Mökin rakentaminen – Mikä on mökin hinta?

| | Aihe: Lainat
Saaristomökki

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Mökkeily kuuluu suomalaisuuden ytimeen, vaikka monella ei omaan mökkiin tänä päivänä välttämättä varaa olekaan. Aiemmin kesämökki oli paljon suuremman osan kansasta tavoitettavissa, mutta nykyään etenkin vedenrantamökistä voi joutua maksamaan melkoisen summan. Mökin hinta aiheuttaa siis päänvaivaa monelle mökistä haaveilevalle.

Mikä mökissä maksaa?

Valmiin mökin hinnoittelu on mökkikaupassa paljon hankalampaa kuin perinteisessä asuntokaupassa, sillä mökit ovat yksilöllisempiä, ja jokaisella on omat haaveensa ja toiveensa.

Yksi mökin – tai oikeastaan tontin – hintaan eniten vaikuttavista tekijöistä on ranta. Mökkitontti saattaakin olla itse mökkiä arvokkaampi, varsinkin kun iso osa suomalaisten kesämökeistä on enemmän tai vähemmän aikaa nähneitä mummonmökkejä, joissa edessä saattaa olla kalliskin mökkiremontti.

Pelkkä rantaviivan pituus ei kuitenkaan ratkaise, vaan rannan käytettävyydellä on myös iso merkitys. Esimerkiksi liian jyrkkä rantaa saattaa vaikuttaa mökin hintaan negatiivisesti. Myös rannan ilmansuunnalla on merkitystä: etelän, lännen tai lounaan puoleisella rannalla olevat mökit ovat tavallisesti kysytyimpiä.

Kesämökin hinta muodostuu myös monesta muusta asiasta. Itse rakennus tietysti vaikuttaa, mutta keskeisimmät kolme asiaa ovat jo kuluneen vitsin mukaisesti sijainti, sijainti ja sijainti. Ranta liittyy tietysti myös sijaintiin, mutta saavutettavuudella eli esimerkiksi sillä, meneekö perille tie, lossi vai veneyhteys, on valtava merkitys.

Valmiin mökkikohteen hintaan vaikuttaa myös mökin talviasuttavuus, juokseva vesi, sähkö ja sisävessa. Ainakin jonkinmoinen välimatka naapuriin on myös lähtökohtaisesti hyvä asia.

Karkeasti voisi yleistää, että hyvällä paikalla olevasta mökistä voi vielä tavallinen palkansaajakin unelmoida, todella hyvän paikan hinta nousee tästä jo merkittävästi, ja superkohteen hinta voi olla käytännössä mitä tahansa. Viimeksi mainitut ovat tontteja ja mökkejä, joita ostavat esimerkiksi urheilun supertähdet tai liike-elämässä miljoonansa keränneet ihmiset.

Mökkilainaa voi kuitenkin hakea myös rinnakkaishakijan kanssa, jolloin lainaa on mahdollista saada enemmän. Laina suhteutetaan aina hakijan tai hakijoiden tuloihin, joten unelmien mökin ostaminen voi olla taloudellisesti helpompi toteuttaa toisen kanssa.

Mitä mökin rakentaminen maksaa?

Mökin rakennuskustannukset elävät todella paljon sen mukaan, millaisia valintoja rakentaja tai rakennuttaja tekee.

Yksi merkitsevä tekijä on tietysti mökin koko. Pieni mökki maksaa vähemmän kuin valtava kartano, ja jos mökki rakennetaan nimenomaan kesämökiksi, ei sen välttämättä tarvitsekaan olla koolla pilattu. Kesällä kun vietetään kuitenkin aikaa pääasiassa ulkona.

Mökin kustannukset putoavat myös sen mukaan, kuinka paljon on valmis, tai kuinka paljon osaa tehdä itse. Itse tekemällä säästää rahaa, mutta aikaa voi kulua valtavasti. Mökin rakentaminen voi tietysti itsessään olla mökkeilyä, mikäli sen osaa ottaa oikealta kantilta. Osa töistä on kuitenkin teetettävä ammattilaisilla, ellet ole itse sellainen.

Kustannuksia syntyy myös siitä, jos mökkiä varten tarvitaan sähkösopimus tai vesiliittymä. Mökin juokseviin kuluihin tulee tietysti lisätä myös mökin vakuutus. Sähköä pystyy tuottamaan nykyään mökkikäyttöön melko helposti itsekin esimerkiksi aurinkopaneeleilla, koska kesämökillä ei tarvita yleensä lämmitystä. Moni haluaakin ennemmin viilentää mökkiään esimerkiksi ilmalämpöpumpun avulla.

Valmis mökkipaketti säästää vaivaa

Ehkä kaikkein helpoin ratkaisu on mökkipaketti, jossa ei tarvitse välttämättä huolehtia mistään rakennusvaiheesta itse. Tällöin omille harteille jää vain mökin sisustaminen, jossa voi niin ikään säästää. Suomalaisilla kesämökeillä onkin ehkä totuttu pelkistettyyn ja edulliseen sisustukseen, luksusmökit pois lukien.

Valmismökit ovat usein esimerkiksi hirsimökkejä, ja hirsimökin hinta tyypillisesti vaihtelee noin 30 neliön suuruisesta ja 45 000 euron hintaisesta pikkumökistä aina sadan neliön suuruiseen ja neljännesmiljoonan maksavaan hirsihuvilaan. Talviasuttava mökki on tietysti puhdasta kesämökkiä kalliimpi. Tarjouksia mökistä kannattaa pyytää useammilta toimittajilta.

Rahoitusvaihtoehtoja kannattaa vertailla

Unelmat on tehty toteutettavaksi. Tästä syystä mökin rakentamiseen, remontointiin ja sisustamiseen on saatavilla lainaa useissa eri muodoissa. Vakuudeton kulutusluotto on helppo vaihtoehto mitä erinäisimpien unelmien rahoittamiseen – sen avulla voi rahoittaa niin kesämökin hankinnan kuin vaikka häiden rahoituksen. Eri rahoitusvaihtoehdot ja niiden kulut kannattaa kuitenkin vertailla tarkkaan. Tässä kaltaisemme vertailupalvelut voivat auttaa sinua löytämään edullisimman rahoituksen. Palvelumme kautta voit vertailla yli 20 pankin vakuudettomat lainat yhdellä hakemuksella.

Vertaile vakuudettomia lainoja ilmaiseksi
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset