Mitä Monopoli opettaa meille taloudesta?

|Posted by Pihla Pietiläinen | Kaikki artikkelit
Tags: omatalous, raha, säästäminen
Monopoli ja talousvinkit

Monopoli on varmasti kaikille tuttu peli – onhan sen viiksekkääseen keulahahmoon tullut väistämättä törmättyä vähintään mainoksissa tai kaupan hyllyllä. Monet muistavat myös lapsuuden kesäiltojen tiukat myyntineuvottelut ja tarkat laskutoimitukset tämän legendaarisen lautapelin äärellä.

Kiinteistöjen ostoon ja myyntiin keskittyvä Monopoli on levinnyt laajasti ympäri maailman, ja siitä on tehty lukuisia eri versioita. Monelle lautapeli on antanut ensikosketuksen rahan maailmaan, eikä sen vaikutuksia siksi kannata aliarvioida. Vaikka kyseessä onkin vain peli, voi Monopoli opettaa meille paljon rahasta ja taloudesta!

Voit lukea lisää hyvistä talouspeleistä blogistamme! 

Kun tiedät, miten voittaa Monopolissa, pärjäät todennäköisesti paremmin myös tosielämän raha-asioissa. Siksi listasimme viisi vinkkiä siihen, miten Monopolin opetuksia voi soveltaa pelimaailman ulkopuolella:

1. Hajauta investoinnit

Monopolissa pyritään voittamaan tekemällä mahdollisimman järkeviä investointeja ja saattamalla vastustaja konkurssiin. Omaisuutta ansaitaan ostamalla tontteja, sekä sijoittamalla niille taloja ja hotelleja. Kun toinen pelaaja osuu näille tonteille, peritään tältä vuokraa. Useimmiten ei kuitenkaan ole tarpeeksi tuottavaa omistaa ainoastaan yhden alueen kalliita tontteja ja rakentaa niitä täyteen hotelleja, vaan järkevämpää on hankkia useampia hiukan edullisempia tontteja ja hajauttaa hotellit niille. Näin vuokraa pääsee todennäköisemmin perimään useammin, ja samalla voitot maksivoituvat.

Sama pätee myös sijoittamisessa. Jos keskität sijoittamisen ainoastaan esimerkiksi yhteen tai kahteen osakkeeseen, saatat olla pulassa, jos jotain äkillistä ja sijoitusten kannalta huonoa tapahtuu. Siksi sijoittamisen kannalta hajauttaminen onkin yksi tärkeimpiä riskeiltä suojautumisen keinoja. Sijoitukset kannattaa aina hajauttaa vähintään 5-10 yhtiön osakkeisiin ja sellaisille toimialoille, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan.

Lue myös Salkunrakentajasta artikkelimme Mobiilisovellukset sijoittamisen tukena

2. Budjetoi

Tarkka budjetointi on äärimmäisen tärkeää Monopolissa voittamisen kannalta. Tiedostaa pitää esimerkiksi se, paljonko rahaa on käytettävissä ja paljonko rahaa tarvitaan, jotta selviää pelilaudan ympäri. Uusia ostoja ei kannata tehdä, mikäli rahaa ei jää oston jälkeen enää muuhun. Sama pätee oikeassa elämässä – jos ei osaa suunnitella omaa talouttaan, voi äkkiä syöksyä velkakierteeseen. Syöksykierre ei ehkä ala Monopolin lailla vastustajan hotellitontille päätymisestä, mutta esimerkiksi kodinkoneen rikkoutumisen kaltaiset yllättävät menot voivat johtaa tilanteeseen, jossa rahat loppuvat äkkiä kesken.

Voit käyttää budjetointiin apuna Excel-budjettiamme!

3. Harkitse ja vertaile

Monopolia ei voiteta ilman harkintaa ja vertailua. Jokaisen tontin ostomahdollisuuden kohdalla on tärkeää miettiä, onko tontti todella sijoituksen arvoinen, vai olisiko joku toinen tontti kenties parempi sijoitusvaihtoehto. Liian hätiköidyt päätökset johtavat monesti huonoon lopputulokseen – vaikkei toisaalta ylivarovaisuuskaan ole hyväksi, sillä monesti tilaisuutta paremman tontin ostamiseen ei koskaan tule. 

Vertailu ja harkinta kannattavat myös todellisuudessa. Esimerkiksi lainojen tai luottokorttien kilpailuttaminen tuo monesti säästöjä ja takaa sen, että löydät itsellesi parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Lainatuotteiden vertailu onnistuu helposti sivuillamme:

4. Keskity neuvotteluihin

Kaupankäynti on yksi Monopolin tärkeimmistä opetuksista. Pelin aikana on mahdollisuus neuvotella kilpailijoiden kanssa tonttien ostosta, niiden vaihtokaupoista ja jopa ”vapaudut vankilasta” -korteista. Jos onnistut neuvotteluissa hyvin, pääset luultavasti pelin kannalta hyvään asemaan. Voittaja on monesti se, joka pitää tiukimmin kiinni omasta edustaan pitkittyneiden neuvotteluiden läpi.

Hyville neuvottelutaidoille tulee käyttöä myös Monopolin ulkopuolella. Elämän aikana erilaisia neuvottelutilaisuuksia on paljon, kenties jopa päivittäin. Nämä voivat olla joko epämuodollisia, pienempiä neuvotteluita, tai muodollisia, kuten lainan neuvottelua, ja työpaikka- ja palkkaneuvotteluja. Monopolin pelaaminen onkin hyvä keino terästää neuvottelutaitoja ennen työpaikkahaastattelua tai hintaneuvottelua.

5. Älä unohda hätävara-rahastoa

Monopolissa ei koskaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan – saatat joutua sattuman kautta maksamaan yllättäviä summia, tai joutua vastustajan kalliille hotellitontille monta kertaa peräkkäin. Jos rahaa ei ole, joudut kiinnittämään tontteja tai myymään omaisuutta ja pahimmassa tapauksessa hankkiutumaan konkurssiin, jolloin häviät pelin.

Jos todellisessa elämässä vastaan tulee epäonnisia sattumuksia, on todennäköisesti suuremmassa pulassa kuin Monopolissa. Varmista siis, että vakuutukset ovat ajan tasalla, ja että sukan varressa on aina rahaa pahan päivän varalle. Puskurirahaston kartuttaminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä tosipaikan tullen se saattaa olla myöhäistä.

Hätävara-ajatus on hyvä opettaa myös lapsille, jotka voivat oppia pelaamisen kautta tärkeitä asioita rahasta. Kirjoitimmekin artikkelin, jossa kävimme läpi pelejä, joiden avulla lapsi voi oppia raha-asioista. Vaikka muitakin vaihtoehtoja siis löytyy, on Monopoli ehdoton talouspelien klassikko, josta voivat ottaa oppia niin lapset kuin aikuisetkin.

Lähteet:

Moneying.com

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.