikka ei naimisissa ollessakaan aikoisi jakaa rahojaan puolison kanssa, on toisen lainataakasta silti hyvä olla tietoinen. Jos suunnitelmissa on esimerkiksi asunnon osto yhdessä, puolison velat voivat vaikuttaa lainan saantiin.

Jos tulevalla puolisolla on maksamatonta lainaa, olisi hyvä myös keskustella, millä mallilla lainan maksu on. Sujuuko lainan lyhennys omalla painollaan vai onko kuukausierien maksaminen ongelmallista? Jos lainan maksu tuottaa vaikeuksia, kannattaa tutustua esimerkiksi vauhtia lainanmaksuun laittavaan lumihiutalemetodiin. Lyhennystavoista lisää blogissamme:

2. Maksuhistoria

Vaikka kukaan ei varmasti naimisiinmenosta päätäkään sen perusteella, onko tulevalla puolisolla maksuhäiriömerkintöjä, on tästäkin asiasta hyvä olla tietoinen ennen avioliiton solmimista. Jos kumppanilla on maksuhäiriömerkintöjä, on sillä väistämättä vaikutusta yhteiseen elämäänne, jos suunnitelmissanne siintää esimerkiksi yhteisen omistusasunnon hankinta. Kun tietää, millainen maksuhistoria kumppanilla on, osaa suunnitella ja varautua tulevaisuuteen paremmin.

3. Näkemys rahankäytöstä

Vaikka toisen rahankäyttötavat ovatkin todennäköisesti selvinneet jo seurustelun aikana, ei silti ole pahitteeksi puhua rahankäyttönäkemyksistä suuremmassa mittakaavassa. Jos toinen on innokas säästäjä ja toinen mieluummin tuhlaa jokaisen taskun pohjalta löytyvän sentin, on asiasta hyvä puhua ja löytää molempia tyydyttävä kompromissiratkaisu rahankäyttöön avioliitossa. Jos rahankäytön periaatteista ei sovita yhdessä, on edessä ennen pitkää ongelmia, jos toinen tahtoo käyttää viimeiset pennit juhlimiseen, kun taas toinen mieluummin säästäisi rahat pahan päivän varalle.

4. Raha ja lapset

Jos suunnitelmissa on hankkia lapsia, kannattaa ennen naimisiinmenoa ottaa puheeksi myös lapset ja raha. Säästetäänkö lapselle pesämunaa esimerkiksi tämän opiskeluaikoja tai asunnonostoa varten, ja jos, niin miten säästäminen toteutetaan? Sijoittamalla vai perinteisesti säästötilille rahaa siirtämällä? Entä mistä lapsen pesämunaan säästettävät rahat otetaan? Pahitteeksi ei ole myöskään puhua siitä, millä tavalla toivoo lasten talouskasvatuksen tapahtuvan. Saavatko lapset viikkorahaa ja pitääkö rahan eteen tehdä kotitöitä?

5. Eläköityminen

Vaikka eläkepäivät voivat tuntua kaukaisilta, ei niitä ole koskaan liian aikaista alkaa suunnitella varsinkaan taloudellisessa mielessä. Kohtaavatko näkemyksenne eläkesäästämisestä tai ylipäätään siitä, miten eläkepäiviä vietetään? Jos toinen toivoo viettävänsä vauhdikasta eläkeläisen elämää matkustellen, ja toinen tahtoo vain viettää päivät rennosti tutussa kotikaupungissa Suomessa, on eläkepäivien viettämiseen tarvittava rahasummakin varsin erilainen. Tässäkin asiassa kannattaa pyrkiä löytämään molempia miellyttävä kompromissi.

6. Avioehto

Ennen naimisiinmenoa on hyvä keskustella myös avioehdosta. Avioehdossa määritellään, miten varallisuus jaetaan mahdollisen avioeron yhteydessä. Avioehtoa kannattaa harkita etenkin, jos toinen puolisoista tienaa huomattavasti enemmän kuin toinen, tai jos toiselle on ennen pitkää luvassa suuri perintö. Avioehdon voi laatia myös naimisiinmenon jälkeen.

Vaikka nuorena ja rakastuneena hypoteettisista eläkepäivistä ja maksuhistoriasta puhuminen voi tuntua hieman typerältä, kannattaa asiat silti selvittää ennen avioliittoon astumista. Mitä aiemmin molempien näkemyksistä raha-asioihin liittyen on keskusteltu, sitä vähemmän mahdollisesti ikäviä yllätyksiä tulevaisuus tuo tullessaan.

Avioliiton myötä ajankohtaiseksi tulee usein isomman asunnon tai auton hankkiminen, ja usein nämä suuremmat hankinnat rahoitetaan lainalla. Samoin itse häiden järjestämiseen voi ottaa häälainaa, jos hääbudjetti meinaa muuten jäädä vajaaksi. Olipa lainan käyttökohde mikä hyvänsä, kannattaa muistaa vertailla lainat ennen lainapäätöksen tekemistä.

Muista myös, että luottokortin kautta voit saada ilmaisen matkavakuutuksen häämatkallesi (ja toki myös muille matkoille).