Mitä Monopoli-peli opettaa meille taloudesta?

|Posted by | Kaikki artikkelit
Tags: , ,

Monopoli ja talousvinkit

Monopoli on varmasti kaikille jollain tapaa tuttu peli. Kiinteistöjen ostoon ja myymiseen keskittyvä peli on levinnyt laajasti ympäri maailman, ja siitä on tehty lukuisia eri versioita. Vaikka Monopoli onkin vain peli, opettaa se meille paljon rahasta ja taloudesta!

Voit lukea lisää hyvistä talouspeleistä blogistamme! 

Mikäli olet kaupallisen alan opiskelija, joka nauttii pelillisistä haasteista, harkitse ihmeessä Aktian vuosittain järjestämään rahastopeliin osallistumista.

Listasimme Monopolin opetuksista neljä:

1. Hajauta investoinnit

Monopolissa pyritään voittamaan tekemällä mahdollisimman järkeviä investointeja ja saattamalla vastustaja konkurssiin. Omaisuutta ansaitaan ostamalla tontteja, ja niihin taloja ja hotelleja ja toisen pelaajan osuessa näille tonteille, peritään tältä vuokraa. Yleensä ei ole tarpeeksi tuottavaa kuitenkaan omistaa ainoastaan esimerkiksi yhden alueen kalliita tontteja ja rakentaa niitä täyteen hotelleja, vaan järkevämpää on omistaa useampia hiukan edullisempia tontteja ja hajauttaa hotellit niille. Näin vuokraa pääsee todennäköisemmin perimään useammin, ja voitot maksivoituvat.

Sama pätee myös sijoittamisessa. Jos keskität sijoittamisen ainoastaan esimerkiksi yhteen tai kahteen osakkeeseen, saatat olla pulassa, jos jotain äkillistä ja sijoitusten kannalta huonoa tapahtuu. Siksi sijoittamisen kannalta hajauttaminen onkin yksi tärkeimpiä riskeiltä suojautumisen keinoja. Sijoitukset kannattaa aina hajauttaa 5-10 yhtiön osakkeisiin ja sellaisille toimialoille, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan.

Lue myös Salkunrakentajasta artikkelimme Mobiilisovellukset sijoittamisen tukena

2. Budjetoi

Jotta Monopolissa pärjää, on budjetoiminen tärkeää. Tiedostaa pitää esimerkiksi paljonko rahaa on käytettävissä ja paljonko rahaa tarvitaan, jotta selviää pelilaudan ympäri. Uusia ostoja ei kannata tehdä, mikäli rahaa ei jää oston jälkeen enää muuhun. Sama pätee oikeassa elämässä – jos ei osaa suunnitella omaa talouttaan, voi äkkiä syöksyä velkakierteeseen.

Voit käyttää budjetointiin apuna Excel-budjettiamme!

3. Harkinta ja vertailu

Monopolia ei voiteta ilman harkintaa ja vertailua. Jokaisen tontin ostomahdollisuuden kohdalla on tärkeää miettiä onko tontti sijoituksen arvoinen, vai olisiko joku toinen tontti kenties parempi sijoitusvaihtoehto. Liian hätiköidyt päätökset johtavat monesti huonoon lopputulokseen.

Vertailu ja harkinta kannattavat myös todellisuudessa. Esimerkiksi lainojen tai luottokorttien kilpailuttaminen tuo monesti säästöjä ja takaa sen, että löydät itsellesi parhaan mahdollisen vaihtoehdon. Molempien vertailu onnistuu helposti sivuillamme:

Vertaile kaikkia luottokortteja

 

Vertaile lainoja

4. Neuvottelutaito

Kaupankäynti on yksi Monopolin tärkeimmistä opetuksista. Pelin aikana on mahdollisuus neuvotella kilpailijoiden kanssa tonttien ostosta, niiden vaihtokaupoista ja jopa ”vapaudut vankilasta” – korteista. Jos onnistut neuvotteluissa hyvin, pääset luultavasti pelin kannalta hyvään asemaan.

Hyville neuvottelutaidoille tulee myös Monopolin ulkopuolella käyttöä. Elämän aikana erilaisia neuvottelutilaisuuksia on paljon ja lähes päivittäin – joko epämuodollisia, pienempiä neuvotteluita, tai muodollisia, kuten lainan neuvottelua, ja työpaikka- ja palkkaneuvotteluja.

5. Hätävara-rahasto

Monopolissa ei koskaan tiedä, mitä tulee tapahtumaan – saatat joutua sattuman kautta maksamaan yllättäviä summia, tai joutua vastustajan kalliille hotelli-vuokratontille monta kertaa peräkkäin. Jos rahaa ei ole, joudut kiinnittämään tontteja tai myymään omaisuutta ja pahimmassa tapauksessa hankkiutua konkurssiin, jolloin häviät pelin.

Jos todellisessa elämässä vastaan tulee epäonnisia sattumuksia, on todennäköisesti suuremmassa pulassa kuin Monopolissa. Varmista siis, että vakuutukset ovat ajan tasalla, ja että sukan varressa on aina rahaa pahan päivän varalle.

Hätävara-ajatus on hyvä opettaa myös lapsille. Lapset voivat muutenkin oppia pelaamisen kautta tärkeitä asioita rahasta. Kirjoitimmekin artikkelin, jossa kävimme läpi pelejä, joiden avulla lapsi voi oppia raha-asioista

Lähteet:

Moneying.comBankrate, Money Savvy Living

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *