Mökkilaina – näin ostat loma-asunnon

| | Aihe: Lainat
mökkilaina perheelle

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa. Mökkikauppa käy kuumimpana kevään kynnyksellä, mutta ennakoija lähtee mökkiostoksille jo hyvissä ajoin ennen kuuminta sesonkia. Kun mökin ostaminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa rahoitus hoitaa kuntoon jo hyvissä ajoin, jotta unelmien kesämökki ei menisi ohi suun. Yksi hyvä vaihtoehto on vakuudeton mökkilaina, jolla voi rahoittaa alle 60 000 euron mökkikaupat.

Tee ilmainen lainavertailu

Miten mökkilainan hakeminen tapahtuu?

Mökin rahoitusta voi hakea pankilta. Tällöin kesämökin lainaa haetaan samaan tapaan, kuin asuntolainaa. Tosin ASP-lainaa ei ole mahdollista käyttää vapaa-ajan asuntoon. Monissa verkkopankeissa mökkilainaa haetaan asuntolainahakemuksella, johon kirjataan lainan käyttötarkoitukseksi vapaa-ajan asunto.

Lainanhakijan tulee täyttää tietyt edellytykset lainan saamiseksi. Lainan määrä riippuu esimerkiksi tulojen suuruudesta ja säännöllisyydestä. Lainanhakija pystyy myös itse vaikuttamaan myönnetyn lainan korkoon, takaisinmaksuaikaan ja maksuerien suuruuteen.

Pankkien kriteerit mökkilainan myöntämiselle ja lainan määrälle vaihtelevat pankkikohtaisesti. Siksi pankkien tarjoamat mökkilainat, kuten muutkin rahoitustuotteet, kannattaa aina kilpailuttaa. Lainaa voi hakea pankkien nettisivuilta tai konttoreista. Asiointi monessa pankissa samanaikaisesti voi tosin olla työlästä.

Vaihtoehtona vakuudeton mökkilaina

Jos tarvitsemasi mökkilaina ei ylitä 60 000 euroa, vertailu kannattaa aloittaa lainavertailustamme. Vertailun kautta voit saada useamman tarjouksen vakuudettomasta mökkilainasta. Lainahakemukseen syötetään ensin omat tiedot, joilla kartoitetaan hakijan lainanmaksukykyä. Tämän jälkeen hakemus lähetetään samanaikaisesti jopa 23 eri pankille, jotka tekevät lainapäätöksen vain minuuteissa.

Vertailun lopuksi näet kaikki yhteistyökumppaneidemme mökkilainatarjoukset helposti samassa näkymässä. Kunkin lainan korot ja kulut on esitelty suoraan verrannollisessa muodossa, joten edullisimman mökkilainan valitseminen on helppoa.

Vertaile mökkilainat ilman vakuuksia

Ennen mökkilainan vertailua kannattaa tutustua myös vapaa-ajan asuntojen alueellisiin hintaeroihin. Mökkien hinnoissa on suuriakin alueellisia eroja. Uudellamaalla mökki myydään keskimäärin 145 000 eurolla. Pirkanmaalla myytävän mökin keskihinta on noin 86 000 euroa ja Varsinais-Suomessa 137 000 euroa. Kesämökkien hintaan vaikuttaa myös kysynnän määrä. Keväällä 2021 mökkien kysyntä Suomessa oli ennätyskorkealla jo toista vuotta peräkkäin.

Mökkilainahakemukseen tarvitaan selvitys tuloista ja menoista

Lainanhakijan tulee kartoittaa omat tulot ja menot hakuprosessia varten. Tietoja kysytään sekä pankkien omissa lainahakemuksissa, että VertaaEnsin.fi-vertailupalvelussa. Tietojen pohjalta on tarkoitus arvioida lainanottajan maksukykyä. Selvityksessä pyydetään luettelemaan esimerkiksi palkka- tai eläketulot sekä pääomatulot. Lisäksi hakemukseen tarvitaan tieto kuukausimenoista, asumismuodosta, työsuhteen muodosta sekä mahdollisista muista lainoista.

Mökkilaina on mahdollista hakea yhdessä esimerkiksi puolison kanssa. Tällöin hakijat voivat hakea yhteistä lainaa. Molempien osapuolten tulee täyttää oma osuutensa lainahakemuksista. Monet perheet tai tuttavapiirit jakavat mökkilainan myös useamman henkilön kesken ja käyttävät yhteistä mökkiä vuorotellen. Tällöin päädytään usein ratkaisuun, jossa kukin ottaa oman mökkilainan.

Voiko saada mökkilainaa ilman vakuuksia?

Useimmat pankit eivät myönnä mökkilainaa ilman minkäänlaista vakuutta, mutta mökkiä voi itsessään käyttää vakuutena. Mökki tosin kelpaa itsensä vakuudeksi vain tiettyyn prosenttiosuuteen asti omasta arvostaan. Prosenttiosuus vaihtelee yleensä 50-70 prosentin välillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että mökkiä varten tulee olla joko säästöjä tai muuta omaisuutta lainan loppuosan vakuudeksi. Jos mökkiä aiotaan käyttää itsessään vakuutena, tulee mökin ostohinnasta olla säästettynä melko korkea osuus, jotta laina myönnettäisiin. Prosenttiosuus on yleensä 30-50 prosenttia pankista riippuen.

Mökkilainan vakuutena voi myös käyttää omistusasuntoa tai muuta pääomaa, kuten sijoituksilla kerrytettyä omaisuutta. Lainan takaajana voi myös toimia esimerkiksi lähisukulainen.

Jotkin rahoituspalvelut tarjoavat kulutusluottoa ilman vakuuksia jopa 60 000 euroon asti. Jos lainan tarpeesi ei ylitä edellä mainittua summaa, voit tehdä ilmaisen lainavertailun sivustollamme ja vastaanottaa henkilökohtaisia lainatarjouksia useilta eri pankeilta. Saat tarjoukset sähköpostiisi sitoutumatta mihinkään, joten voit rauhassa tutustua vaihtoehtoihin ja valita niistä edullisimman.

Kilpailuta mökkilainat täällä

Vakuudeton laina on usein vakuudellista kalliimpaa, joten lainojen ehdot ja korkoprosentti kannattaa huolella käydä läpi. Vakuudettoman lainan määrä on myös usein alhaisempi kuin vakuutetun lainan. Järkevää onkin säästää mökkiä varten jonkin verran alkupääomaa, tarkkailla mökkien yleistä hintatasoa, sen jälkeen kilpailuttaa mökkilainat ja vasta sitten tehdä ostopäätös.

Jos mökki on tarkoitus rakentaa itse tai olemassa olevaa mökkiä halutaan korjata, voit hakea rakennus- tai remonttilainaa. VertaaEnsin.fi -lainavertailun kautta voi vertailla lainoja myös remonttitarpeisiin. Lainaa voi hakea aina 60 000 euroon asti.

Saana Helmi

Saana Helmi

Saana Helmi on VertaaEnsin.fi sisällöntuottaja. Saana opiskelee Turun yliopistossa mediatutkimusta ja liiketoimintaa. Taloudellinen mielenrauha on hänelle tärkeä asia.

Tarjoukset