Mopoauto – uhka vai mahdollisuus?

|Pauliina Laitinen
Mopoauto

Mopoautoilla on maine turvallisuutta vähentävinä kapistuksina, joita nuoret virittävät. Mopoauto tai tuttavallisemmin mauto voi olla mieleinen yllätys teinille. Se voi olla keino palkita hyvästä koulumenestyksestä ja viisaista valinnoista.

Mopoautoja saa ostettua käytettynä tai uutena. Ensimmäistä vastaantulevaa vaihtoehtoa ei kannata pureksimatta niellä, vaan muistaa hienon mopoauton lisäksi miettiä hintaa. Mitä täytyy pitää mielessä, jos mopoauton moottorin huumaava hurina vetää puoleensa?

Kun valitset kulkupeliä, muista verrata lainat!

Lainavertailuun

Miten vaikuttaa turvallisuuteen?

Julkisuudessa puhutaan usein mopoauton turvallisuudesta. Mopoautot joutuvat usein törmäyksiin, sillä mopojen tapaan niitä ei ajeta pientareella. Kuitenkin mopoauto on törmäyksessä turvallisempi vaihtoehto kuin kaksipyöräinen mopo, jolla ajetaan pientareella. Kannattaa myös käydä liikenneturvallisuuskeskustelu, jos teinillä on taipumusta hurjasteluun.

Kukaan ei voi kuitenkaan estää kaikkia liikenneonnettomuuksia, ja niitä voi sattua sekä jalankulkijoille, pyöräilijöille että autoilijoille.

Osta mopoauto käytettynä

Mopoautot ovat melko kalliita, sillä niitä valmistetaan suhteellisen vähän. Mopoauton hankintaan pätevät samat lainalaisuudet kuin käytetyn autonkin hankintaan. Perusteellinen koeajo, jonka aikana käännellään rattia äärisuuntiin ja pienet tarkastukset ovat paikallaan ennen ostopäätöstä, kun kyseessä on käytetty mopoauto.

Sittenkin mopo?

Mopoauto saattaa olla mieleisempi, mutta monet tahot ovat olleet huolissaan sen turvallisuudesta. Tilalle on monilta tahoilta ehdotettu nopeusrajoitettuja henkilöautoja, jotka suojaisivat paremmin mahdollisen törmäyksen sattuessa. Aikaisemmin EU-säädökset ovat rajoittaneet siirtymistä henkilöauton koriin, mutta 2017 heinäkuussa näytettiin vihreää valoa lakiesitykselle. Voi siis olla, että mopoautojen sijaan käytetään nopeusrajoitettua henkilöautoa tai mopoa tulevaisuudessa.

Minkä kulkuneuvon valitseekaan, kannattaa se maksaa mahdollisimman suurella osalla säästöjä. Jos tietää jo tällä hetkellä, että tulee joskus ostamaan kulkupelin, kannattaa rahaa laittaa jo nyt säästötilille.

Yleensä säästöjä ei kuitenkaan ole tarpeeksi, joten päädytään ottamaan lainaa. Muista kilpailuttaa lainat tässä tapauksessa.

Siirry lainavertailuun